Vad är en låneförmedlare?

Läs direkt om – rekommenderade låneförmedlare

Hur fungerar en låneförmedlare egentligen?

Om du vill teckna ett privatlån kan du välja mellan banker som exempelvis ger 5%, 9% eller 12% i ränta. En låneförmedlare är ett företag som gratis hjälper privatpersoner att jämföra räntan hos flera olika banker och kreditbolag.

Det är stor skillnad på de räntesatser som bankerna erbjuder, både på privatlån och bolån. Genom att använda en låneförmedlare hittar du snabbt och gratis det bästa alternativet.

Vad är en låneförmedlare?

Som privatperson är låneförmedlare det absolut enklaste och smidigaste sättet att jämföra räntor hos ett stort antal banker.

Om man använder en låneförmedlare vid en låneansökan så begär man in låneförslag av ett antal banker och kreditgivare – det är på inget sätt bindande att ”ansöka” om lån via en låneförmedlare.

Så egentligen är ordet ”ansöka” i detta fall missvisande, ordet ”offert” skulle passa bättre, dock så är det ordet så bundet till företagande att många privatpersoner skulle tro att det inte gällde dem.

MyLoan logo

Lånebelopp: 5 000 – 500 000 kr
Jämför mer än 25st långivare
Återbetalningstid: 2 – 15 år

Läs mer och ansök via MyLoan här!

Lendo logo

Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Jämför ca 30st långivare
Återbetalningstid: 1 – 15 år

Läs mer och ansök via Lendo här!

Freedom Finance logo

Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Jämför mer än 30st långivare
Återbetalningstid: 1 – 18 år

Läs mer och ansök via Freedam Finance här!

När ska låneförmedlare användas?

Låneförmedling finns inom:

Privatlån – se även artikeln ”Privatlån och blancolån – vad gäller?

Snabblån

Bolån – se även artikeln ”Bolån – Vad påverkar om du får ett bolån eller inte?

Företagslån

För dig som privatperson finns det framförallt tre tillfällen då låneförmedlare med fördel kan användas.

1 – När du vill hitta lägsta räntan på privatlånet eller bolånet

Ska du teckna ett nytt privatlån eller bolån är låneförmedlare det absolut enklaste sättet att jämföra vilken räntenivå du skulle få hos flera olika långivare. En ansökan ger svar från upp till 30 banker.

2 – När du vill omförhandla ditt nuvarande lån

Har du ett lån idag som du vill sänka räntan på? Genomför en ansökan via en låneförmedlare och se om du får lägre ränta från någon annan långivare. Eftersom det är gratis att använda tjänsten och du aldrig är tvungen att teckna ett lån kan det genomföras en gång per år för att kontrollera att du inte betalar onödigt mycket för ditt lån.

3 – När du vill samla många lån i ett större lån, så kallat samlingslån (ger bättre villkor)

Har du en kreditkortsskuld, ett mindre privatlån och någon butikskredit? Dessa lån och krediter har ofta relativt hög ränta. Då är det bättre att räkna ihop totalsumma som dessa består av och ansöka om ett lån på denna summa via en låneförmedlare.

På så vis kan du teckna ett enda privatlån (samlingslån) och lösa de dyrare småkrediterna. Därmed kan du få ett lån med ofta betydligt lägre ränta och lägre månadskostnad.

Kan jag vara säker på att få den lägsta räntan?

Du kan vara säker på att få en tydlig jämförelse av de banker som låneförmedlaren samarbetar med. På så vis kan du hitta lägsta räntan bland dem.

Men det finns ingen låneförmedlare i Sverige med samtliga banker och kreditbolag. Genom att välja en låneförmedlare som samarbetar med många olika banker  och kreditgivare så blir i alla fall jämförelsen mycket bred. Läs gärna vilka topp-3 låneförmedlare som vi på Spargrisarna rekommenderar.


