Snålgrisen sågar Coop Mer

I juni förra året skrev jag inlägget ”Så maxar du poängen från Coops kreditkort”. Detta efter att ha haft kortet i flera år och varit mycket nöjd med det.

Men nu ändras villkoren och jag ser mig om efter något bättre. Självklart går det att få bra bonus fortfarande – detta enklast genom att inte teckna kortet …

Publicerad 25 januari 2019

Hej då Coop – Utan fördelar vill jag inte ha ert kort

I ett par år har jag haft kreditkortet från Coop, dvs Coop Mer. Jag har framförallt varit nöjd med kortet utifrån den bonus jag fått samtidigt som det inte varit någon uttagsavgift eller något valutapåslag.

Det är inte bara jag som varit nöjd – Coop Mer har utsetts till bästa resekortet och bästa matkreditkortet i olika jämförelser.

Men de fördelar som gjort kortet populärt har nu helt och hållet tagits bort – eller reducerats kraftigt. Eller vad sägs om följande:

Avgifterna

FÖRR:

Visserligen en årsavgift på ca 350 kr men här fanns inte uttagsavgift eller valutapåslag. Dessutom tjänade man lätt igen årsavgiften på den generösa bonusen. I alla fall för oss som handlade mycket på Coop.

NU:

Minus signNu kostar kontantuttag 1,5 % av uttaget belopp men minst 35 kr. Vid köp i utlandet tillkommer valutaväxlingspåslag på 1,75 %. Så med ett par uttag per år får jag betala 100 – 150 kr extra.

Lägg där till en slant för alla inköp utomlands, och tänk på att det egentligen inte är enbart utomlands, det gäller ju utländsk valuta så om jag köper något på nätet och betalar i Euro så plus 1,75%

Det finns de som hävdar att man ska ha två sorters kort i plånboken och därmed bara ta ut pengar med kontokortet. Men hur smidigt är det? Att ha två kort bara för att undvika uttagsavgift… Bättre då att välja ett kreditkort som inte har den avgiften.

Bonusen

FÖRR:

En sak jag gillade skarpt med Coop var deras poängsystem. När jag handlade på Coop fick jag 1 poäng per krona – utöver ordinarie bonusgrundande poäng. Med alla andra kort från Coop (medlemskort, betalkort m.m.) gavs bara 0,5 poäng.

NU:

Minus signNu har även kreditkortet nått den låga nivån av 0,5 poäng, är det i rättvisans namn eller vad? Fördelen med kreditkortet sitter däremot i att jag skulle få denna poängnivå vid inköp oavsett butik (som förr)

Så med ca 0,5 % i återbäring på alla köp – och med nykomna avgifter – känns det knappast befogat att ha kvar kreditkortet. Visserligen spar jag ca 50 kr per år i årsavgift men det räcker inte. Nu förbättras även reseförsäkringen en del men kortet kommer i alla fall inte användas på resan med de avgifterna som numera finns på kortet.

Vad är alternativet?

Question signOm jag nu söker ett gratis kreditkort, utan onödiga avgifter, och med schysst bonus – vad finns det för alternativ?

Just nu ser det ut som att kreditkortet från Komplett vinner kampen.

 • Ingen årsavgift, ingen uttagsavgift men valutaväxlingspåslag på 1,75%
 • Bonus på alla inköp med 1-4 %

Så länge jag enbart använder det i Sverige uppstår alltså INGA kostnader samtidigt som jag samlar en fin bonus. Så får det bli.

Komplett Bank
0Kr/år
 • Komplett Bank Kreditkort
 • 0,5% allmän bonus
 • 4% hos Komplett.se
 • Bästa kreditkortet
 • Bonus
Bank Norwegian
0Kr/år
 • Bank Norwegian Kreditkort
 • 0,5% allmän bonus
 • 4-10% hos Norwegian Air
 • Bästa kreditkortet
 • på resan
re:member flex
0Kr/år
 • Remember Flex Kreditkort
 • Höga rabatter i över 300 butiker online
 • Bästa kreditkortet
 • för online shopping
Bästa kreditkortet

Bästa kreditkortet 2024

Det bästa kreditkortet som är perfekt för alla, finns det? Ofta behöver du flera kreditkort för att utnyttja alla fördelar de olika kreditkorten erbjuder ...
Tanka bilen billigare med bensinkort

Bensinkort, vilka ger bäst rabatt?

Med ett bensinkort ges bland annat billigare drivmedel, reseförsäkring samt olika erbjudanden. Vill du ha ett bensinkort främst för att få rabatt på drivmedel bör ...
Vad är ett kreditkonto?

Vad är ett kreditkonto?

Ett kreditkonto eller kontokredit, även kallat onlinekredit, är en slags flexibel kredit som kan användas när behovet av extra pengar uppstår, när du behöver lite ...
Snålgrisen
Senaste inläggen av Snålgrisen (se alla)