”Farliga” sparkonton förbjuds – farligare sparkonton premieras

Från årsskiftet förbjuds de sparkonton som ger högsta räntan. Personer som vill ha normal avkastning tvingas alltså till ännu högre risker. Samtidigt öppnar riksbankschefen för minusränta på de sparkonton som finns kvar…  Hur smart var det?

Med 0 eller 0,5 % i ränta på sparkonton (och inflation på 1 %) är det en ren förlust att sätta in pengar på bankernas sparkonton. Det är alltså en självklarhet att söka andra alternativ även om risken blir något högre.

Ett alternativ har varit att använda sparkonton hos inlåningsföretag (inte banker). Akelius Spar har erbjudit 4 % vid bindningstid på 3 år och 4Spar 7% vid bindning på 1 år. Det är i alla fall avkastning – inte ren förlust.

Men det är dessa som regeringen nu kommer att förbjuda från nyår. Varför?

”Det har varit svårt för konsumenterna att uppfatta skillnaderna mellan de olika alternativen, man har inte förstått riskerna” förklarar Per Bolund.

Ska allt förbjudas?

Info signInlåningsföretagen har varit tvungna att ge tydlig information på hemsidan att det inte är någon insättningsgaranti. De har även haft en gräns på att en person maximalt får ha 50 000 kr på deras konton. Det har alltså inte varit någon vilda western utan tydligt och restriktivt.

Största summa att förlora har varit 50 000 kr. Men det är tydligen för riskfyllt ändå enligt regeringen. Samtidigt finns möjligheten kvar för privatpersoner att köpa värdepapper med 100x i hävstång, belåna sina aktier och teckna smslån för att köpa kryptovalutor.

Men risken är ju hög…

Risken är ju skyhög… njaa, ta de två största inlåningsföretagen som exempel.

4Spar är dotterbolag till 4Finance AB (del av 4Finance Group). De kan ge hög avkastning eftersom pengarna används till lukrativa snabblån. De är ”Europas största digitala aktör inom online konsumentkrediter” och registrerades 2011.

Akelius Spar har under 35 år erbjudit inlåningsverksamhet. Pengarna används för investeringar i fastighetsbranschen. Men 35 år av stabilitet är nog för riskfyllt…

Vi skyddar mot konkurser…

Till SvD Näringsliv förklarar Bolund tydligare vilka risker de nu lagstadgar bort.

”Vi har tyvärr sett exempel där bolag inte har varit stabila och nu stärker vi skyddet så att spararna inte riskerar att bli av med sina insättningar”.

Tack Bolund. Ska det även införas ett bidrag till alla aktieägare som förlorat pengar på ”bolag som inte varit stabila”? Under våren gick kursen för MQ från 20 till 0 på någon månad.

Så vad erbjuder regeringen för alternativ?

Bättre alternativ – Sparkonto med minusränta!

Minus signNär regeringen förbjuder sparkonton med schysst ränta väljer samtidigt vice riksbankschefen att öppna upp för minusränta på bankkonton.

Ingen bank har ännu börjat med det men det kan innebära att vi i framtiden får betala banken för att ha pengarna på ett ”spar”-konto. Utöver inflationen som gör att värdet minskar så ska även en avgift betalas.

Förstår konsumenterna riskerna med dessa sparkonton herr Bolund?

Men det finns vinnare även på denna idioti – men det är knappast småspararna.

Fredrik Lindgren på Akelius Spar sammanfattar det fint: ”Bankerna tycker förstås det är bra att slippa konkurrens”

Vad är – Peer to Peer?

Vad är – Peer to Peer?

Peer to Peer (förkortas P2P) är en låneform där privatpersoner lånar pengar av andra privatpersoner. Det är alltså ingen bank som finansierar lånen utan privatpersoner ...
Läs hela artikeln
5 skäl att samla lånen

5 skäl att samla lånen

När man samlar sina lån innebär det att man tar ett större lån för att betala tillbaka de andra mindre lånen. Bankerna och långivarna måste ...
Läs hela artikeln
Vad är UC-Score?

Vad är UC-Score?

UC-score är ett poängvärde, från UC, som påvisar din kreditvärdighet. Det är främst detta som kreditföretag tittar på innan de avgör om lån, krediter eller ...
Läs hela artikeln
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)