PPM bantas: minst 240 fonder borta

Nu bantas utbudet av PPM-fonder. I juni förra året sade Pensionsmyndigheten upp sina avtal med de fondbolag som finns med på deras fondtorg på grund av ändrad lagstiftning. För att få finnas med på fondtorget var fondbolagen tvungna att ansöka igen innan 28 december 2018. Orsaken? Man vill skapa ett fondtorg där det är tryggare och säkrare för dig som pensionssparar.

Nya krav på PPM-fonderna

Enligt de nya reglerna måste alla fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg nu uppfylla tre grundläggande krav.

  • Fonden måste ha minst 500 miljoner kronor i kapital utöver det fonden har i PPM
  • Fonden måste ha minst 3 års historik
  • Fondförvaltaren måste ha varit verksam i minst 3 år

När ansökningstiden gick ut hade det kommit in ansökningar för 570 fonder. Det innebär att vi redan nu kan konstatera att åtminstone 240 av de 810 fonderna som fram tills nu funnits på fondtorget inte längre kommer vara med. Förmodligen kommer de allra flesta av ansökningarna godtas, men det återstår att se vad den slutgiltiga siffran landar på.

Vad händer med mina pensionspengar?

Den som har pensionssparande i en av de borttagna fonderna behöver inte oroa sig. Under 2019 kommer Pensionsmyndigheten kontakta de personer som berörs och informera om vad som kommer hända. I utskicken kommer Pensionsmyndigheten bland annat att berätta vilka de borttagna fonderna är.

Spargrisarna erfar att om man inte gör något själv kommer pengarna placeras automatiskt i AP7 Såfa, som är det statliga förvalsalternativet. Det finns med andra ord ingen risk för pensionspengarna. Självklart kan man istället välja att placera om pengarna i någon av de fonder som fortfarande finns på fondtorget.

Bara början på förändringarna inom PPM

Utrensningen av fonder från fondtorget är bara början på Pensionsmyndighetens arbete att göra det lättare för dig som pensionssparar. Enligt Expressens Dina Pengar kommer utrensningen av fonder följas av fler förändringar på PPM-fondtorget. Försäkringskassans rättschef driver nu en utredning kring hur fondtorget kan göras mer anpassat efter ”vanliga” användare.

Tanken är att det ska bildas en myndighet som ska ansvara för upphandlingen av det nya fondtorget. Det ska bli lättare att förstå hur man väljer PPM-fonder. Bland annat är det tänkt att antalet fonder ska minskas ytterligare.