Privatlån och blancolån – vad gäller?

Publicerad 31 mars 2019 – Uppdaterad 5 januari 2021

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, dvs det finns ingen “pant” som ex en bostad eller ett fordon som säkerhet för lånet.

Kärt barn har många namn och privatlån kallas även för blancolån eller konsumtionslån.

Samt att de flesta billån, båtlån, MC-lån och olika former av medlemslån är i själva verket också privatlån.

Spargrisarna går här igenom en mängd detaljer som du kan behöva titta på gällande privatlån

Vi tar även upp andra alternativ till privatlån som, beroende på din nuvarande situation, kanske passar Dig bättre.

Privatlån - Hur mycket får jag låna?

När kan jag använda privatlån?

Eftersom privatlån är ett lån utan krav på säkerhet kan du som regel använda lånet till vad du vill. Du kan till exempel ta ett privatlån för att köpa en begagnad bil, båt eller motorcykel.

Om du behöver byta ut vitvarorna i köket eller fräscha upp vardagsrummet kan ett privatlån användas. Privatlånet passar för att finansiera en renovering eller tillbyggnad på bostaden, även om det i sådana lägen, iaf om det gäller större renoveringar, kan vara bättre att ansöka om ett byggnadslån eller utöka sitt befintliga bolån.

Ett bra och mycket populärt sätt att använda privatlån är för att samla ihop dyra smålån och krediter till ett enda privatlån, ett så kallat samlingslån.

Ja, det går till och med bra att ta ett blancolån för att betala semestern eller för att köpa nya kläder. Spargrisarna avråder dock från att låna för ren konsumtion eller semester, även om det är fullt möjligt. Det finns egentligen inga regler för vad du får använda pengarna till.

få lånet godkäntDet går i de allra flesta fall mycket snabbt att ansöka om ett privatlån och få lånet godkänt, samt få pengarna utbetalade till bankkontot. Godkänts lånet direkt, utan ytterligare krav på borgen eller medlåntagare, så tar det oftast enbart några få arbetsdagar från ansökan tills pengarna är utbetalda.

Hur mycket får jag låna?

Det finns ingen exakt formel som visar hur mycket var och en får låna vid ett privatlån, man måste helt enkelt ansöka om ett lån för att veta med säkerhet.

Dock kan du själv göra en enklare uträkning genom att lista upp alla utgifter och inkomster per månad, kom ihåg att räkna med ex försäkringar och bilskatt som betalas per kvartal eller per år.

Efter att du betalat alla utgifter måste det finnas pengar över, boende och matkostnader brukar vara de stora utgifterna men glöm inte alla småutgifter, kanske även läge att dra ned på de senare? Behövs verkligen det stora TV-paketet och full surf på alla mobiltelefoner?

Tycker du själv att kalkylen fungerar och att du klarar av att betala av XXX kronor i ett privatlån per månad så är nästa steg att ansöka om lånet, det är som sagt det enda sättet att med säkerhet veta om ett privatlån blir beviljat eller inte.

kalkylen INTE går ihopOm DU tycker att kalkylen INTE går ihop så lär inte långivaren tycka det heller … då kanske det är läge att göra en ordentlig budget för hushållet och med den som grund försöka skära ned så mycket som möjligt på utgifterna, speciellt de – egentliga onödiga – utgifterna de flesta av oss drar på oss.

Spann på privatlån

Det finns privatlån från 5 000 kronor upp till 600 000 kronor. Det är inte alla banker och långivare som erbjuder lån i hela det spannet. Den lägre gränsen på ett privatlån ligger oftast på 5 000 eller 10 000 kronor, ibland högre, ända upp till 50 000 kronor är inte helt ovanligt.

Maxbeloppet varierar oftast mellan 350 000 och 500 000 kronor, men kan alltså vara både lägre eller högre. Sedan vägs din personliga kreditvärdighet in och det avgör hur mycket du får låna.

Hur mycket du får låna beror på två faktorer:

KreditvärdighetKreditvärdighet: Långivaren gör alltid en kreditprövning innan lånet beviljas. På din kreditupplysning ser långivaren hur mycket du redan har lånat, hur ofta du lånar och om du har många smålån eller kreditköp.

Ett högt kreditbetyg innebär att du har större chans att få låna större belopp. Ett lågt kreditbetyg kan i värsta fall betyda att du inte kan få ett privatlån alls.

