Snålgrisen sågar (också) ICA kreditkort

För någon månad sedan sågade jag Coops kreditkort. Min skribentkollega StigH ville då skriva något om kreditkortet från ICA som han var ”missnöjd” med.

Men jag kan inte låta bli att skriva istället, känns som det passar perfekt för Snålgrisen. För när ICA´s kreditkort synas i sömmarna är det MYCKET SVÅRT att förstå varför man ska betala över 320 kr för det.

Var finns fördelarna?

Eller finns det ens några?

Snålgrisen sågar (också) ICA kreditkort

Fördelar… eller?

På hemsidan står det ”Det bästa med vårt kreditkort” och följande punkter.

 • Bonus när du handlar med kortet på ICA

Ja, det får du även med vanligt medlemskort. Så inget du behöver kreditkortet till alltså.

 • Dubbelbonus om du också sparar, lånar eller försäkrar hos oss

En fördel med kreditkortet från ICA är att du kan få ”dubbelbonus”. Med andra ord 2% i bonus istället för 1%. Visst är det bra? Nej, faktiskt inte.

dubbelbonus krävsFör det första – För att få dubbelbonus krävs det inte bara att du har kreditkortet. Du måste även uppfylla något av tre följande krav. Du behöver ha lån (bolån eller privatlån), en försäkring hos ICA eller sparande på minst 5000 kr. Det räcker alltså inte med kreditkortet.

uppfylla kravenFör det andra – Även om du skulle ha kreditkortet och uppfylla kraven för dubbelbonus så är det en låg bonus med tanke på att du betalar 27 kr per månad (324 kr per år). Du kan få bättre bonus och betala betydligt mindre…

Oavsett vilket kort du har från ICA – även vanliga medlemskortet, som är helt gratis – ges 1% i bonus. Dra kortet och du har fått bonusen. Sen kan du betala alla inköp med ett kreditkort som har hög bonus.

kreditkortenMed kreditkorten från bland annat Komplett Bank och Bank Norwegian ges 0,5% i bonus som växlas till pengar eller produkter hos dem. De korten är gratis. Med Everydaycard ges 1% som blir pengar (195kr/år)

Så med ett gratis medlemskort och ett gratis (eller billigare) kreditkort går det att få lika hög bonus. Men dessa kreditkort ger även bonus på alla inköp som sker i andra butiker. Kreditkortet från ICA ger ju bara bonus på ICA.

Så vad väljer du? Att få 2% i bonus hos ICA (förutsatt att du har försäkring, lån eller sparande hos dem) och ingen mer bonus. Detta för 324 kr per år.

Eller få 2% hos ICA (oberoende om du har deras banktjänster) och sedan 0,5 – 1% på alla dina andra inköp (utanför ICA).  Detta för 0 – 195 kr per år.

Så kortfattat – Bonusen är inte tillräckligt bra för att väga upp kostnaden för kortet.

 • Blippa kortet för köp under 350 kr

ICA var (troligen) först i Sverige med att kunna ”Blippa” med kreditkortet. Blippfunktionen är något som är standard på dagens kort. Detta oavsett vilket kreditkort man väljer. NFC-tekniken är här för att stanna. Inte bara hos ICA. Inte bara hos kreditkortet från ICA.

Så visst tycker en del att det är väldigt bra att kunna Blippa med kortet, men det på väg att bli en standardlösning så det är inget att skryta över, det ska finnas helt enkelt.

Jaa, och Henry Ford var först med löpande band principen i början av 1900-talet och kunde tillverka Ford modell T billigt och snabbt, det är inget som de skryter om när det gäller dagens bilar från Ford.

 • Trygghetsförsäkring ingår

allriskförsäkring

Här ser jag i alla fall en liten fördel. Du får allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner i fem år. Sen ingår även förlängd garanti så att hemelektronik och hushållsmaskiner får upp till tre års garanti. Kom ihåg att försäkringarna däremot inte gäller för mobiler, kameror och datorer.

Som jag ser det är detta den enda tydliga fördelen med kortet. Men om du sitter och funderar på vilket kreditkort du ska teckna och anser att allriskförsäkring väger tungt – välj då Everydaycard.

ICA – Upp till 2 % i bonus hos ICA, Två shoppingförsäkringar, 324 kr per år

EverydayCard – Upp till 2 % i bonus hos ICA (i kombination med medlemskort), 0,5% – 1,0% på andra inköp, dvs på alla matvarubutiker och klädbutiker och elektronikbutiker och … ja, ni fattar. Två shoppingförsäkringar, 195 kr per år.

 • Inga uttagsavgifter

Sant – söker du ett kort utan uttagsavgift kan kreditkortet från ICA vara ett alternativ. I likhet med minst 10 andra kreditkort.

Är ICA aldrig bäst?

