Vad är UC-Score?

UC-score är ett poängvärde, från UC, som visar om din kreditvärdighet är bra eller dålig. Det är främst detta som kreditföretag tittar på innan de avgör om lån, krediter eller avbetalning ska beviljas.

Lär dig vad som påverkar ditt UC-score och hur du ska göra för att förbättra din kreditvärdighet.

Uppdaterad 10 maj 2024

Vad är UC egentligen?

UC (Upplysningscentralen) är ett kreditupplysningsföretag som hjälper kreditgivare (banker och andra långivare) att ta rätt beslut innan lån eller krediter beviljas.

Info signInnan en kreditgivare får ge ett lån eller kredit måste de, enligt svensk lag, göra en kreditbedömning. De ska avgöra om kredittagaren har möjlighet att betala tillbaka. De gör då en kreditupplysning hos UC (eller hos andra kreditupplysningsföretag).

UC´s tjänst är alltså att sammanställa så mycket ekonomiska fakta om en person eller ett företag som möjligt – så att kreditbolaget ska kunna ta korrekt beslut gällande krediten. UC är inte det enda kreditupplysningsföretaget, bland annat finns Dun & Bradstreet (fd Bisnode) och Creditsafe. UC är dock överlägset störst, så pass stora att orden “kreditupplysning” och “UC” av många uppfattas som synonymer.

Info signUC är som sagt Sveriges största företag inom kreditupplysningar. När en kreditupplysning tas via UC kommer de att sammanställa information från en rad olika källor och då avgöra ditt UC-Score.

För bankerna, långivare och kreditföretag är det enkelt att titta på denna poäng och låta det till stor del ligga till grund för om lånet ska beviljas eller inte. Med låg UC-Score har du alltså låg kreditvärdighet.

UC-score

UC-Score enbart för kreditupplysning hos UC

Det är enbart UC som använder sig av UC-Score. Andra kreditupplysningsföretag har andra betygsskalor.

Skulle en låneansökan skickas in till en bank eller långivare som tar kreditupplysning hos Credsafe, Bisnode eller annat kreditupplysningsföretag kommer inte din UC-Score att presenteras för just det kreditföretaget.

Det finns alltså vissa små skillnader mellan vad de olika kreditupplysningsföretagen presenterar i deras sammanställningar av din kreditvärdighet. Även om det mesta är lika.

UC-Score graderar kreditvärdigheten på en skala som sträcker sig mellan 1 och 999 där alltså 1 är sämst och 999 bäst. Att däremot nå ytterligheten på skalan är extremt svårt.

Exakt alla parametrar bakom poängen anges inte av UC. Men bland annat utgår man ifrån personens lönenivå, om det finns andra lån samt eventuella betalningsanmärkningar. Det är individuella uppgifter som sedan matchas mot statistik över befolkningen i Sverige. Både ålder, var man bor och civilstatus kan därmed påverka poängen.

Förbättrar du ditt UC-Score så förbättras din allmänna kreditvärdighet, det i sin tur kan inverka på kreditbetyget även hos andra företag som sysslar med kreditupplysning.

Det är visserligen omöjligt att veta alla parametrar men det finns vissa punkter man själv kan se över för att förbättra sitt UC-Score och kreditvärdighet.

Påverkar din möjlighet att låna

Påverkar dina lån

Ditt UC-Score påverkar om du kan få lån, hur mycket du kan låna och din ränta.

Info signOm lånet blir beviljat eller ej

Det är uppgifterna på kreditupplysningen som främst ligger till grund för om lånet blir beviljat eller inte. En person med ett lågt UC-Score kommer ha betydligt svårare att få lån än en person med högt poäng.

Info signHur stort belopp som du får låna
Med lågt kreditbetyg anser banken att risken ökar att du inte kommer kunna betala tillbaka enligt låneavtalet. Därmed kommer de även vara villig att låna ut mindre belopp.

Info signVilken ränta du får
Ett lågt kreditbetyg (låg UC-Score) innebär även att du kommer få betydligt högre ränta än annars. Även här är det risktagandet hos banken som är avgörande. De tar en större risk med att låna ut pengar till en person med svagt kreditbetyg. Det kompenserar de genom att låna ut lägre belopp – till högre ränta.