BetalningsförmågaBetalningsförmåga: Hur stor disponibel inkomst du har, dvs efter boendekostnader, matinköp m.m. samt hur stabil din inkomst är (till exempel om du har fast anställning eller inte) spelar också roll för hur mycket du får låna.

Enligt god redovisningssed ska långivaren inte bevilja ett större lån än vad du har möjlighet att betala tillbaks.

Enligt vårt tycke är det enklaste och bästa sättet att söka ett privatlån eller blancolån på är genom att använda en låneförmedlare.

Fördelarna är uppenbara, ansökan går till 20-30-40 stycken olika långivare enbart med en ansökan, samt att det endast tas en enda kreditupplysning. Spargrisarnas tre favoriter bland låneförmedlarna är:

Advisa Låneförmedlare

Recension: Är Advisa bra?

Växer snabbt och flest långivare

✔️ Låna mellan: 5 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför upp till 40st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån ✔️ Båtlån ✔️ Blancolån

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 600000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 932872 kr. Månadskostnad: 6478 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Lendo logo

Recension: Är Lendo bra?

Längst erfarenhet och flest kunder

✔️ Låna mellan: 10 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför cirka 35st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån ✔️ Blancolån

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Freedom Finance logo

Stor, trygg och säker

✔️ Låna mellan: 5 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför cirka 30st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån

Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.65 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.86 %, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.). Räntor 2020-01-17.


Ansök om privatlån online

Vad krävs för ett privatlån?

Villkoren varierar mellan olika långivare, det varierar faktiskt ganska kraftigt. Vissa långivare riktar in sig på att ge ett så billigt privatlån som möjligt och ställer då lite högre krav på dig som lånar.

Hos andra långivare är det lättare att få ett lån beviljat men då kan det hända att kostnaden blir högre istället. Grundkraven brukar ungefär vara dessa:

InkomstInkomst: De flesta långivarna inom privatlån har ett krav på en viss årsinkomst, ofta är det ett så kallat “Grundkrav” och inkomsten varierar från 100 000 kronor per år ända upp till 250 000 kr. Dock finns det undantag från dessa inkomstkrav, då handlar det oftast om mindre lån, så kallade snabblån.

ÅlderÅlder: Den vanliga nedre åldersgränsen för att bli godkänd för ett privatlån är 18 eller 20 år, en del långivare vill du är minst 21, 23 eller 25 år för att kunna låna av dem. Den övre åldersgränsen för att få ett privatlån brukar ofta inte nämnas – det är lite känsligt att inte ge “äldre” människor lån – det kan vara problem vid redan en så ung ålder som 60 år, eller till och med tidigare!

Läs mer: 5 skäl att samla lånen

Svensk och bo i SverigeSvensk och bo i Sverige: Man ska vara svensk medborgare och det brukar krävas att man är folkbokförd i Sverige för att få låna, dvs att man verkligen bor i Sverige, inte bara svensk medborgare. Det händer också att man måste varit folkbokförd i Sverige en viss tid, om den regeln finns så brukar gränsen variera mellan 1 – 3 år.

BetalningsanmärkningarBetalningsanmärkningar: För de flesta privatlån gäller att man inte får ha några betalningsanmärkningar men det finns undantag som ex Svea Ekonomi. Däremot kan det vara väldigt svårt att hitta ett privatlån som godtar skuld hos Kronofogden. Det finns några få långivare som kan hjälpa till, läs mer under stycket: Alternativ till privatlån.

Så går ansökan till

Det är nu för tiden mycket lätt att skaffa ett privatlån. Hos de flesta långivare går det till så här:

Välj långivareVälj långivare: Gå till långivarens hemsida – Vi rekommenderar att använda en låneförmedlare, en ansökan, en kreditprövning och ansökan går till 30-40 stycken banker och långivare. Se de bästa låneförmedlarna nedan.

Typ av lånTyp av lån: Fyll i önskat lånebelopp och ange önskad återbetalningstid.

Samla lån och krediter?Samla lån och krediter? Välj om du vill använda lånet till att samla andra lån och krediter eller till något annat, ex köpa bil, renovera hemma m.m.

Medsökande?Medsökande? Berätta om du har en medsökande (ökar chansen att få lånet beviljat och villkoren kan bli bättre).

PersonuppgifterPersonuppgifter: Fyll i namn, personnummer, e-post och telefonnummer. Skicka in!

Ansökan behandlasAnsökan behandlas: Långivaren gör en kreditupplysning och återkommer med ett låneerbjudande.