Hur lånar man via låneförmedlare

Så går det till att låna med låneförmedlare

Processen är nästan identisk hos de allra flesta låneförmedlare.

 1. Gå till låneförmedlaren och fyll i ansökan

På hemsidan fyller man i det belopp och amorteringstid som önskas. När detta anges visas ungefärlig månadskostnad (enbart ett exempel på kostnad). I detta läge anger du även personnummer så att låneförmedlaren och deras samarbetspartners ska se vilken person som ansökan gäller.

 1. Låneförmedlaren tar kreditupplysning

Helt automatiskt tar nu låneförmedlaren en kreditupplysning hos UC varpå de banker och kreditbolag som samarbetar med denna låneförmedlare får tillgång till all information.

 1. Bankerna ger låneförslag

Alla låneförmedlare samarbetar med ett antal olika banker för att jämförelsen ska bli så bred som möjligt. Vi rekommenderar starkt att använda större låneförmedlare som samarbetar med 25 banker eller fler.

De banker som vill erbjuda lån kommer skicka in låneförslag inom ett dygn. Samtliga låneförslag går att se genom att logga in på låneförmedlarens hemsida. Dessutom skickas ett mail och sms så fort en ny bank ger ett förslag.

 1. Jämför och teckna billigaste lånet

Inom ett dygn har samtliga banker som vill erbjuda lån gett ett låneförslag. Dessa förslag presenteras i fallande ordning med banken med bästa räntan högst upp på listan.

Om du vill teckna något av lånen kan detta ofta genomföras via låneförmedlarens hemsida, detta eftersom det går att signera med BankID eller Mobilt BankID.

 1. Pengarna betalas ut

Inom ett par dagar efter att låneavtalet signerats betalas pengarna ut till ditt bankkonto.

MyLoan logo

Lånebelopp: 5 000 – 500 000 kr
Jämför mer än 25st långivare
Återbetalningstid: 2 – 15 år

Läs mer och ansök via MyLoan här!

Lendo logo

Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Jämför ca 30st långivare
Återbetalningstid: 1 – 15 år

Läs mer och ansök via Lendo här!

Freedom Finance logo

Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Jämför mer än 30st långivare
Återbetalningstid: 1 – 18 år

Läs mer och ansök via Freedam Finance här!

Hur kan det vara gratis?

Låneförmedling är gratis att använda. Du behöver heller aldrig känna något tvång att teckna ett lån då detta krav inte finns. Men hur bekostas då tjänsten?

När låneförmedlaren får in din låneansökan och sänder den automatiskt den vidare till de banker och kreditgivare som de samarbetar med. De i sin tur ger låneförslag inom 24 timmer, en del banker svarar inom bara någon minut. Dock är det bättre att vänta ett dygn för att få fler låneerbjudanden.

Om du ansöker via exempelvis låneförmedlaren Lendo och sedan tecknar ett lån via något av de erbjudanden som du fått genom dem så kommer banken där lånet tecknas betala en viss summa till Lendo. Detta som ett tack för de förmedlade en kund till banken.

Vad är haken?

Många tror att det finns en ”hake” med låneförmedlare då man har svårt att förstå varför en tjänst kan vara gratis. Men idén med låneförmedling bygger på att det är bankerna som finansierar den. Det finns därmed inte något negativt med att genomföra låneansökan och jämföra räntor via låneförmedlare.

MEN – det finns en sak du bör vara uppmärksam på. Välj enbart låneförmedlare som jämför riktigt många banker. Det enklaste är att hålla sig till större och etablerade företag som Lendo, MyLoan och Freedom Finance. Företag som funnits länge och som även är helt transparenta på hur många banker de jämför och vilka de är.


Sänk räntan på dina lån

Tips för att få lägre ränta

Att jämföra bankernas räntor med låneförmedlare är ett enkelt och snabbt sätt att pressa räntan. Detta oavsett om ett nytt lån ska tecknas eller om befintligt lån omförhandlas. Men det finns även fler saker att tänka på.

