Nu bantas utbudet av PPM-fonder. I juni förra året sade Pensionsmyndigheten upp sina avtal med de fondbolag som finns med på deras fondtorg på grund av ändrad lagstiftning.
För att få finnas med på fondtorget var fondbolagen tvungna att ansöka igen innan 28 december 2018.
Orsaken? Man vill skapa ett fondtorg där det är tryggare och säkrare för dig som pensionssparar.
Nya krav på PPM-fonderna
Enligt de nya reglerna måste alla fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg nu uppfylla tre grundläggande krav.
- Fonden måste ha minst 500 miljoner kronor i kapital utöver det fonden har i PPM
- Fonden måste ha minst 3 års historik
- Fondförvaltaren måste ha varit verksam i minst 3 år
När ansökningstiden gick ut hade det kommit in ansökningar för 570 fonder. Det innebär att vi redan nu kan konstatera att åtminstone 240 av de 810 fonderna som fram tills nu funnits på fondtorget inte längre kommer vara med. Förmodligen kommer de allra flesta av ansökningarna godtas, men det återstår att se vad den slutgiltiga siffran landar på.
Vad händer med mina pensionspengar?
Den som har pensionssparande i en av de borttagna fonderna behöver inte oroa sig. Under 2019 kommer Pensionsmyndigheten kontakta de personer som berörs och informera om vad som kommer hända. I utskicken kommer Pensionsmyndigheten bland annat att berätta vilka de borttagna fonderna är.
Spargrisarna erfar att om man inte gör något själv kommer pengarna placeras automatiskt i AP7 Såfa, som är det statliga förvalsalternativet. Det finns med andra ord ingen risk för pensionspengarna. Självklart kan man istället välja att placera om pengarna i någon av de fonder som fortfarande finns på fondtorget.
Bara början på förändringarna inom PPM
Utrensningen av fonder från fondtorget är bara början på Pensionsmyndighetens arbete att göra det lättare för dig som pensionssparar.
Enligt Expressens Dina Pengar kommer utrensningen av fonder följas av fler förändringar på PPM-fondtorget. Försäkringskassans rättschef driver nu en utredning kring hur fondtorget kan göras mer anpassat efter ”vanliga” användare.
Tanken är att det ska bildas en myndighet som ska ansvara för upphandlingen av det nya fondtorget. Det ska bli lättare att förstå hur man väljer PPM-fonder. Bland annat är det tänkt att antalet fonder ska minskas ytterligare.
Hur byter jag PPM fonder?
Det finns i princip tre olika sätt du kan byta PPM fonder på:
1 – Ring kundservicen på Pensionsmyndigheten – 0771 776 776 – och begär att de ska skicka en så kallad ”Fondbytesblankett” så att du i lugn och ro skriftligen kan göra ändringarna i hemmets lugna vrå.
2 – Vill du ha mer personlig service så besök en av alla servicekontor som är utspridda över landet, om du funderar på vart de håller till just din hemort så är alltså Pensionsmyndighetens kontor på samma ställe som Försäkringskassan och Skatteverket.
3 – På ”Mina sidor” hos Pensionsmyndigheten kan du lätt byta dina PPM-fonder.
- Gå till Pensionsmyndigheten.se och där loggar du in med BankID eller Mobilt BankID.
- Klicka på knappen ”Byt fonder” som finns en bit ner på sidan under avsnittet ”Din premiepension”
- Ta bort de fonder som du vill byta genom att klicka på soptunnan.
- Längre ner på sidan finns en lista med alla de fonder du kan välja bland. Filtrera på fondtyp, kategori, fondbolag, risknivå och välj eventuellt bort oönskade produkter och tjänster. Listan uppdateras automatiskt.
- Klicka på plustecknet framför de fonder du vill välja. Du kan ha upp till 5 fonder i PPM-portföljen.
- Ange önskad fördelning i procent mellan fonderna i din fondportfölj. Om du har 5 fonder och vill att de ska vara lika viktade skriver du alltså in 20 i rutan intill varje fond.
- När du är nöjd med portföljen klickar du på ”Gå vidare” och bekräftar med BankID eller Mobilt BankID. Fondbytet tar vanligtvis 2-3 vardagar att genomföra.
Här kan du läsa vilka fonder du kan välja mellan.
Vad är – Peer to Peer?
Höjd pensionsålder från 2020
Bästa PPM-fonderna 2019
- Så väljer du bäst kreditkort inför resan - 8 oktober, 2024
- Bolån – Vad påverkar om du får ett bolån eller inte? - 5 augusti, 2021
- Vad är ett kreditkonto? - 6 mars, 2021