SigneraSignera: Kontrollera villkoren noga. Om du är nöjd bekräftar du lånet genom att signera avtalet. Du kan oftast signera genom BankID, Mobilt BankID eller genom att skicka in avtalet med post.

Tips! Kontrollera att du uppfyller grundkraven för lånet innan du skickar in ansökan. På så vis undviker du att en kreditupplysning görs i onödan.

De 3 bästa låneförmedlarna enligt Spargrisarna

Advisa Låneförmedlare

Recension: Är Advisa bra?

Växer snabbt och flest långivare

✔️ Låna mellan: 5 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför upp till 40st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån ✔️ Båtlån ✔️ Blancolån

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 600000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 932872 kr. Månadskostnad: 6478 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Lendo logo

Recension: Är Lendo bra?

Längst erfarenhet och flest kunder

✔️ Låna mellan: 10 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför cirka 35st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån ✔️ Blancolån

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Freedom Finance logo

Stor, trygg och säker

✔️ Låna mellan: 5 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför cirka 30st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån

Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.65 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.86 %, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.). Räntor 2020-01-17.

Vad är en låneförmedlare?

Ansöka med låneförmedlare

Ansöka med låneförmedlareEn låneförmedlare är en slags mellanhand som hjälper till att hitta ett lån med bästa möjliga villkor. Antalet banker och långivare som erbjuder privatlån har ökat explosionsartat och det kan vara svårt att veta vilket som är bäst.

På långivarnas hemsidor visas exempelräntor. Hur mycket just din ränta blir får du reda på först efter ansökan. Genom att använda en låneförmedlare kommer du runt dessa problem eftersom “ansökan” egentligen är en “offert” där du får erbjudanden från långivare – och DU bestämmer sedan om du vill låna eller inte.

De 3 bästa låneförmedlarna enligt Spargrisarna

Advisa Låneförmedlare

Recension: Är Advisa bra?

Växer snabbt och flest långivare

✔️ Låna mellan: 5 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför upp till 40st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån ✔️ Båtlån ✔️ Blancolån

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 600000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 932872 kr. Månadskostnad: 6478 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Lendo logo

Recension: Är Lendo bra?

Längst erfarenhet och flest kunder

✔️ Låna mellan: 10 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför cirka 35st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån ✔️ Blancolån

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Freedom Finance logo

Stor, trygg och säker

✔️ Låna mellan: 5 000 – 600 000 kr ✔️ Jämför cirka 30st långivare ✔️ Endast 1 kreditupplysning ✔️ Låna med betalningsanmärkning

✔️ Privatlån ✔️ Samlingslån ✔️ Billån

Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.65 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.86 %, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.). Räntor 2020-01-17.

När du ansöker om privatlån via låneförmedlare behöver du bara göra en enda ansökan. Låneförmedlaren gör en kreditupplysning och kontaktar sedan ett stort antal långivare. Inom ett dygn men ofta mycket snabbare än så får du ett antal erbjudanden för det lån du ansökt om.

Du kan i lugn och ro jämföra räntor, avgifter och villkor innan du bestämmer dig för ett av erbjudandena. Det är helt gratis att använda en låneförmedlare och ansökan är inte bindande.

Läs mer: Vad är en låneförmedlare?

Det är enkelt och praktiskt att använda en låneförmedlare. Framförallt eftersom du enbart gör en ansökan men ändå når ut till många långivare, att själv göra samma jämförelse tar mycket kraft och energi.

Det ser heller inte bra ut vid senare kreditupplysning om det är 20-25 stycken låneansökningar inom kort tid, via en låneförmedlare blir det bara 1 kreditupplysning registrerad.


Ränta på lånet?

Ränta, avgifter, återbetalning

Privatlån sätts med en individuell ränta. Det innebär att långivaren gör en bedömning av din kreditvärdighet och betalningsförmåga innan du får ett låneerbjudande.

RäntaOm din kreditvärdighet är hög och din inkomst är god och stabil har du möjlighet att få ett blancolån med lägre ränta. Då är det dessutom fler långivare som kan tänka sig att bevilja dig ett lån, vilket ger fler valmöjligheter. Genom att använda en låneförmedlare kan du låta långivarna tävla om att ge dig det bästa lånet.

Privatlån är dyrare än bolån men billigare än snabblån. Räntan för privatlån är oftast rörlig. Om Riksbanken höjer räntan kan räntan på privatlånet på sikt också komma att höjas. Samtidigt får inte långivaren höja räntan hur mycket som helst.

