Har du en faktura som du behöver betala men är osäker på hur man betalar en faktura? Här visar vi några olika sätt du kan betala dina räkningar på.
Uppdaterad 12 januari 2025
Funderar du över vad som är vad på en faktura (OCR-nummer, betalningsvillkor osv) så ska du istället läsa artikeln ”Vad är vad på fakturan?”
Spargrisarna rekommenderar E-faktura i första hand, otroligt smidigt och effektivt, om det inte går så Autogiro. Men det finns flera sätt att betala sina räkningar på, vi ska gå genom alternativen.
Internetbanken
De flesta betalar sina fakturor via sin internetbank. Du loggar in på banken med exempelvis BankID eller Mobilt BankID eller så en Säkerhetsdosa och klickar sedan vidare till avdelningen där betalningar sker.
Varje faktura ska då registreras med belopp, mottagare (PG-nummer eller BG-nummer) samt OCR-nummer. Signering sker till sist med samma enhet som du använda för att logga in på banken.
”OCR-nummer är en längre sifferkod som oftast står längs ner på fakturan (kan vara högst upp på själva fakturan). Genom att du anger den kan mottagaren tydligt spåra exakt vilken faktura som betalningen gäller.”
Internetbankens olika möjligheter
Har du tillgång till internetbank kan du betala din faktura på flera olika sätt. Det går att registrera alla uppgifter på bankens hemsida men även via deras app m.m.
- App – Fördelen med att betala via appen är att du kan betala fakturor var du än är. En del banker har även OCR-läsare vilket gör att du bara riktar telefonens kamera mot OCR-numret varpå det automatiskt registreras.
- E-faktura – I detta fall får du fakturan direkt in på din internetbank. Du behöver därmed inte fylla i OCR-nummer, summa eller annat. Det enda du behöver göra är att välja datum som fakturan ska betalas och signera (förfallodagen är valt som standard men du kan välja att betala tidigare). Ett mycket enkelt sätt snabbt att betala alla fakturor. På internetbanken kan registrering ske till de företag som erbjuder E-faktura.
Extra fördel med E-faktura – De flesta företag som har en aviavgift brukar ”bjuda på” denna avgift om du betalar med E-faktura (inte alla så kontrollera detaljerna för respektive företag).
- Autogiro – Betyder att fakturabeloppet automatiskt dras från ditt konto på förfallodatumet. Används nästan uteslutande till företag dit återkommande betalningar sker, exempelvis hyran, försäkringen osv.
- Telefonbank – Ring banken och ge dem alla uppgifter för att fakturan ska bli betald. Medför däremot extrakostnad.
Fördel – Du har hela din ekonomi på ett och samma ställe. Sparkonto och lönekonto finns hos banken och det är även därifrån du betalar dina fakturor. Det skapar tydlig översikt och betalningen sker mycket enkelt via internetbanken.
Nackdel – Det krävs att du har konto hos en bank för att du ska få tillgång till internetbank. Personer under 18 år, eller utan 4 sista siffrorna i personnumret kan därför inte betala via denna väg.
Vissa banker tar även ut en årsavgift om du vill ha Internetbank, så de tar betalt för att du gör (en del av) deras jobb … Handelsbanken har ingen sådan avgift!
Betala på bank
Fakturor kan även betalas via ett bankkontor som hanterar PG/BG-betalningar. Du har med dig fakturan och betalar direkt över disk med kontanter eller kort (dock tar många kontor inte emot kontanter längre).
Fördel – Du kan betala fakturor utan att ha ett bankkonto. Dessutom kan betalning ske anonymt (inte någonting som vanligen efterfrågas, men det händer).
Nackdel – En kostnad uppstår, det varierar väldigt mellan olika banker, vi har sett allt från 50kr till 200kr per faktura som betalas. Det kan alltså bli rejält dyrt. Visst, en faktura en gång svider inte så mycket, men på räknat på årsbasis så kan det bli skrämmande höga summor.
