Välja rätt kreditkort på resan

Ska du ut och resa? Då kan det vara en bra idé att välja rätt kreditkort på resan. Oavsett om du planerar att åka utomlands eller bila genom Sverige, kan rätt kreditkort spara dig både pengar och bekymmer. I den här artikeln ger vi dig tips på vad du bör tänka på när du väljer kreditkort och tipsar om det bästa kreditkortet för resor.

Att tänka på när du väljer kreditkort

Reseförsäkring och skydd

Med många kreditkort ingår en kompletterande reseförsäkring när du betalar resan med kortet. Denna försäkring inkluderar ofta avbokningsskydd, ersättning vid förlorat eller försenat bagage, samt kostnader för mat och logi vid försenat flyg.

Tänk på att sjukvård sällan ingår i kreditkortens reseförsäkring. Du bör därför kontrollera att din hemförsäkring täcker sjukvård utomlands, eller att du på något annat sätt har rätt till sjukvård i landet du ska resa till.

EU-kortet

När du reser tillfälligt, ex vid semester, inom EU och EES samt Schweiz och Storbritannien har du rätt till nödvändig vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du bör absolut beställa EU-korten genom Försäkringskassan.

Uttagsavgift kreditkort

Uttagsavgift

Ska du resa till ett land där du behöver betala med kontanter? Isåfall kan det vara bra att välja ett kreditkort med låg eller ingen uttagsavgift. Och som vanligt här på Sparrisarna så tjatar vi om kontanter, Sverige är undantaget, andra länder använder kontanter i mycket större omfattning än vad vi gör i Sverige.

Finns uttagsavgift så brukar den vara omkring 3 % av beloppet, och har nästan alltid ett minimibelopp på 30–45 kronor. Om du har ett kreditkort med uttagsavgift bör du därför ta ut en större summa pengar på en gång istället för att göra flera uttag.

I vissa länder kan det ändå tillkomma en uttagsavgift även om ditt kort inte har någon sådan utgift. Exempelvis i för oss svenskar populära Thailand finns en uttagsavgift i ATMs på ca 65-70 kronor för alla utländska bank- och kreditkort.

Valutapåslag / Valutaväxlingsavgift

Ett tips för att spara pengar på resan är att välja ett kreditkort utan valutapåslag. När du betalar med kort utomlands tillkommer oftast en avgift för valutaväxling oavsett om du använder ett vanligt bankkort eller ett kreditkort.

Denna avgift kallas valutapåslag och är vanligtvis cirka 2-3 % av det spenderade beloppet. Med ett kreditkort utan valutapåslag slipper du denna avgift.

Bästa kreditkorten på utlandsresan

Kreditkort på utlandsresan

Marginalen Traveller

Marginalen Traveller är ett ypperligt kort för de som resar ofta och mycket. Du samlar poäng som sedan kan förvandlas till, bland annat, resor och hotell. Kortet har hela 9 stycken försäkringar, alla relaterade till resor.

Med Traveller så kan du alltså spara ihop till resor genom att använda kortet för dagliga utgifter, där du oftast ändå använder ett bank- eller kreditkort. Kortet en uttagsavgift för kontanter, förtydligande: avgift vid kontantuttag dock inte vid betalningar med kortet. Så det kan vara idé att kombinera med annat kort på resan.

SAS Amex Classic

SAS Amex Classic är ett bra kort för sommarens utlandsresor, särskilt för den som flyger med SAS. Du samlar EuroBonus-poäng på alla köp, får räntefri kredit i upp till 55 dagar och betalar ingen årsavgift.

Kortet ger också en 2-för-1-resa inom Europa om du handlar för mer än 100 000 kr per år. Tänk dock på att det finns ett valutapåslag på 2 % och att reseförsäkring inte ingår.

Bank Norwegian Kreditkort

Med Bank Norwegian Kreditkort får du välja om du vill ha bonuspoäng eller cashback på alla köp. Kortet har ingen årsavgift, har ingen uttagsavgift för kontanter, dock finns ett valutaväxlingsavgift på 1,99 %.

En reseförsäkring ingår om du betalar minst 50 % av resan med kortet. Bank Norwegian Kreditkort är ett populärt alternativ både för dig som söker ett kreditkort för sommarens resor eller ett kreditkort att använda till vardags.

Bensinkort för bilsemester

Bensinkort för bilsemester

Ska du på bilsemester inom Sverige så är det så klart enklast att använda det bensinkort som du redan har. Men om du nu inte har nåt kort med drivmedelsrabatt och du är intresserad av att skaffa ett så kommer här ett par tips.

OKQ8

OKQ8 har över 560 stationer spridda över Sverige, och OKQ8 har också ett bra bensin/kreditkort. Kortet är utan årsavgift och ger 0,3 % bonus på alla köp och 25 öre per liter i rabatt vid tankning på OKQ8. Årsavgiften är trevliga 0 kronor per år!

Cirkle K

Om du inte känner att du behöver ännu ett kort att hålla reda på så är enklaste sättet att få drivmedelsrabatt på Cirkle K är att koppla ett befintligt kreditkort till deras rabattsystem EXTRA.

re:member flex

Med kreditkortet re:member flex får du rabatt på 15 öre/liter när du tankar hos Preem, även på obemannade stationer – vilket Preems egna kort inte ger!

Du får även 10 % rabatt på hotell när du bokar via hotels.com, Elite Hotels eller Strawberry Hotels. Betalar du resan med kortet ingår även en reseförsäkring.

Bank Norwegian Kreditkort

Vi har redan nämnt Norwegiankortet ovan eftersom det är ett riktigt fint kreditkort för resor, men ovanpå så finns en trevlig detalj till – bonusen gäller självklart när man tankar bilen men också när man laddar bilen, och det spelar ingen roll vilken bensinkedja du tankar på, eller om det är i Sverige eller utomlands!

Författare - StigH
Bild - SirH

StigH har det övergripande ansvaret för Spargrisarna. Det är han som ser till att sidan uppdateras och håller en röd tråd. Artiklarna som han publicerar baseras generellt på hans erfarenhet genom livet.

”För mig är privatekonomi något som följer oss hela livet – från vaggan till graven. Gammal är äldst och med ålder kommer visdom och erfarenhet. Det är den erfarenheten jag delar med mig av. Orsaken till de flesta ekonomiska snedstegen i livet är brist på information. Vet du inte – fråga. Är du osäker – fråga. Kan du inte – ta inte beslut. För mig är lösningen på många ekonomiska problem att – sök fakta.