Ofta tillkommer det uppläggningsavgift på ett privatlån, sedan kan det tillkomma avgift för avi/faktura, den senare avgiften kan ofta undvikas genom att betala med autogiro eller E-faktura.

Effektiv ränta – den viktiga räntan

Effektiv räntaPå många privatlån tillkommer det extra avgifter utöver räntan. Det kan handla om en uppläggningsavgift eller aviavgifter. För att lättare kunna jämföra olika privatlån bör du titta på den effektiva räntan. Den räknas ut genom att lägga ihop lånets ränta och alla avgifter.

Tänk bara på att den effektiva ränta som anges på långivarens hemsida är en exempelränta. Hur mycket just din effektiva ränta blir beror på långivarens bedömning. Du ser din effektiva ränta på det låneerbjudande som långivaren skickar till dig efter ansökan.

Återbetalningstid

ÅterbetalningstidDe flesta privatlån har en återbetalningstid någonstans mellan 1 och 20 år. Många långivare har 2 eller 3 år som minsta återbetalningstid och det är inte ovanligt att den längsta återbetalningstiden är 12 år.

Dessutom kan återbetalningstiden bero på hur mycket du lånar. Det går till exempel inte alltid att låna 10 000 kronor och välja en lång återbetalningstid på 12 år. Då får du välja en kortare återbetalningstid.

Tips: Du kan alltid betala tillbaks ett privatlån – som har rörligt ränta – när som helst i förtid. Du behöver inte betala några extra avgifter eller ränta för återstående tid.


Låneskydd, hjälper med lånet om du blir sjuk

Vad är låneskydd?

Låneskydd är ett ekonomiskt skydd (kan liknas med försäkring) som ger tryggheten att du kommer att kunna betala månadsbetalningen på lånet även om din inkomst minskar genom exempelvis sjukdom eller arbetslöshet.

När du tecknar ett privatlån kan du få frågan om ett låneskydd önskas. Det är en frivillig försäkring som antingen kan tecknas direkt i samband med låneansökan eller vid ett senare skede.

Betalar lånet när inkomsterna är lägre

Blir du arbetslös får du A-kassa och eventuellt ersättning från inkomstförsäkringen upp till en nivå av 80 % av den lön du vanligtvis får. Ungefär samma nivå ges från Försäkringskassan vid längre sjukskrivning.

I dessa tillfällen kommer du alltså få betydligt lägre lön än du är van med vilket skulle kunna göra det svårt att betala lånets månadsbetalning.

låneskyddDet är i dessa situationer som låneskyddet ersätter denna betalning. Vanligtvis kan ersättning ges under ett år men det finns även mer generösa låneskydd. Många låneskydd har även ett livskydd vilket innebär att lånet skrivs av helt i fall att låntagaren avlider.

Kom ihåg att låneskydden alltid har en karenstid vilket alltså innebär att du måste varit sjukskriven eller arbetslös denna tid innan ersättning kan begäras. Det är generellt en månad.

För att kunna teckna låneskydd krävs det att du intygar att du är frisk och inte har vetskapen om uppsägning. Kostnaden brukar vara 5 – 9% av månadsbetalningen.

Låna inte för lite …

Att uppmana någon att ta ett större lån än de behöver känns inte riktigt bra, men vi ska förklara.

Om man söker ett privatlån på under 20 000 kronor och vill betala tillbaka på mindre än 3 år så minskar chansen att få ett bra lånerbjudande …

Många långivare inom privatlån använder sig utav “en gräns” på just 20 000 kr och 3 år (ibland 2 år), vid lägre belopp och/eller snabbare återbetalning så är det inte ovanligt att låneerbjudandet uteblir eller alternativt kommer ett erbjudande med hög effektiv ränta.

ansök om ett högre lånTips: Det finns två sätt att komma förbi detta, den ena är att ansöka om ett lite högre lån och längre återbetalningstid, ex istället för tänkta 15 000 kr på 2 år höja till just 20 000 kr och 3 år.

Om du har lånat med rörlig ränta, som de allra flesta privatlån har, kan du ju betala snabbare, börja med att – direkt – betala tillbaka de 5000 extra som du lånat.

Snabb återbetalningTips: Om du är helt säker på att du kommer göra återbetalning förhållandevis snabbt, ex lån på 10 000 kr och betala tillbaka på 10-12 månader så kan det vara idé att titta på andra lösningar än ett privatlån.

Ett snabblån är uppenbar en lösning men det kan även vara idé att titta kreditkonton. De har relativt höga räntor jämfört med privatlån men med snabb återbetalning kan det ändå bli billigare. En fördel ytterligare är att ett kreditkonto finns kvar även efter du återbetalat hela skulden, krediten fungerar som en extra buffert även i framtiden.