Privatgiro / Brevgiro – Betalservice via kuvert
Brevgiro innebär att du fyller i uppgifterna från samtliga fakturor på en sammanställningsblankett. Därefter lägger du denna blankett tillsammans med fakturorna i ett specifikt kuvert som skickas in till din bank.
Ansökan om brevgiro genomförs hos din bank. Det är även då som ett valfritt bankkonto kopplas till tjänsten. Det är från detta konto som sedan alla fakturor kommer betalas efter att kuvertet med fakturor och sammanställning (betalorder) skickats in (via post).
Kärt barn har många namn så du kan hitta privatgiro, postgiro (gammalt namn), kuvertgiro, brevgiro, girobetalning samt ytterligare några namn.
Fördelar – Du behöver varken telefon, dator eller internet. Räkningar och betalorder skickas i portofritt kuvert. Privatgirot och brevgiro har funnits i många år och fungerar ypperligt!
Nackdelar – Man behöver skicka räkningarna och betalorder (minst) 2 dagar innan förfallodag så lite framförhållning krävs. Avgifter är beroende på vilken bank du tecknar avtal med, oftast mellan 300-350kr per år, se avgifterna här.
Betala faktura med kreditkort
Betala med själva kreditkortet
Det finns ett fåtal kreditkort där man kan betala sina räkningar direkt från innestående krediten som finns på kreditkortet.
Nämnas kan i alla fall Bank Norwegians kreditkort i detta fall, ingen årsavgift, ingen avgift vid uttag i Bankomat och – mycket ovanligt – även räntefria dagar på kontantuttag, dock så kommer ränta att börja ticka direkt om du betalar en faktura med kortet.
Fördelar – Samla alla fakturor på en enda månadsfaktura (kreditkortsfakturan). Utnyttja kreditkortets räntefria period. Möjlighet att delbetala kreditkortsfakturan.
Nackdelar – Det går inte att betala med E-faktura om man betalar sina fakturor med ett kreditkort, detta innebär ofta en extra kostnad.
Betala med kreditkortet via en 3-part
Om inte ovanstående lösning fungerar så kan man använda sig utav tjänster som Betalo.com eller Billhop.com där det går att betala fakturor med vilket VISA, Mastercard eller American Express kort som helst – dock kan det kosta!
Du registrerar alla fakturor du vill betala i tjänsten (i likhet med hur fakturor registreras på internetbanken) och anmäler vilket av dina kreditkort som ska användas för betalning.
En gång i månaden får du sedan en kreditkortsfaktura som är på hela beloppet. Denna faktura kan du däremot inte betala via dessa betaltjänster. Den måste betalas via internetbank, över disk eller privatgiro.
Fördelar – Samla alla fakturor på en enda månadsfaktura (kreditkortsfakturan). Utnyttja kreditkortets räntefria period. Möjlighet att delbetala kreditkortsfakturan.
Nackdelar – Det går inte att betala med E-faktura samt att en procentuell avgift på fakturabeloppet brukar uppstå om fakturor betalas med kreditkort. Ett fåtal kreditkort har ett avtal med betalningstjänsterna så att avgifterna är lägre eller helt avgiftsfria. Eftersom det är en procentuell avgift (på de kort som har avgift) så kan kostnaden skena iväg riktigt mycket!
Generellt är det alltså enklast och snabbast att betala via internetbanken och det allra smidigaste och billigaste är att använda E-faktura. Men det finns också andra vägar för de som av någon anledning inte har tillgång till svenskt bankkonto och internetbank.
Nicklas har lång erfarenhet av att skriva om privatekonomi både till egna tidigare bloggar och till webbportaler inom ämnet. På Spargrisarna har han främst ansvar för faktatexter och guider men tar sig ibland friheten att dela med sig åsikter i en krönika eller berätta om personliga erfarenheter.
”För mig är kunskap inom privatekonomi en grundläggande bas i livet. Att man fortfarande inte infört det som ett eget ämne i skolan är märkligt. En hel del samhälliga problem skulle undvikas om ungdomarna hade bättre förståelse för ekonomi. Se bara på hur många som fastnar hos Kronofogden i ung ålder. Svaret på det problemet är – lär unga ekonomi.