 1. Jämför via två låneförmedlare

Det finns flera låneförmedlare som jämför ungefär 25 banker eller fler. Men det behöver inte nödvändigtvis vara samma. Vill du verkligen göra en bred jämförelse kan ansökan skickas in till två låneförmedlare samtidigt. Därmed kommer fler banker att jämföras.

 1. Teckna lån med medlåntagare

Att teckna ett lån med medlåntagare innebär att en person, utöver du som låntagare, skrivs som ansvarig för lånet. Skulle du inte betala tillbaka enligt avtal kan banken kräva att medlåntagaren betalar. Ni är alltså juridiskt lika ansvariga för lånet.

Med medlåntagare brukar bankerna kunna bevilja större belopp och i vissa fall ge lägre ränta. Allt beroende på att säkerheten ökar.

 1. Låna minst 20 000 kr i 3 år

Det bästa är om lånesumman minst är på 20 000 kr och återbetalningstiden på minst 3 år. Detta även om du exempelvis enbart behövde låna 15 000 kr och tänkt betala snabbare.

Orsaken är att väldigt många av de banker som ger bättre räntenivå har lägsta lånesumma på 20 000 kr och kortast amorteringstid på 3 år. Om en lånejämförelse sker på lägre belopp kommer dessa alltså inte att ge något förslag.

Om du tecknar ett lån på ett större belopp än du egentligen behöver kan du självklart betala tillbaka delar av lånet direkt när pengarna utbetalats. På detta sätt har du kunnat teckna lån hos en bank med lägre ränta – trots att du bara behövt låna en mindre summa.

Att återbetala snabbare än avtalat eller lösa lånet i förtid får aldrig kosta extra på privatlån med rörlig ränta, vilket de överlägset flesta privatlån har.


En cool spargris låter låneförmedlaren jämföra ränta och lån

Fördelar med låneförmedlare – mot att jämföra lån själv

Det finns tre konkreta fördelar med att jämföra privatlån och bolån via låneförmedlare istället för att göra en egen räntejämförelse.

 1. Det tas bara en kreditupplysning

När en låneförmedlare används för att jämföra räntor tas bara en kreditupplysning. Det är denna information som varje bank tar del av vilket innebär att de själva inte behöver ta kreditupplysningar.

Hur många kreditupplysningar som tagits på en person, inom ett kortare tidsintervall, påverkar delvis personens kreditvärdighet. Genom att enbart få en upplysning på sig hålls kreditvärdigheten på så hög nivå som möjligt.

MEN …

Att det bara tas en kreditupplysning är något som låneförmedlare ofta nämner som en fördel för att använda deras tjänst. Detta utifrån att kreditvärdigheten annars kan försämras.

Det är sant att allt för många kreditupplysningar kan påverka kreditvärdigheten men det gäller nästan enbart personer som mycket ofta ansöker om lån och krediter. Många som tecknar lån gör räntejämförelse en eller två gånger per år. De behöver knappast vara oroliga för att många kreditupplysningar kraftigt ska försämra deras kreditvärdighet.

 1. Jämför fler banker

Den största fördelen med låneförmedlare är att så många olika banker jämförs automatiskt. En ansökan innebär att upp till 30 banker kan ge låneförslag. Även om du själv skulle kontakta flera banker själv så är chansen liten att jämförelsen blir så bred som med 30 banker.

MEN …

Det är viktigt att välja låneförmedlare som jämför minst 25 banker. Det finns nämligen flera relativt nya aktörer som har betydligt färre banker som jämförs. En del har inte ens någon storbank med i jämförelsen vilket inte skapar en komplett jämförelse.

 1. Jämför snabbare

Du kan välja på att fylla i ett enda formulär och få ett stort antal svar – eller att fylla i en låneansökan för varje bank du vill få ränteförslag från. Låneförmedlare är det klart snabbaste alternativet.