Alternativ till privatlån

Alternativ till privatlån

Privatlån är ett praktiskt val för dig som vill låna pengar. Det är ett enkelt lån som betalas ut ganska snabbt och som har en hanterbar kostnad.

Beroende på hur mycket du vill låna, hur bråttom du har, vad du har tänkt att använda lånet till, hur din personliga ekonomi ser ut och vad du vill använda lånet till så finns det ett antal andra olika alternativ:

Bolån

Bolån

Bolån är det i särklass billigaste lånet. När du har bostaden som säkerhet kan banken ge dig en lägre ränta. Det går knappast att hitta ett privatlån som kan matcha banklånets låga ränta. I de flesta fall får du använda pengarna till vad du vill. Det går att skaffa ett de facto privatlån genom att utöka bolånet.

Genom att utöka det befintliga bolånet kan du använda pengarna till exempelvis ett bilköp, för att köpa en båt eller till något annat. Haken för många är att de redan har en så hög belåning på bostaden att banken inte beviljar mer lån. Om din bostad inte är belånad kan du teckna ett nytt bolån istället för att ansöka om ett privatlån.

Billån

Billån

De flesta billån är egentligen privatlån. Undantaget är om du köper en ny bil och tecknar ett billån med bilen som säkerhet i samband med köpet.

Kreditkort

Kreditkort

Ett kreditkort är praktiskt för löpande kostnader och oförutsedda utgifter. Det är alltid tillgängligt och de kreditgränser som erbjuds räcker för att täcka de flesta oförutsedda behov. Nackdelen jämfört med privatlån är att räntan är högre och dessutom kan det finnas en årsavgift också.

Bensinkort

Bensinkort

Egentligen är bensinkort och kreditkort samma sak, nästan, det finsn några skillnader som kan behövas tas upp. Bensinkort är alltså ett kreditkort, men dessa är utgivna av olika kedjorna av bensinstationer och de ger rabatt på drivmedel på den egna kedjans stationer. Ofta kan det finnas ytterligare rabatter kopplade till bensinkortet. Det finns även ett fåtal andra kreditkort som har rabatt på bensin och diesel, läs mer på vår artikel om bensinkort.

Kreditkonto

Kontokredit / Kreditkonto

Kontokredit eller kreditkonto är en flexibel kredit som du vid behov kan utnyttja helt eller delvis, kallas även ibland för onlinekredit. Det är ett praktiskt sätt att alltid ha tillgång till en buffert som kan användas vid behov. När du behöver pengar är det bara att föra över dem från krediten till ditt bankkonto. Sedan betalar du tillbaks i valfri takt (ett minimibelopp måste betalas varje månad).

Det finns kreditkonton som inte kostar något att öppna och där du bara betalar när du använder krediten. Räntan är högre än för de flesta privatlån och därför lämpar sig denna typ av kredit bäst som reservbuffert.

P2P-lån

P2P-lån

P2P står för Peer-to-Peer. Det är en slags plattform där privatpersoner och andra investerare matchas ihop med den som vill låna pengar. Du lånar med andra ord direkt från en annan person.

Fördel: Det går att få lägre ränta än via snabblån och privatlån om du har god kreditvärdighet.

Nackdel: Det kan ta längre tid innan en matchning har gjorts och lånet betalas ut. Det kan också vara svårt för den som har lite sämre kreditvärdighet att få ett P2P-lån.

Omstartslån

Nystartslånet och Omstartslån

Den som har skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar kan ha svårt att få lån. Det går ändå att låna pengar, är det mindre summor det handlar om så kan det fungerar med ett snabblån. Gäller det större summor så kommer här tre stycken alternativ:

Har man “bara” betalningsanmärkningar men inget skuldsaldo hos Kronofogden så finns det ytterligare möjligheter eftersom Svea Ekonomi erbjuder privatlån fast du har betalningsanmärkning.

Med Nystartslånet som Nystart Finans erbjuder kan du samla dina skulder till ett enda lån, även om du har betalningsanmärkningar eller till och med skulder till Kronofogden, till det senare så måste du ha en medsökande.

Plus signVi rekommenderar starkt att du söker lånen ovan via låneförmedlaren Advisa eftersom Advisa samarbetar både med Svea Ekonomi och Nystart Finans. Då blir det endast en ansökan och en kreditupplysning – helt perfekt!