Men – kombinationen av bank- och kreditkort är väll smidig?

En fördel med ALLA kreditkort – förutom ICA – är att alla inköp som genomförs en månad kommer på en och samma faktura. Det blir helt enkelt lätt att få överblick på inköpen. Men så fungerar inte detta kort, här blir det två fakturor!

För om du handlar på ICA kommer först pengarna dras direkt från det Direktkonto som du måste ha hos banken. Handlar du någon annanstans så dras pengarna från Fakturakontot.

Så – vissa inköp belastar ditt ”Direktkonto” och vissa kommer på ”Fakturakontot”. Vad är fördelen med det?

Visst, gillar man av någon anledning många räkningar så funkar ju kortet bra…

Förtydligande: Direktkontot är alltså ett bankkonto som man kan koppla kredit till. Fakturakontot fungerar precis som en vanlig kredit på ett kreditkort. Allt du handlar på ICA samt kontantuttag tas ifrån Direktkontot. Alla andra köp dras ifrån Fakturakontot.

Få reseförsäkring!

I princip alla kreditkort har reseförsäkring. Det är alltså inget unikt med just det här kreditkortet. Självklart kan ICA välja att lyfta fram ”gratis reseförsäkring” som en fördel med kreditkortet. Men det är lite som att marknadsföra en dator med att den kan anslutas med internet. Det är inget unikt…

Är ICA aldrig bäst?

Jo, självklart kan kreditkortet från ICA vara bäst. Om din livssituation ser då ut som följande:

Du har en stor familj och handlar i stort sett allt på ICA, och då pratar vi inte 60-70% utan minst 90%, alltså både mat, kläder, elektronik och träningssaker. Du har även sparande, försäkring eller lån hos ICA och du prioriterar högt att ha ett kreditkort med ett extra garantiår på hemelektronik och vitvaror.

Där är ICAs kort bäst – eller iallafall tillräckligt bra för att vara värd att betala 324 kr för.

ICAs kommunikation strular

Vi har haft lite internt ”bråk” här på Spargrisarna, StigH ville absolut skriva denna artikel, men han är part i målet och var inte alls glad, så för att hålla det någotsånär rumsrent i skriften så blev det Snålgrisens uppgift att skriva artikeln.

fast avgift på 2%ICA strulade till det när de införde en fast avgift på 2% – baserat på hur stor kredit du hade på Direktkontot – (dvs bankkontot). Samtidigt sänkte de räntan för utnyttjad kredit med 2% på just Direktkontot, från 8,7% till 6,7%. Ok då.

ICA glömdeMEN, här blev konversationen inte så bra med de gamla kunderna, de fick helt enkelt reda på att det var ändringar på gång MEN det ICA glömde att säga i information (eller var extremt otydlig med) var att det numera var det frivilligt att ha en kredit på Direktkontot.

De gamla kunderna hade ju inte fått det valet tidigare, och nu ingen riktig information. Så de åkte på en 2-procentig avgift på krediten som fanns på Direktkontot, utan att få reda på att – numera – kunde de välja bort krediten. Mer än en kund blev… missnöjda kan vi använda för att vara snälla…

Ska sägas att StigH numera är en före detta ägare av ett ICA Bankort Plus, han kör nu med Bank Norwegian och Snålgrisen har gått över till Komplett Bank efter att tidigare mest använt Coop Mer.

Komplett Bank
0Kr/år
 • Komplett Bank Kreditkort
 • 0,5% allmän bonus
 • 4% hos Komplett.se
 • Bästa kreditkortet
 • Bonus
Bank Norwegian
0Kr/år
 • Bank Norwegian Kreditkort
 • 0,5% allmän bonus
 • 4-10% hos Norwegian Air
 • Bästa kreditkortet
 • på resan
re:member flex
0Kr/år
 • Remember Flex Kreditkort
 • Höga rabatter i över 300 butiker online
 • Bästa kreditkortet
 • för online shopping
Bästa kreditkortet

Bästa kreditkortet 2024

Det bästa kreditkortet som är perfekt för alla, finns det? Ofta behöver du flera kreditkort för att utnyttja alla fördelar de olika kreditkorten erbjuder ...
Tanka bilen billigare med bensinkort

Bensinkort, vilka ger bäst rabatt?

Med ett bensinkort ges bland annat billigare drivmedel, reseförsäkring samt olika erbjudanden. Vill du ha ett bensinkort främst för att få rabatt på drivmedel bör ...
ICAs kreditkort får skäll

Stark kritik när Coop bytte kreditkort

Här på Spargrisarna.se så har ju redan "Snålgrisen" skällt på Coop och deras nya kreditkort, han är absolut inte den enda som är missnöjd.Under vintern ...
Snålgrisen
Senaste inläggen av Snålgrisen (se alla)