Så kan du kontrollera din kreditvärdighet

Via både UC och Creditsafe är det enkelt att kontrollera sin egen kreditvärdighet. Här presenteras varför du bör sträva efter god kreditvärdighet och hur du kontrollerar din ”Creditscore” hos de olika upplysningsföretagen.

Din kreditvärdighet påverkar…

Din kreditvärdighet påverkar flera privatekonomiska faktorer:

 • Låna pengar

Det första som sker när en bank får en låneansökan är att de tar en kreditupplysning och kontrollerar personens kreditvärdighet. På upplysningen framgår exempelvis personens deklarerade inkomst samt eventuella betalningsanmärkningar.

Många banker nekar konsekvent lån till personer med anmärkning. Det finns däremot kreditgivare som kan ge lån även till personer med betalningsanmärkningar, det handlar primärt om kreditbolag då de traditionella bankerna inte accepterar anmärkningar.

 • Handla på faktura

Faktura är en slags kredit. Detta utifrån att du först får produkterna och sedan förväntas betala fakturan upp till en månad senare. Det är därför mycket vanligt att företag som säljer mot faktura gör en kreditupplysning på sina kunder innan varorna skickas. Primärt gäller det företag som säljer för större belopp.

Har du för dåligt kreditbetyg kan företaget neka dig att handla på faktura. Även gällande fakturaköp är det många företag som konsekvent nekar köp om personen har betalningsanmärkning.

 • Ränta

Din kreditvärdighet påverkar även vilken ränta som banken erbjuder. Ju bättre kreditvärdighet desto bättre ränta.

Se din kreditvärdighet

Kontrollera kreditvärdighet

Kreditvärdighet presenteras i ett sammanlagt betyg, ofta kallat kreditpoäng eller creditscore. Det är unikt för varje upplysningsföretag och kan alltså skilja något mellan dessa.

UC

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag. När bolån eller kreditkort önskas tecknas är det uteslutande UC som används men även inom privatlån är detta upplysningsföretag störst.

Som privatperson finns det flera sätt att kontrollera sitt kreditbetyg hos UC. Detta främst beroende på om en enstaka kontroll önskas eller om förändringar önskas följas över en längre tid.

 1. Mitt kreditbetyg

Med tjänsten ”Mitt kreditbetyg” ges tillgång till aktuell kreditvärdighet under en vecka. Tjänsten kostar 99 kr och under denna tid går det att logga in på UC och se hur betyget ändras.

 1. Min Upplysning

”Min Upplysning” är en kreditupplysning på dig själv. I likhet med övriga tjänster sker ingen notering att kreditupplysning genomförs och på upplysningen ser du all information som företag ser när de tar kreditupplysning på dig. Tjänsten kostar 29 kr per tillfälle. Kommer fler upplysningar tas är Kreditkollen (se nedan) mer kostnadseffektivt.

 1. Kreditkollen

”Kreditkollen”, som förklaras mer detalj i artikeln Vad är UC-Score?, är det mest kostnadseffektiva sättet att kontrollera sin kreditvärdighet hos UC samt se hur denna nivå kan förändras över tid. Tjänsten kostar 49 kr per månad och ger obegränsat tillgång till upplysningar på dig själv.

På dessa upplysningar visas all information som bankerna tar del av vid en lån- eller kreditansökan. Dessutom presenteras aktuellt UC-Score – vilket är det sammanfattande betyget på kreditvärdigheten hos UC.

UC-Score
Utmärkt 745-999
Mycket bra 635-744
Bra 559-634
Mindre bra 455-558
Svag 1- 454

 

Kreditkollen är därmed den bästa tjänsten för dig som vill förbättra din kreditvärdighet över tid och se hur olika ekonomiska beslut kan förbättra nivån.

Creditsafe

I likhet med UC är det möjligt att kontrollera sin kreditvärdighet hos upplysningsföretaget Creditsafe. Detta sker via tjänsten ”Min kreditupplysning Online”. Tjänsten är gratis att använda och inloggning sker med BankID för identifiering. Det är även möjligt att få registerutdraget skickat via post till folkbokföringsadress.

Vad räknas i min kreditvärdighet

Vad påverkar kreditvärdigheten?

Creditsafe delar upp de faktorer som påverkar kreditvärdigheten i tre kategorier.

 1. Inkomst och tillgångar

Upplysningsföretaget utgår från deklarerad inkomst. Det betyder att din inkomst från föregående år påverkar din nuvarande kreditvärdighet. Det är därmed ett släpande värde som ändras när Skatteverket godkänt deklarationen och upplysningsföretagen får ta del av dessa uppgifter.

Med tillgångar menas exempelvis fastigheter och andra tillgångar som är registrerade i offentliga register.

 1. Sociala variabler

Med sociala variabler menas exempelvis var i landet personen bor, civilstånd och ålder. Det kan exempelvis förväntas vara olika dyrt att bo i olika delar av landet och en person som är gift har en viss ekonomisk trygghet via äktenskapet.

 1. Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar påverkar kreditbetyget mycket negativt. Dessa ligger kvar i 3 år och via en kreditupplysning på sig själv går det enkelt att se när anmärkningen inte längre är aktiv.

Dåligt credit score

Tre steg till bättre kreditvärdighet

 1. Kontrollera via upplysningsföretag

Börja med att kontrollera din kreditvärdighet hos UC eller Creditsafe. Detta för att se vilken information som upplysningsföretagen har om dig och vilken ”score” du har.

 1. Betala av lån och krediter

Även om UC-score och Creditsafe Score påverkas av flera olika faktorer är det oftast lättast, och effektivast, att se över sin lånesituation. Säg upp kreditkort och kontokrediter du inte använder och försök att betala av så många lån som möjligt.

Kom ihåg att en öppen kontokredit, eller kredit via ett kreditkort, beräknas som fullt utnyttjad – även om du inte utnyttjar den alls.

 1. Prioritera bolånet eller samlingslån

Vilka slags lån du har är även avgörande. Det bästa är om du har möjligheten att höja bolånet och lösa övriga skulder. Om det inte är möjligt bör ett så kallat samlingslån tecknas så att du enbart har ett enda lån, istället för många. Att samla lån har flera fördelar – inte bara en förbättrad kreditvärdighet.

5 skäl att samla lånen

5 skäl att samla lånen

När man samlar sina lån innebär det att man tar ett större lån för att betala tillbaka de andra mindre lånen. Bankerna och långivarna måste ...
Bolån

Bolån – Vad påverkar om du får ett bolån eller inte?

Har du hittat drömbostaden och ansökt om bolån hos banken – men fått nej? Lär dig vad som påverkar om du får bolån eller inte ...
Hur du får bättre kreditvärdighet

Hur du får bättre kreditvärdighet

Din kreditvärdighet avgör bland annat om du kan få lån, krediter och delbetalning. Dessutom påverkas vilken räntenivå som erbjuds. Det finns alltså flera orsaker att ...
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)