Det finns ett tredje altnerativ, för de som har egen bostad. Omstartslånet hos Marginalen Bank kräver bland annat att låntagaren har en fast inkomst och en bostad som används som säkerhet. Lånet måste först användas för att lösa eventuella skulder hos Kronofogden och inkasso. Resten av lånet får användas till annat.

Snabblån

Snabblån

Egentligen är snabblån också ett slags blancolån. Ändå utgör de en kategori för sig själva. Många snabblån är mycket mindre än privatlånen (kan vara under 5000 kronor). Det går att få ett snabblån mycket snabbare – till exempel på tio minuter.

Utbetalning kan ibland göras på kvällar och helger. Kraven är lägre för snabblån och de tillämpar oftast inte individuell ränta. Den stora nackdelen är kostnaden, räntan är högre än för privatlån och avgifterna är inte sällan mycket högre i förhållande till lånebeloppet.

Byggnadslån

Byggnadslån

Används för att finansiera ett husbygge eller en renovering. Kallas även för byggnadskredit, byggkreditiv eller bygglån. Byggnadslånet fungerar som en kontokredit i och med att pengarna inte betalas ut i en klumpsumma utan kan tas ut när de behövs under byggets gång.


Banker och långivare med egna specifika fördelar:

Lån & Spar Bank Privatlån

✔️ Lånebelopp: 50 000 – 350 / 500 000 kr

✔️ Privatlån redan från 18 års ålder

✔️ Ingen aviavgift vid digital avi

✔️ Låneskyddsförsäkring kostnadsfritt de 3 första månaderna

✔️ Individuell ränta: 2,95 − 8,95%

✔️ Grundkrav: 18 år. Inga betalningsanmärkningar. Fast årsinkomst på minst 250 000 kr. BankID eller Mobilt BankID.

Kreditbelopp 175 000 kr, rörlig årsränta per 2019-06-01 4,95 %, återbetalningstid 10 år, uppläggningsavgift 495 kr, aviavgift 0 kr/månad, premie låneskyddsförsäkring 148 kr/mån, effektiv ränta 5,13 %. Total månadskostnad 1 856 kr, antal avbetalningar 120 st. (annuitetslån). Totalt belopp att betala 222 732 kr

OKQ8 Privatlån

✔️ Lånebelopp: 20 000 – 350 000 kr

✔️ Ingen uppläggningsavgift

✔️ OKQ8 Utgiftsskydd gratis i 2 mån

✔️ Bensinkort utan årsavgift

✔️ Individuell ränta: 3,89 − 7,89%

✔️ Grundkrav: 20 år. Inga betalningsanmärkningar. Folkbokförd i Sverige de senaste 3 åren.
Årsinkomst på minst 125 000 kr. BankID eller Mobilt BankID.

Vid ett lånebelopp om 100 000 kr med fem års återbetalningstid med exempelräntan 5 % (effektiv ränta 6 % inkl aviavgift) blir det totala beloppet att betala 115 560 kr, vilket motsvarar en månadskostnad om 1 926 kr


SVEA logo

✔️ Lånebelopp: 10 000 – 400 000 kr

✔️ Ingen aviavgift

✔️ Teckna Betalskydd för lånet

✔️ Låna trots betalningsanmärkning

✔️ Individuell ränta: 5,79 − 25,95%

✔️ Grundkrav: 20 år. Svealånet – minst 180 000 kr i årsinkomst. Inga betalningsanmärkningar. Folkbokförd i Sverige de senaste 3 åren. BankID eller Mobilt BankID

Plus sign Hos Svea Ekonomi kan du även låna pengar trots betalningsanmärkning, grundkraven är nästan detsamma som för Svealånet, skillnaden är att med betalningsanmärkning så är max lånebelopp 200 000 kr och årsinkomsten minst 120 000 kr (dvs mindre årsinkomst än för Svealånet)

Vad är en låneförmedlare?

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som gratis hjälper privatpersoner att jämföra räntan hos flera olika banker och kreditbolag. Genom att använda en låneförmedlare hittar du ...
En spargris mot många små spargrisar

Flest lånar till samlingslån

Vad lånar de flesta pengar till? En nysläppt rapport från Finansinspektionen visar att 14 % av de som tecknar ett privatlån gör det för att ...
Bolån

Bolån – Vad påverkar om du får ett bolån eller inte?

Har du hittat drömbostaden och ansökt om bolån hos banken – men fått nej? Lär dig vad som påverkar om du får bolån eller inte ...
StigH