Håll koll på din UC-Score med Kreditkollen

Har du lågt UC-Score och önskar förbättra det? Har du fått bättre ekonomi sista tiden och vill veta din UC-Score? Använd tjänsten Kreditkollen som både ger tips och råd på vägen samt ger obegränsad tillgång till din UC-Score.

Vad är UC-Score?

Kreditkollen är en tjänst från UC som vänder sig personer som vill ha löpande kontroll på sin UC-Score och även få tips på hur den kan förbättras. Det kan exempelvis vara för att förbättra möjligheten att få bolån eller kunna pressa räntan på befintliga lån. Tjänsten ger följande hjälp:

Check markFölj din UC-Score
Då UC-Score är avgörande för om du får lån och vilka lånevillkor som ges kan du tjäna på att förbättra betyget över tid. Med tjänsten ser du hela tiden hur det utvecklas.

Check markSätt upp personliga mål
Är målet att inte ta fler lån? Eller att betala av befintliga krediter inom ett par månader? Sätt upp egna personliga mål i Kreditkollen som gör att du långsiktigt förbättrar dina poäng.

Check markSe din hela kreditupplysning
Se all information som kreditföretaget ser när de gör en kreditupplysning på dig. Det är information som regelbundet uppdateras och som därmed även påverkar din score. Du kan även ta ut en kreditupplysning på dig själv och ta med till banken så de kan förtydliga vad det är på upplysningen som gör att du inte får lån.

Check markFölja lån, krediter och betalningsanmärkningar
En faktor, som påverkar din kreditvärdighet, är hur många och hur stora andra lån du har. Här kan du även se om du har betalningsanmärkning och när de går ut.

Fem frågor om UC-Score

🔷 Är UC-Score samma sak som kreditbetyg?

Ja, om kreditupplysning tas hos UC sammanfattas kreditbetyget i UC-Score. Det är i detta fall samma sak. Däremot kan även andra kreditupplysningsföretag sammanställa kreditbetyg – vilket då har andra namn.

🔷 Varför är det viktigt med bra kreditbetyg?

Ditt kreditbetyg påverkar om du kan få lån och krediter. Blir du beviljad avgör betyget även din ränta samt lånets/kreditens storlek. Ju sämre betyg desto mer begränsande kommer långivaren att bli.

🔷 Mitt UC-Score har förbättrats – Hur tjänar jag på det?

Om du har lån bör du alltid förhandla dessa en gång per år. Du kollar därmed om du kan få bättre ränta hos nuvarande, eller annan, långivare. Har du fått ett rejält förbättrad UC-Score bör du även förhandla lånen, då kan du sannolikt få en få bättre ränta.

🔷 Påverkar ett dåligt UC-Score även kreditbetyget hos exempelvis Bisnode eller Creditsafe?

Nej, det finns ingen direkt sammankoppling mellan de olika företagen som sysslar med kreditupplysning. De uppgifter som ett företag har delas inte med de andra.

Däremot hämtar de information till stor del från samma offentliga register så som Skatteverket, Kronofogden och Bolagsverket. Du kan alltså ha något olika högt kreditbetyg hos de olika kreditupplysningsföretagen, dock knappast några extrema skillnader.

Många använder/säger Bisnode fortfarande, dock heter de numera för Dun & Bradstreet.

🔷 Hur kontrollerar jag mitt UC-Score?

Enklast sker det via Kreditkollen på UC. En tjänst som kostar 49 kronor per månad. Då den inte har någon uppsägningstid kan den alltså användas någon vecka för att sedan sägas upp om man inte längre vill ta del av uppgifterna. Dock ändras uppgifter med tiden, Kreditkollen är ett väldigt bra verktyg för att hålla koll på sin kreditvärdighet.

Vad är Effektiv ränta?

Vad är Effektiv ränta?

Effektiv ränta är den procentsats som visar hur mycket du behöver betala i räntor och avgifter på ett lån på årsbasis. I denna räntesats är ...
De små abonnemangen förstör din ekonomi

Krönika: De små abonnemangen förstör din ekonomi

Musik, snus, elsparkcyklar, matkasse, filmer och telefon…. Listan kan göras lång på de små abonnemangen som gör livet enklare – eller förstör ekonomin. I allt ...
Kontrollera ditt credit score

Så kan du kontrollera din kreditvärdighet

Via både UC och Creditsafe är det enkelt att kontrollera sin egen kreditvärdighet. Här presenteras varför du bör sträva efter god kreditvärdighet och hur du ...
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)