MEN …

Här finns ingen nackdel. Det är extremt mycket enklare att jämföra lån via låneförmedlare än att göra det själv.

Bästa låneförmedlare enligt Spargrisarna

Vi är några skribenter här på Spargrisarna som har flera års erfaranhet av låneförmedlare och att jämföra dessa mellan varandra. Här kommer våra rekommendationer på de tre bästa låneförmedlarna på den svenska marknanden:

MyLoan logo

Lånebelopp: 5 000 – 500 000 kr
Jämför mer än 25st långivare
Återbetalningstid: 2 – 15 år

Gå direkt till MyLoan

MyLoan har i grunden samma affärsmodell som våra två andra rekommenderade långivare och de erbjuder lånejämförelser mellan 5000 kr och 500 000 kr. Antalet långivare de jämför är ungefärligt likadant med en lätt övervikt för Lendo och Freedom Finance, men ändå skiljer det på några detaljer mellan dessa tre jättar inom branschen.

MyLoan skiljer sig även något mot många andra låneförmedlare och det är på grund av vilka banker och långivare de samarbetar med. De erbjuder helt normalt spann på lånen (5000 – 500 000 kr) så är det bredden på de långivare de samarbetar med som gör MyLoan en av de bästa, och för en del låntagare kanske den bästa låneförmedlaren i Sverige.

Även om det går utmärkt att söka lån på upp till 500 000 kr via MyLoan så är det speciellt om man letar efter mindre lån eller om man har en betalningsanmärkning som MyLoan visar sin styrka gentemot många andra låneförmedlare, de har helt enkelt fler långivare som jobbar med mindre lån och som även erbjuder lån till de som har betalningsanmärkningar.

Det kan alltså finnas en viss fördel att genomföra jämförelse med MyLoan än med Lendo eller Freedom Finance, därför har vi placerat MyLoan som etta.

Läs mer och ansök via MyLoan här!

Lendo logo

Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Jämför ca 30st långivare
Återbetalningstid: 1 – 15 år

Gå direkt till Lendo

Sett till omsättning är Lendo den största låneförmedlaren i Sverige för privatlån. De har ett starkt varumärke och har lyckats mycket bra i att skapa en smidig och tydlig tjänst. Företaget har även valt att vara helt transparenta med vilka banker och kreditbolag de samarbetar med.

Lånejämförelse görs mellan 10 000 kr och 600 000 kr, inte det största spannet på lån men fullt tillräckligt för de flesta. Lendo har samarbete med ungefär 30 stycken banker och långivare, vilket få andra låneförmedlare når upp till.

En fördel då man som kund kan se vilka ytterligare banker som kan kontaktas om man inte är nöjd med erbjuden ränta. En låneförmedlare som får högsta betyg i flera oberoende jämförelser.

Läs mer och ansök via Lendo här!

Freedom Finance logo

Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Jämför mer än 30st långivare
Återbetalningstid: 1 – 18 år

Gå direkt till Freedam Finance

Freedom Finance är tillsammans med Lendo och MyLoan enligt vårt tycke de tre bästa låneförmedlarna som finns på den svenska marknaden i dagsläget. Freedom Finance har lång erfarenhet (sedan 1995) och ett genuint bra ryckte.

De samarbetar med fler än 30 stycken banker och långivare som erbjuder privatlån på mellan 5000 kr och hela 600 000 kr, detta tillsammans med lång och gedigen erfarenhet gör Freedom Finance till en av de bästa låneförmedlarna.

Läs mer och ansök via Freedam Finance här!

Varför visar och skriver Spargrisarna om så få låneförmedlare?

Svar: Vi tycker (och många andra) att ovanstående låneförmedlare är de tre bästa, så välj någon av dem istället för någon som är rankad 10a eller 15e.

Lycka till i jakten på den lägsta räntan!