Vad är vad på en faktura?

På en faktura finns en mängd information. Vi reder ut begreppen och visar vilken information som är viktig för dig som ska betala en faktura.

Vill du veta på vilka olika sätt du kan betala själva fakturan så ska du läsa artikeln “Hur betalar man en faktura?“. Men nu går vi genom vad som egentligen är vad på en faktura:

Datum

Förfallodatum – Det datum som pengarna ska ha nått mottagaren. Det räcker därför inte att betala fakturan detta datum då det kan ta 1- 3 bankdagar till betalningen är registrerad. Betala alltid några dagar för förfallodatum.

Fakturadatum – Det datum som fakturan fastställdes av företaget som skickat den.

Betalningsvillkor – Inom hur många dagar från fakturadatumet som fakturan måste vara betald. Ofta 30 dagar.

Mottagare och avsändare

Avimottagare – Du som fått fakturan är avimottagare/fakturamottagare. Här presenteras exempelvis ditt namn, personnummer och kontaktuppgifter.

Avsändare – Presenterar vilket företag som skapat fakturan. Det ska framgå företagets namn samt hur företaget kan kontaktas om exempelvis fakturan är på fel belopp eller om du inte har beställt något från dem. Att hävda att man inte har skyldigheten att betala en faktura (exempelvis för att du inte beställt några varor) kallas att bestrida en faktura.

Betalningsmottagare – Betalningsmottagare är det företag som är mottagare av betalningen. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma som det företag du beställt varor/tjänster av. Dessa företag kan ju ha extern faktureringsservice. Ett vanligt exempel är att E-butiker använder sig av Klarna och att betalning därmed sker till Klarna.

Läs mer: 5 skäl att samla lånen

Spargrisarna förklarar faktura

Betalningsinformation

Avser – Det ska framgå på fakturan vad beloppet avser för varor eller tjänster. På en faktura från en bostadsrättsförening kan det exempelvis stå ”Fastighet 456, Avgift april 2018”

OCR – Det nummer som vanligtvis står längst ner till vänster på en faktura. I vissa fall finns det någon annanstans på fakturan och presenteras då med ”OCR”.

Detta nummer är ett slags ID-nummer för den specifika fakturan. Betalar du in 500 kr till ett företag kan de inte veta att betalningen är för en speciell faktura. Men genom att ange OCR-nummer knyts betalningen till denna faktura.

Summa – Hur stort belopp som ska betalas.

Lägst att betala – Om det är en kreditkortsfaktura eller delbetalningsfaktura presenteras även ”lägst att betala”. Det är lägsta summan som måste betalas på fakturan men det betyder även att det totala beloppet du är skyldig är större än så.

Bankgiro / Plusgiro – De allra flesta företag önskar betalning till ett bankgiro- eller plusgironummer. Det anges på fakturan och det är alltså hit betalningen ska ske.

Avinummer/Fakturanummer – Om det inte går att ange OCR-nummer vid betalning är det fakturanumret som ska anges som meddelande. Även detta knyter betalningen till en specifik faktura.

Läs mer: Bästa kreditkortet

Vilka uppgifter är viktiga?

  1. Kontrollera avsändaren

Innan du betalar en faktura ska du alltid kontrollera om fakturan är korrekt. Har du beställt varor eller tjänster från företaget som skickar fakturan? Stämmer beloppet? Annars behöver du bestrida en faktura.

  1. Registrera fakturan

Registrera fakturan via din internetbank (vanligaste sättet att betala en faktura). Det du behöver ange är belopp, OCR-nummer och mottagare. Kontrollera även att du väljer betalningsdatum innan förfallodatumet.

Se gärna ”Hur betalar man en faktura?” för att lära dig mer om vilka alternativ det finns för att betala en faktura.

  1. Klart!
Vad är Effektiv ränta?

Hur betalar man en faktura?

Har du en faktura som du behöver betala men är osäker på hur du ska göra för att betala den? Här visar vi ett par ...
Vad är Effektiv ränta?

Vad är Effektiv ränta?

Effektiv ränta är den procentsats som visar hur mycket du behöver betala i räntor och avgifter på ett lån på årsbasis. I denna räntesats är ...
Hur gör man en Budget?

Hur gör man en Budget?

En budget hjälper dig att hålla koll på din ekonomi. Om du gör en budget blir det lättare att begränsa utgifterna och nå dina sparmål ...
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)