På en faktura finns en mängd information, ex OCR nummer. Vi reder ut begreppen och visar vilken information som är viktig för dig som ska betala en faktura.
Vill du veta på vilka olika sätt du kan betala själva fakturan så ska du läsa artikeln ”Hur betalar man en faktura?”. Men nu går vi genom vad som egentligen är vad på en faktura:
Uppdaterad 12 januari 2025
Datum
Förfallodatum – Det datum som pengarna ska ha nått mottagaren. Det räcker därför inte att betala räkningen detta datum då det kan ta 1- 3 bankdagar till betalningen är registrerad. Betala alltid några dagar för förfallodatum.
Fakturadatum – Det datum som fakturan fastställdes av företaget som skickat den.
Betalningsvillkor – Inom hur många dagar från fakturadatumet som fakturan måste vara betald. Ofta 30 dagar.
Mottagare och avsändare
Avimottagare – Du som fått fakturan är avimottagare/fakturamottagare. Här presenteras exempelvis ditt namn, personnummer och kontaktuppgifter.
Avsändare – Presenterar vilket företag som skapat fakturan. Det ska framgå företagets namn samt hur företaget kan kontaktas om exempelvis fakturan är på fel belopp eller om du inte har beställt något från dem. Att hävda att man inte har skyldigheten att betala en faktura (exempelvis för att du inte beställt några varor) kallas att bestrida en faktura.
Betalningsmottagare – Betalningsmottagare är det företag som är mottagare av betalningen. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma som det företag du beställt varor/tjänster av. Dessa företag kan ju ha extern faktureringsservice. Ett vanligt exempel är att E-butiker använder sig av Klarna och att betalning därmed sker till Klarna.
Betalningsinformation
Avser – Det ska framgå på fakturan vad beloppet avser för varor eller tjänster. På en faktura från en bostadsrättsförening kan det exempelvis stå ”Fastighet 456, Avgift april 2018”
OCR – Det nummer som vanligtvis står längst ner till vänster på en faktura. I vissa fall finns det någon annanstans på fakturan och presenteras då med ”OCR”.
Detta nummer är ett slags ID-nummer eller referensnummer för den specifika fakturan. Betalar du in 500 kr till ett företag kan de inte veta från vem betalningen är gjord. Men genom att ange OCR-nummer knyts betalningen till denna faktura.
Vad betyder OCR nummer? Det är en förkortning av Optical Character Recognition, vilket i princip ”ingen” använder, man säger/skriver enbart OCR.
Summa – Hur stort belopp som ska betalas.
Lägst att betala – Om det är en kreditkortsfaktura eller delbetalningsfaktura presenteras även ”lägst att betala”. Det är lägsta summan som måste betalas på räkningen men det betyder även att det totala beloppet du är skyldig är större än så.
Bankgiro / Plusgiro – De allra flesta företag önskar betalning till ett bankgiro- eller plusgironummer. Det anges på fakturan och det är alltså hit betalningen ska ske.
Avinummer / Fakturanummer – Om det inte går att ange OCR-nummer vid betalning, när det inte finns något OCR nummer, så är det fakturanumret som ska anges som meddelande. Finns ett kundnummer på räkningen så skriv gärna även detta i meddelande raden. På detta vis knyts betalningen till en till rätt person.
Vilka uppgifter är viktiga?
- Kontrollera avsändaren
Innan du betalar ska du alltid kontrollera om fakturan är korrekt. Har du beställt varor eller tjänster från företaget som skickar fakturan? Stämmer beloppet? Annars behöver du bestrida en faktura, men kontakta företaget som skickat ut fakturan innan du bestrider den för att kontrollera vad som egentligen har hänt.
- Registrera fakturan
Registrera fakturan via din internetbank (det vanligaste sättet att betala en faktura). Det du behöver ange är belopp, OCR-nummer och mottagare. Kontrollera även att du väljer betalningsdatum innan förfallodatumet. Kontrollera OCR-nummer en extra gång, bara för säkerhets skull.
Se gärna ”Hur betalar man en faktura?” för att lära dig mer om vilka alternativ det finns för att betala en räkning.
- Klart!
Nicklas har lång erfarenhet av att skriva om privatekonomi både till egna tidigare bloggar och till webbportaler inom ämnet. På Spargrisarna har han främst ansvar för faktatexter och guider men tar sig ibland friheten att dela med sig åsikter i en krönika eller berätta om personliga erfarenheter.
”För mig är kunskap inom privatekonomi en grundläggande bas i livet. Att man fortfarande inte infört det som ett eget ämne i skolan är märkligt. En hel del samhälliga problem skulle undvikas om ungdomarna hade bättre förståelse för ekonomi. Se bara på hur många som fastnar hos Kronofogden i ung ålder. Svaret på det problemet är – lär unga ekonomi.