Hyra ut bostad – Vad gäller?

Att hyra ut en del av bostaden är ett mycket enkelt sätt att tjäna extrapengar varje månad. Men planera nivån på inkomsten så att den inte behöver beskattas. Dessutom är reglerna kring hyresnivå olika beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Hyra ut bostad - Samtrygg

Tack vare ändringar 2008 och 2013 har det blivit enklare att hyra ut delar av sin bostad utan att för den skull behöva deklarera dessa inkomster. Upp till ca 50 000 kr kan du tjäna på uthyrningen per år utan att behöva skatta för detta.

Inkomst av kapital – men efter avdrag

Den inkomst du får från uthyrning, av delar av din bostad, klassas som inkomst av kapital. Men samtidigt finns ett schablonavdrag som får dras av vilket innebär att du kan få ca 50 000 kr utan att behöva deklarera och betala skatt.

Tidigare var schablonavdraget på 21 000 kr men detta höjdes till 40 000 kr år 2013. Utöver det får man göra ett generellt avdrag på 20% av den inkomst man får. Tillsammans innebär detta förenklat att du kan hyra ut delar av bostaden och få ca 50 000 kr utan att behöva skatta eller deklarera.

Hyr ut och lägg pengarna i spargrisen

Hyresrätt

Om du bor i en hyresrätt, och har ett rum över, kan du hyra ut det och få en trevlig extrainkomst. Det som gäller i detta fall är att:

Hyran ska vara skäligHyran ska vara skälig. Om rummet är halva totala boytan ska hyran som betalas maximalt vara halva totala hyran. Har hyresgästen tillgång till toa och kök får även delar av detta räknas med.

Maximalt påslagMaximalt påslag på 15%. Man får ta 15% utöver hyran som nämns ovan. Detta utifrån att det skapas ett slitage på möbler m.m.

Extra för full möbleringExtra för full möblering. Hyrs rummet ut möblerat får du ta extra för det. Men då krävs det att det är fullt möblerat och att hyresgästen därmed inte förväntas köpa in egna möbler.

Ingen gräns vid ”hotellverksamhet”Ingen gräns vid ”hotellverksamhet”. Hyr du ut via Airbnb finns ingen gräns för hur hög hyra du får ta ut. Däremot kvarstår det faktum att du maximalt kan få ut ca 50 000 kr skattefritt per år.

Hyr ut via Samtrygg

Istället för att själv göra precis allting när man ska försöka få in hyresgäster, vilket kan vara väldigt tidskrävande och nervpåfrestande så finns det andra möjligheter.

Samtrygg är en marknadsplats för andrahandsuthyrning, de har hela 4,6 av 5 i betyg hos Trustpilot, vilket måste sägas är ganska imponerande.

De erbjuder, till både uthyrare och hyresgäster, bland annat ett Trygghetspaketet som innehåller hyresgaranti och speciellt framtagen andrahandsförsäkring samt trygga hyresavtal.


Bostadsrätt / villa

Bor du i en bostadsrätt alternativt villa är det inte lika enkelt att säga vad månadskostnaden för boendet är. Det beror ju bland annat på elförbrukning, vattenförbrukning, internet, försäkring m.m.

spegla drifts- och kapitalkostnadenDärmed är regeln att den hyra som tas ut ska spegla drifts- och kapitalkostnaden för denna yta. Det går därmed att räkna ut hur stor del av bostaden som hyrs ut och därmed hur stor del av den totala drifts- och kapitalkostnaden som hyran kan vara på.

Det är däremot mycket godtyckligt vilket tydligt märks utifrån att priserna på extrarum i Stockholm kan vara flera gånger dyrare än i andra delar av landet.

I kapitalkostnaden får man dessutom räkna med förväntad avkastning på bostadens marknadsvärde. Även det påverkar alltså att dyrare bostäder i Stockholm erbjuder dyrare extrarum i jämförelse med mindre städer.

Skatt över överstigande belopp

Skatt över överstigande beloppExempel: Du hyr ut din sommarstuga för 60 000 kr per år. Först får du göra schablonavdrag på 40 000 kr och sedan 20% av hyresbeloppet vilket är 12 000 kr.

Överskottet är i detta fall 8000 kr som ska beskattas som kapitalinkomst. Skatten blir då 2400 kr. Det är alltså enbart överstigande belopp som ska beskattas och deklareras.

Hyr ut ditt boende

Hyra ut via Airbnb

Vill du inte hyra ut ett rum under lång tid utan hellre under enstaka dagar? Då passar Airbnb perfekt. Dessutom finns ingen begränsning för hur mycket du får ta ut per natt. Vi kommer inte att gå genom alla detaljer för Airbnb och hur du blir “värd” utan hänvisar till deras egna sida.

moms deklarerasKom ihåg att om den totala hyresintäkten övergår 50 000 kr och/eller uthyrningen varit mer än 112 dagar på ett år ska moms deklareras.

Vid överhyra

överhyraOm en hyresgäst anser att du tagit ut överhyra kan de klaga hos hyresnämnden. Anser de att hyresgästen har rätt kan du bli tvungen att återbetala delar av hyran retroaktivt.

Tillstånd vid hyresrätt/bostadsrätt?

TillståndFastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen kan inte sätta sig emot att du hyr ut en del av din bostad. Men det krävs då att du bor i bostaden. I annat fall räknas det som andrahandsuthyrning och i så fall kan det variera hur fastighetsägaren samt styrelsen i bostadsrättsföreningen ställer sig i frågan.

Men om uthyrning sker under lång tid eller om exempelvis Airbnb används flera dagar i veckan kan det klassas som näringsverksamhet. Att bedriva näringsverksamhet genom uthyrning av boendet brukar inte vara godkänt varken vid hyresrätt eller bostadsrätt.

All fakta ovan är från mars 2019. Med reservation för förändringar som kan ha skett sedan dess.

Hyra ut bostad - Samtrygg

Vad är – Peer to Peer?

Vad är – Peer to Peer?

Peer to Peer (förkortas P2P) är en låneform där privatpersoner lånar pengar av andra privatpersoner. Det är alltså ingen bank som finansierar lånen utan privatpersoner ...
Bolån

Bolån – Vad påverkar om du får ett bolån eller inte?

Har du hittat drömbostaden och ansökt om bolån hos banken – men fått nej? Lär dig vad som påverkar om du får bolån eller inte ...
Bolån: Rörlig eller bunden ränta – eller räntetak?

Bolån: Rörlig eller bunden ränta – eller räntetak?

Om rörlig eller bunden ränta är bäst beror helt på vad som prioriteras gällande bolånet. Det handlar delvis om att få så låg räntekostnad som ...
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)