Krönika: Så får du pengar över – på riktigt

Hur spar man pengar? Det finns mängder med tips på nätet om hur man spar pengar. Det är väl bra, men efter att ha läst de 50 eller 100 bästa tipsen kommer vi kanske ihåg några få.

Istället för att skriva ännu en lista med spartips tänkte jag ta ett lite bredare grepp om det där med pengar och sparande. Jag tror att det handlar mer om att arbeta in ett sätt att tänka snarare än att försöka följa en massa tips.

Tid är pengar

Tid är pengarTid är pengar sägs det. Ja, det är sant, men bara om du vet hur du ska omvandla tiden till pengar. När du jobbar säljer du en del av din tid till din arbetsgivare. Arbetsgivaren tjänar då mer pengar och du får lön för mödan. Bägge vinner på det!

Även om du inte går och funderar på att starta ett eget bolag finns det faktiskt andra sätt att omvandla tid till pengar. Det jag tänker på först och främst är att vara ute i god tid. Har du tänkt på att priser på varor och tjänster ändras hela tiden? Flygbiljetten du tänkte boka har kanske plötsligt stigit i pris. Hotellet som du kikat på inför semesterresan kan ha blivit svindyrt på bara en vecka.

Våra hjärnor är ofta inställda i ett läge som säger ”köp, konsumera, du är en kund!”

Det finns tusentals kronor att spara varje år på att planera utgifterna. Priset på flygbiljetter, tågbiljetter, hotellrum, konsertbiljetter och så vidare kan öka till det dubbla – och mer – ju närmare datumet vi kommer.

Tid är pengar

tänk på lån ocksåVi kan tillämpa detta tänk på lån också. Om du behöver låna pengar riktigt snabbt är det bara ett snabblån som gäller. Om du har tid att vänta i varje fall ett par dagar kan du spara många tusenlappar per år i ränta och avgifter genom att välja ett privatlån istället.

Sedan har vi den där klassiska ”tidsfällan”. Minns ni de där gamla tv-reklamerna på TV Shop? ”Köp en gymmaskin och få ett svettband på köpet – erbjudandet gäller bara idag! Ring nu!”. Genom att få oss att tro att det är ont om tid luras vi att fatta ett snabbt och tyvärr ofta felaktigt beslut. Är det bråttom att bestämma sig är det sannolikt bättre att avstå helt och hållet.

Tänk som en investerare

Våra hjärnor är ofta inställda i ett läge som säger ”köp, konsumera, du är en kund!”. På andra sidan gömmer sig ett gäng som kallas för investerare. De syns sällan men när du handlar av dem räknar de glatt dina pengar när de kommer in på deras bankkonton. De tänker något i stil med ”spara, effektivisera, förbättra”.

Ett av de viktigaste stegen som du som privatperson kan ta för att få en bättre hushållsekonomi är att tänka som en investerare. Visst finns det företag som strör pengar omkring sig bara för att de kan det men de brukar sällan bli långvariga.

Tänk som en investerare

tänka som en investerareDu kan tänka som en investerare åtminstone på två sätt. Först och främst kan du se hushållets ekonomi som ett företag. Man måste inte spendera pengarna på kontot bara för att man kan det. Sätt upp en budget, tänk igenom syftet med utgifterna, planera och strunta i det onödiga.

Bygg upp ett litet buffertkontoEffektivisera! Bygg upp ett litet buffertkonto. Då slipper du ta dyra lån om det dyker upp en oförutsedd utgift. Låna när det behövs, men låna inte för konsumtion. Företag lånar pengar för att investera – låt det fungera som en riktlinje!

Har du någonsin räknat på småutgifterna?

Sedan kommer vi till det roliga: du kan faktiskt bli en investerare själv. Genom att köpa aktier eller fonder kan även du som privatperson investera i vinstdrivande bolag. Det finns tusentals bolag att välja bland. När du äger en aktie äger du en del i bolaget. Du är en investerare som, precis som andra investerare, kan tjäna pengar när aktiekursen stiger och bolaget ger ut utdelningar till sina ägare.

Det är egentligen mycket lätt att spara i fonder och aktier. Vi ska titta närmare på det vid ett annat tillfälle för det är ett kapitel för sig. Men redan nu kanske jag får lov att reta fantasin lite: Om jag berättade för dig att du kan bli miljonär med ett helt vanligt jobb, tror du på mig då? Det är faktiskt sant. Vi återkommer till det, men försök gärna redan nu att ställa om hjärnan från ”köp” till ”sälj”. Tänk som en investerare!

Se upp för småutgifterna

Mer månad än pengarHar du någonsin ställt dig frågan någon dag innan löning – vart sjutton tog pengarna vägen egentligen? Det har nog hänt oss alla. Vi tittar igenom bankutdragen och bockar av utgifterna en efter en. Hyra, elräkningen, försäkringar… Allt verkar vara som det ska.

