Hur betalar man en faktura?

Har du en faktura som du behöver betala men är osäker på hur du ska göra för att betala den? Här visar vi ett par olika vägar.

Funderar du över vad som är vad på en faktura (OCR-nummer, betalningsvillkor osv) så ska du istället läsa artikeln ”Vad är vad på fakturan?

Spargrisarna.se rekommenderar E-faktura i första hand, otroligt smidigt och effektivt, om det inte går så Autogiro. Men det finns flera sätt att betala sina räkningar på, vi ska gå genom alternativen.

Internetbanken

Internetbanken

De flesta betalar sina fakturor via sin internetbank. Du loggar in på banken med exempelvis BankID eller Mobilt BankID eller så en Säkerhetsdosa och klickar sedan vidare till avdelningen där betalningar sker.

Varje faktura ska då registreras med belopp, mottagare (PG-nummer eller BG-nummer) samt OCR-nummer. Signering sker till sist med samma enhet som du använda för att logga in på banken.

”OCR-nummer är en längre sifferkod som oftast står längs ner på fakturan (kan vara högst upp på själva fakturan). Genom att du anger den kan mottagaren tydligt spåra exakt vilken faktura som betalningen gäller.”

Internetbankens olika möjligheter

Har du tillgång till internetbank kan du betala din faktura på flera olika sätt. Det går att registrera alla uppgifter på bankens hemsida men även via deras app m.m.

  • App – Fördelen med att betala via appen är att du kan betala fakturor var du än är. En del banker har även OCR-läsare vilket gör att du bara riktar telefonens kamera mot OCR-numret varpå det automatiskt registreras.
  • E-faktura – I detta fall får du fakturan direkt in på din internetbank. Du behöver därmed inte fylla i OCR-nummer, summa eller annat. Det enda du behöver göra är att välja datum som fakturan ska betalas och signera (förfallodagen är valt som standard men du kan välja att betala tidigare). Ett mycket enkelt sätt snabbt att betala alla fakturor. På internetbanken kan registrering ske till de företag som erbjuder E-faktura.

Extra fördel med E-faktura – De flesta företag som har en aviavgift brukar ”bjuda på” denna avgift om du betalar med E-faktura (inte alla så kontrollera detaljerna för respektive företag).

  • Autogiro – Betyder att fakturabeloppet automatiskt dras från ditt konto på förfallodatumet. Används nästan uteslutande till företag dit återkommande betalningar sker, exempelvis hyran, försäkringen osv.
  • Telefonbank – Ring banken och ge dem alla uppgifter för att fakturan ska bli betald. Medför däremot extrakostnad.

Plus signFördelDu har hela din ekonomi på ett och samma ställe. Sparkonto och lönekonto finns hos banken och det är även därifrån du betalar dina fakturor. Det skapar tydlig översikt och betalningen sker mycket enkelt via internetbanken.

Minus signNackdel – Det krävs att du har konto hos en bank för att du ska få tillgång till internetbank. Personer under 18 år, eller utan 4 sista siffrorna i personnumret kan därför inte betala via denna väg.

Vissa banker tar även ut en årsavgift om du vill ha Internetbank, så de tar betalt för att du gör (en del av) deras jobb … Handelsbanken har ingen sådan avgift!

Läs mer: 5 skäl att samla lånen

Spargrisarma visar hur du betalar en faktura

Betala på bank eller i butik

Fakturor kan även betalas via ett bankkontor eller butik som hanterar PG/BG-betalningar. Du har med dig fakturan och betalar direkt över disk med kontanter eller kort.

Plus signFördel – Du kan betala fakturor utan att ha ett bankkonto. Dessutom kan betalning ske anonymt (inte någonting som vanligen efterfrågas, men det händer).

Minus signNackdel – En kostnad uppstår (ca 40 kr) per faktura som betalas. Det kan alltså bli rejält dyrt. Visst, en faktura en gång svider inte så mycket, men på räknat på årsbasis så kan det bli skrämmande höga summor.

Privatgiro – Betalservice via kuvert

Privatgiro innebär att du fyller i uppgifterna från samtliga fakturor på en sammanställningsblankett. Därefter lägger du denna blankett tillsammans med fakturorna i ett specifikt kuvert som skickas in till Privatgirot.

