Hur du får bättre kreditvärdighet

Din kreditvärdighet avgör bland annat om du kan få lån, krediter och delbetalning. Dessutom påverkas vilken räntenivå som erbjuds. Det finns alltså flera orsaker att förbättra kreditvärdigheten.

Ändra dina lån

Info signVad för slags lån du har, och dess storlek, är mycket avgörande för vilket kreditvärdighet du har. Det spelar ingen roll om du har mycket god inkomst och är utan betalningsanmärkning om du samtidigt har höga och ”dåliga” skulder.

Det är självklart skillnad på att ha ett stort bolån mot att ha stora skulder i privatlån, snabblån och kreditkort. Det är även skillnad på att ha ett enda privatlån mot att ha ett flertal dyrare smålån.

Ett steg är därför att samla alla mindre lån i ett enda större. Fördelarna med ett samlingslån är att räntan kan bli lägre, amorteringstiden längre och månadskostnaden lägre. Därmed kan både kreditvärdigheten förbättras på lång sikt samtidigt som lånesituationen blir bättre.

Vänta ut betalningsanmärkningen

Vänta ut betalningsanmärkningen

Info signAntalet betalningsanmärkningar är även en mycket starkt vägande faktor. Har du en betalningsanmärkning kommer kreditvärdigheten bli betydligt sämre än om du inte har anmärkning.

En anmärkning är synlig i tre år. Via UC kan du beställa kreditupplysning på dig själv och där se antal anmärkningar och när dessa försvinner.

Har du möjlighet att ”vänta ut” anmärkningarna innan lån/krediter tecknas kommer förutsättningarna för att få lån, och lägre ränta, öka avsevärt.

Vänta in ny deklarerad inkomst

Info signPå en kreditupplysning framgår vilken årsinkomst du hade senaste deklarerade taxeringsåret.

Det största kreditupplysningsföretaget, UC, uppdaterar sina uppgifter fem gånger per år. Första gången sker uppdatering i juni. Har du fått förbättrad inkomst föregående år kommer detta alltså inte synas för tidigast i juni kommande år.

För att öka chansen att få lån, och få bättre ränta, kan det vara smart att vänta in uppdateringen av taxerad inkomst. Vilken som är din senaste taxerade inkomst kan ses via Kreditkollen – Se nästa punkt.

Följ ditt UC-Score – Få digitala utmaningar

Info signKreditkollen är en tjänst från UC som kostar 49 kr per månad. Med ett löpande abonnemang får du obegränsad tillgång till din kreditupplysning och kan följa hur ditt UC-score ändras över tid.

UC-score speglar kreditvärdigheten enligt en rad faktorer som UC tittar på. Ett sammanlagt betyg som även långivare tar del av vid kreditupplysning via UC.

Via Kreditkollen kan du få digitala utmaningar som är anpassade efter ditt UC-score. Utmaningar som hjälper dig att förbättra ditt UC-score på lång sikt. Läs mer om UC-score och Kreditkollen och följ din kreditvärdighet över tid.

 

Se över din ekonomi

Stäng öppna krediter

Info signMånga tänker inte på att kreditkort räknas in i kreditutrymmet även om kortet inte används. Har du ett kreditkort med en kredit på 50 000 kr kan detta alltså påverka kreditvärdigheten i nästan eller lika stor grad som om du haft ett lån på samma summa.

Detta även om kreditkortet bara ligger i byrålådan och aldrig används. Säg upp kreditkorten: har du många kort kanske flera av dem kan avslutas. Sänk kreditnivån: behöver du verkligen en kredit på 100 000 kr? På flera kort? Knappast …

Läs mer om kreditvärdighet och se vad du kan förbättra på kort och lång sikt.

Se över din ekonomi

Info signEn dålig kreditvärdighet tyder generellt på en svag privatekonomi. Börja med att föra kassabok över alla inkomster och utgifter för att se var ”pengarna tar vägen”. Gör sedan en budget så att du kan styra upp dina inkomster ock utgifter på ett bättre sätt.

Kanske går det att minska antalet restaurangbesök, inköp av kvällstidningar eller impulsköp så att pengar istället kan läggas på att betala av lån och krediter. Kom ihåg att det bästa sättet att förbättra kreditvärdigheten är att minska den totala låneskulden.

När kreditvärdigheten förbättrats – Sänk räntan!

Info signHar du följt ditt UC-score över tid och sett en klar förbättring? Ta tillfället och förbättra dina lånevillkor ytterligare.

När lånen tecknades hade du sämre kreditvärdighet och fick därmed högre ränta. En räntenivå som sedan ligger på samma nivå över hela lånets löptid – även om din ekonomi förbättrats.

Enklaste sättet är att göra en räntejämförelse via en låneförmedlare och få förslag från flera långivare på en gång. Är din kreditvärdighet nu förbättrad är chansen mycket stor att du blir erbjuden en lägre ränta. Läs mer om lån via låneförmedlare – och se om du kan få lägre ränta.

Håller i stor spargris

Hur skaffar man sig en sparbuffert?

Ta kontroll över din ekonomi genom att bygga upp en sparbuffert. Med hjälp av ett buffertsparande får du extra trygghet i vardagen. Uppstår det en ...
5 skäl att samla lånen

5 skäl att samla lånen

När man samlar sina lån innebär det att man tar ett större lån för att betala tillbaka de andra mindre lånen. Bankerna och långivarna måste ...
Kontrollera ditt credit score

Så kan du kontrollera din kreditvärdighet

Via både UC och Creditsafe är det enkelt att kontrollera sin egen kreditvärdighet. Här presenteras varför du bör sträva efter god kreditvärdighet och hur du ...
StigH