Vilka lån och krediter kan tecknas utan UC?

Det finns ett ganska brett utbud av lån och kreditgivare som använder andra upplysningsföretag än UC och ”lån utan UC” är en ganska vanlig reklamslogan. Beroende på vilken lån- eller kreditform som önskas så finns det olika stort utbud av kreditgivare som använder annat upplysningsföretag än UC.

Uppdaterad 14 maj 2024

Vad innebär att lån tecknas utan UC?

Man ska inte missförstå termen ”lån utan UC”, och tro att ingen kreditupplysning görs, detta görs istället av andra aktörer än UC (Upplysningscentralen). Vid bolån och kreditkort är det uteslutande UC som används medan det är betydligt vanligare med andra upplysningsföretag på smålån.

Räkna på lånekostanden
Att ett lån erbjuds utan UC innebär att kreditbolaget använder ett annat upplysningsföretag än UC. De två vanligaste alternativen, när det kommer till konsumentkrediter, är:

  • Dun & Bradstreet (fd Bisnode)
  • Creditsafe

Alla kreditgivare som använder Dun & Bradstreet/Bisnode eller Creditsafe erbjuder alltså ”lån utan UC”.

Varför teckna lån utan UC?

Att låna utan UC nämns har framförallt två fördelar:

  • Du vill inte påverka ditt UC-score

UC-score är Upplysningscentralens sammanlagda betyg på en persons kreditvärdighet. Bland annat påverkas denna poäng av antalet lån samt total lån- och kreditsumma. Om ett lån tecknas utan UC kommer detta lån inte att registreras hos UC vilket därmed inte försämrar detta betyg.

  • Hålla nere antalet kreditupplysningar

Hos upplysningsföretaget registreras även antalet kreditupplysningar som skett. Om det genomförts många kreditupplysningar, på en privatperson, under en kortare period kan detta påverka personens kreditvärdighet negativt.

Vilka lån och krediter kan tecknas med/utan UC?

Det är framförallt val av lån- eller kreditform som avgör hur många långivare som är villiga att ge lån.

Bolån

I jämförelse med andra låneformer finns det relativt få bolåneaktörer i Sverige. Utöver storbankerna finns ett par ”uppstickare” som exempelvis Hypoteket, Avanza, Stabelo och Nordax.

Samtliga tar kreditupplysning via UC och de allra flesta ger inte lån till personer med betalningsanmärkning. Det finns däremot undantag – exempelvis Nordax och Blue Step kan acceptera anmärkningar.

Räkna på bolån

Privatlån

Länge använde långivare inom privatlån enbart UC. Det har däremot ändrats och exempelvis erbjuder Wästgöra Finans privatlån på upp till 300 000 kr och med upplysning via Bisnode. UPPDATERAT, Wästgöra Finans har överlåtit alla sina lån till Moank, och Moank använder UC.

Som alla banker ser de däremot på personens totala kreditvärdighet inför att de avgör hur stort belopp som kan lånas ut.

Kreditkort

Samtliga kreditkortsföretag tar kreditupplysning hos UC. Det är därmed inte möjligt att få ett kreditkort för personer som av någon anledning inte vill att upplysning ska ske hos detta upplysningsföretag.

Smålån & Snabblån

Det finns ingen exakt skiljelinje mellan vad som är privatlån och vad som är snabblån. Den enda tydliga gränsdragningen kan ses vid högkostnadskrediter – dvs. lån och krediter med en effektiv ränta på minst 30 %.

Bland de lån som kan tecknas utan UC hittas primärt högkostnadskrediter samt lån som har en effektiv ränta på mellan 25 – 29 %. Med andra ord kännetecknas dessa lån av en betydligt högre ränta än övriga låneformer.

Spargris ska ta lån

Kreditkonto

Det finns även ett flertal kreditkonton som kan tecknas utan UC. Om ansökan blir beviljad öppnas ett konto hos långivaren som nås med inloggning via hemsidan. På kontot sitter sedan beviljat kreditbelopp. Någon ränta betalas däremot inte förrän kredittagaren väljer att ta ut hela, eller delar av, krediten till kopplat bankkonto.

Återbetalning av krediten sker sedan ungefär som med krediten på ett kreditkort. Kredittagaren kan återbetala hela beloppet alternativt en mindre summa och skjuta upp resterande till kommande månad. En vanlig ränta på kreditkonton är 20 – 30 %.

5 skäl att samla lånen

5 skäl att samla lånen

När man samlar sina lån innebär det att man tar ett större lån för att betala tillbaka de andra mindre lånen. Bankerna och långivarna måste ...
Bolån

Bolån – Vad påverkar om du får ett bolån eller inte?

Har du hittat drömbostaden och ansökt om bolån hos banken – men fått nej? Lär dig vad som påverkar om du får bolån eller inte ...
Kontrollera ditt credit score

Så kan du kontrollera din kreditvärdighet

Via både UC och Creditsafe är det enkelt att kontrollera sin egen kreditvärdighet. Här presenteras varför du bör sträva efter god kreditvärdighet och hur du ...
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)