Ansökan om privatgiro genomförs hos din bank. Det är även då som ett valfritt bankkonto kopplas till tjänsten. Det är från detta konto som sedan alla fakturor kommer betalas efter att kuvertet med fakturor och sammanställning (betalorder) skickats in (via post).

Observera: Kärt barn har många namn så du kan hitta privatgiro, postgiro (gammalt namn), kuvertgiro, girobetalning samt ytterligare några namn.

Plus signFördelar – Du behöver varken telefon, dator eller internet. Räkningar och betalorder skickas i portofritt kuvert. Privatgirot har funnits i många år och fungerar ypperligt!

Minus signNackdelar – Privatgirot behöver dina räkningar och Betalorder 2 dagar innan förfallodag så lite framförhållning krävs. Avgifter kan förekomma beroende på vilken bank du tecknar med.

Ex har Handelsbanken 0 kr för 16 betalordrar per år, sedan 20 kr per betalorder (en betalorder kan innehålla upp till 8 räkningar) medan de dyraste har en avgift på ungefär 350 kr per år … för exakt samma service!

Betala med kreditkortet

Betala med kreditkortet

Betala med själva kreditkortet

Det finns ett fåtal kreditkort där man kan betala sina räkningar direkt från innestående krediten som finns på kreditkortet.

Nämnas kan i alla fall Bank Norwegians kreditkort i detta fall, ingen årsavgift, ingen avgift vid uttag i Bankomat och – mycket ovanligt – även räntefria dagar på kontantuttag.

Plus signFördelar – Samla alla fakturor på en enda månadsfaktura (kreditkortsfakturan). Utnyttja kreditkortets räntefria period. Möjlighet att delbetala kreditkortsfakturan.

Minus signNackdelar – Det går inte att betala med E-faktura om man betalar sina fakturor med ex Bank Norwegians kreditkort.

Läs mer: Bästa kreditkortet

Betala med kreditkortet via en 3-part

Om inte ovanstående lösning fungerar så kan man använda sig utav tjänster som Betalo.com eller Billhop.com där det går att betala fakturor med vilket VISA, Mastercard eller American Express kort som helst – dock kan det kosta!

Du registrerar alla fakturor du vill betala i tjänsten (i likhet med hur fakturor registreras på internetbanken) och anmäler vilket av dina kreditkort som ska användas för betalning.

Det finns även tjänster (se ex. Betalkoll) som innebär att du tar kort på alla dina fakturor och skickar in dessa via en app. Banken betalar därefter fakturorna med det kreditkort du kopplat till tjänsten.

En gång i månaden får du sedan en kreditkortsfaktura som är på hela beloppet. Denna faktura kan du däremot inte betala via dessa betaltjänster. Den måste betalas via internetbank, över disk eller privatgiro.

Plus signFördelar – Samla alla fakturor på en enda månadsfaktura (kreditkortsfakturan). Utnyttja kreditkortets räntefria period. Möjlighet att delbetala kreditkortsfakturan.

Minus signNackdelar – Det går inte att betala med E-faktura samt att en procentuell avgift på fakturabeloppet brukar uppstå om fakturor betalas med kreditkort. Ett fåtal kreditkort har ett avtal med betalningstjänsterna så att avgifterna är lägre eller helt avgiftsfria. Eftersom det är en procentuell avgift (på de kort som har avgift) så kan kostnaden skena iväg riktigt mycket!

 

Generellt är det alltså enklast och snabbast att betala via internetbanken och det allra smidigaste och billigaste är att använda E-faktura. Men det finns också andra vägar för de som av någon anledning inte har tillgång till svenskt bankkonto och internetbank.

Vad är Effektiv ränta?

Vad är vad på en faktura?

På en faktura finns en mängd information. Vi reder ut begreppen och visar vilken information som är viktig för dig som ska betala en faktura, ...
Vad är Effektiv ränta?

Vad är Effektiv ränta?

Effektiv ränta är den procentsats som visar hur mycket du behöver betala i räntor och avgifter på ett lån på årsbasis. I denna räntesats är ...
Hur du får bättre kreditvärdighet

Hur du får bättre kreditvärdighet

Din kreditvärdighet avgör bland annat om du kan få lån, krediter och delbetalning. Dessutom påverkas vilken räntenivå som erbjuds. Det finns alltså flera orsaker att ...
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)