Vi har testat att köpa fullmakter och avtal online. För ett par hundra kronor styck har fullmaktsavtal, skuldebrev och gåvobrev köpts. Var det värt det? Ja, resultatet var imponerande.
Varför köpa när det finns gratis?
Första tanken var att leta upp gratis mallar online, ladda hem och använda dem. Vi hittade ett par men efter att ha granskat dem, tittat på senaste datum de uppdaterades samt vilka som skapat dem så kändes det inte längre som ett alternativ.
För ett par hundralappar kunde vi få exakt den mall vi var i behov av – från ett företag som enbart jobbar med att skapa, uppdatera och sälja fullmakter och avtal online. Jurister som kan sin sak och som gör det noga. Det är stor skillnad.
Att ladda hem gratis mallar är att ta en stor risk. Vi ville inte ta risken med kommande släktfejder eller avtal som av någon anledning inte skulle gälla när det väl var behov.
Vad kostar det?
Priserna är från JuridiskaDokument:
- Framtidsfullmakt – 395 kr
Genom att skriva en framtidsfullmakt kan du utse en person som ska ta hand om dina angelägenheter om du i framtiden inte längre kan ta hand om dem själv.
- Enkelt skuldebrev – 395 kr
- Gåvobrev lös egendom 395 kr
För 1100 kr fick vi de dokument vi behövde. Om det var prisvärt? Ja, med tanke på vad alternativet är. Snabbt, tydligt och rätt. Det är lätt värt en tusenlapp.
Med de avtal som vi köpte följde det med pedagogiska guider, frågor besvarades snabbt via kundtjänst och avtalet passade vår livssituation.
Veta – eller fråga
En svårighet med juridik är alla svåra och komplicerade begrepp. Vi sökte exempelvis ett låneavtal. Ett avtal som tydligt skulle visa att person X har lånat xxx kr av person Y. Det visade sig heta ”Enkelt skuldebrev”.
- Om du vet juridiska namnet
Kan du det juridiska namnet på avtalet – då är det inte några problem alls. Leta upp det, köp det och använd det. Men det är knappast alla som vet det.
- Om du vill läsa på
Vi började med att läsa på om olika dokument och förstod vilket vi borde köpa. Men att chansa vid sådana avtal känns onödigt. Så vi tog det säkra före det osäkre och kontaktade kundtjänst.
- Om du är osäker – Fråga!
Det var här vi landet till slut. Vi mailade kundtjänst på JuridiskaDokument och beskrev vilket problem vi hade. De kunde då både säga vilket avtal vi borde köpa samt vilka punkter vi skulle tänka extra på.
Kundtjänst – Snabbt, enkelt och personligt
Det vi blev mest imponerade av var bemötandet i kundtjänst. Med fördomar om höga priser och stela advokater blev vi minst sagt överraskade.
Vi hade ett par frågor så det blev en mailkonversation på ett par mail. Allt för att reda ut exakt vilket dokument vi skulle beställa – och hur vi skulle använda det. Frågor som jag annars hade fått boka en advokat för att få svar på…
Det är servicen och hjälpen de får sina kunder på. I annat fall kunde vi lika gärna letat upp en gratis mall på nätet…
Positivt
- Levereras i PDF (kunde lätt skickas till vänner med samma behov)
- Guidning till rätt avtal
- Alltid uppdaterade avtal och fullmakter
Negativt
- Svårt att hitta rätt
Det är svårt att hitta rätt när man inte ens vet vad man letar efter… Det visade sig när vi letade efter låneavtal men skulle ha letat efter skuldebrev. Tur att kundtjänst var behjälplig.
- Kostar…
Ja, det kostar. Det är billigare att leta gratisalternativ. Men vi kommer att använda tjänsten även nästa gång vi behöver avtal. Vi fick exakt vad vi behövde – det är värt att betala för!
Vilket avtal eller fullmakt behöver du? Läs mer på JuridiskaDokument.
Nicklas har lång erfarenhet av att skriva om privatekonomi både till egna tidigare bloggar och till webbportaler inom ämnet. På Spargrisarna har han främst ansvar för faktatexter och guider men tar sig ibland friheten att dela med sig åsikter i en krönika eller berätta om personliga erfarenheter.
”För mig är kunskap inom privatekonomi en grundläggande bas i livet. Att man fortfarande inte infört det som ett eget ämne i skolan är märkligt. En hel del samhälliga problem skulle undvikas om ungdomarna hade bättre förståelse för ekonomi. Se bara på hur många som fastnar hos Kronofogden i ung ålder. Svaret på det problemet är – lär unga ekonomi.