Men vänta! Har du någonsin räknat på småutgifterna? Kaffe 19 kr, veckotidning 79 kr, lotter 50 kronor, kaffe igen för 19 kr och så vidare. De är ofta så små att vi glömmer bort att räkna på dem. När vi väl räknar tittar vi gärna på varje kategori för sig. Kaffet kostade mig 300 kronor den här månaden.

Fika på stan kostar pengar!

Det är väl inte hela världen? Nej, men slå ihop det med alla andra småutgifter så får du lite perspektiv. Visst, vi måste unna oss lite smått och gott ibland men det kan vara nyttigt att tänka på att det inte finns några oskyldiga småutgifter.

Småutgifterna ligger gömda lite överalltSmåutgifterna ligger gömda lite överallt. När du handlar i matbutiken finns det massvis med lockelser till impulsköp. På utlandsresan kanske ditt bankkort tar ut en onödigt stor växlingsavgift för varje köp. Kreditkortet kanske har en månadsavgift som du kan undvika genom att byta kort.

På senare tid har det blivit allt vanligare med månadsabonnemang. Inte sällan handlar det om tjänster på nätet, till exempel för streaming. Det känns inte så farligt när vi binder upp oss på en liten månadsavgift. Räkna då hellre på vad det kommer att kosta på årsnivå så kanske du fattar ett helt annat beslut.

Ett tips här är att installera en app i mobilen som håller koll på utgifterna. Jag använder själv appen Tink, som är praktisk eftersom den synkar alla transaktioner med dina bankkonton.

Tänk minimalistiskt

Vi kan tjäna på att försöka göra vår vardag lite enklare. Vi människor har en förmåga att göra det mer komplicerat för oss än vad som är nödvändigt. Vi tar på oss nya uppdrag, skaffar oss nya hobbys och köper fler prylar – och de ska vara de nyaste prylarna …

80/20 regeln

80/20 regelnUnder andra halvan av 1800-talet levde en italiensk nationalekonom och sociolog vid namn Vilfredo Pareto. Han uppmärksammade att 20 procent av den italienska befolkningen ägde 80 procent av egendomen. Senare har det visat sig att man kan använda denna princip på de flesta områden. Paretoprincipen kallas den. Man brukar säga att 20 procent av orsakerna står för 80 procent av verkan.

Kanske är det så med våra utgifter och vår ekonomi? Genom att ta sig en funderare på vad man verkligen vill och vad man egentligen behöver går att spara en hel del.

Kanske visar det sig att 20 procent av dina utgifter står för 80 procent av det som är viktigt i ditt liv?

Våga vara annorlunda

Det är lätt att fastna i ekorrhjulet. Vi jobbar för att tjäna pengar för det behöver vi ju för att leva. Problemet uppstår när vi går och använder lönen för att köpa en ny grill som är dubbelt så häftig som grannens. Eller ännu värre: vi tar en konsumtionskredit för att köpa grillen.

Bränn inte pengarSamma sak gäller bilen. Senaste modellen, en större motor, extra allt på utrustningen. Där satt den! Ska bli spännande att se kollegornas och grannarnas reaktion! Visst kan det vara roligt, men ack så onödigt. Vi bränner pengar på att försöka passa in i ett socialt sammanhang eller rent av framstå bäst, rikast och häftigast. Status är viktig för många.

Våga vara annorlunda

lätt begagnad duger bra

Det finns massor av pengar att spara genom att försöka vara lite annorlunda. Man behöver inte förvandlas till en kuf som sitter i en hydda i skogen bara för det. Nej, det handlar mer om ett sätt att tänka. En lätt begagnad bil duger till exempel bra för de flesta och det finns kanske smartare sätt att visa sin excellens på än genom hushållsgrillen.

Det finns kläder som är både bra och prisvärda. Våga gå på rea! Jag nämnde flyg tidigare – försök att åka på semester när alla andra jobbar. Under lågsäsong går det ofta att hitta mycket lägre priser.

Genom att vara bara en smula udda kan du spara mycket pengar, som förslagsvis kan investeras i något vettigt istället.

På återseende! / Henrik Olofsson

Författare - Henrik Olofsson
Bild - Henrik Olofsson

Henrik skriver om ekonomi, lån, investeringar och annat som har med pengar att göra. Han arbetar med innehållsmarknadsföring med fokus på ekonomi. När Henrik inte är här på Spargrisarna jobbar han troligtvis på nya aktiestrategier eller är ute och upptäcker annorlunda resmål någonstans i världen.

”Pengar och ekonomi styr det mesta av det som händer runt omkring oss – oavsett om vi vill det eller inte. Jobb, forskning, uppfinningar, välfärd och politik. Pengar behövs och pengar motiverar. Läskunnigheten i Sverige är nästan fullständig men vi har mycket kvar att lära om ekonomi – inte minst hushållsekonomi. Många svenska hamnar i skuldfällan eller har svårt att ta sig ur ekorrhjulet. Jag tror att det behövs mer upplysning. Ekonomi kan trots allt vara roligt också!