Byta elavtal → enkelt, men…

Det är ganska enkelt att byta elavtal och spara pengar, jämföra de olika alternativen online och hitta elbolaget du vill ha – det finns dock fallgropar, vissa saker måste man kontrollera innan man väljer elbolag. Så här gör du:

Snabbfakta: Byt elavtal i tre enkla steg

  1. Kontrollera bindningstid

Det kan vara dyrt att säga upp ett pågående elavtal i förtid. Byt istället när bindningstiden löpt ut. Se aktuell bindningstid på fakturan eller kontakta kundtjänst.

  1. Jämför elbolag och avtal

Jämför prisnivåer och andra villkor. Fråga nuvarande elbolag om de kan matcha de bättre alternativ du hittat. Kontrollera även omdömen på de bolag som erbjuder bäst villkor. Undvik de med sämst omdöme.

  1. Byt elavtal

Kontakta det elbolag som erbjuder det elavtal du vill byta till. De hjälper till, via en fullmakt, att säga upp det gamla avtalet.

Nedan förklaras de olika stegen mer utförligt. Men det är inte svårare än vad som anges ovan.

Kontrollera bindningstid

Jämfor elbolag

Första steget är att kontrollera om nuvarande elavtal har bindningstid eller inte. Det kan framgå på fakturan eller inloggad på elbolagets hemsida. Om informationen inte hittas kan kundtjänst kontaktas.

Bindningstid förekommer främst vid elavtal med bundet pris per kWh. Det skapar visserligen en trygghet i att samma summa betalas under en längre tidsperiod men en av nackdelarna är att det är svårare att byta elavtal om så önskas.

Finns det ett bundet avtal bör detta inte sägas upp i förtid. Det vanligaste är nämligen att elbolaget då har rätt att ta ut en lösen/brytavgift. Denna avgift är generellt så hög att det inte är ekonomiskt försvarbart.

Check mark Byte av elbolag kan ske: Om du inte har bindningstid eller om den löper ut inom kort.

Kontrollera uppsägningstid

Nästa steg är att kontrollera uppsägningstid på gällande avtal. I vissa fall är uppsägningstiden bara en månad men det förekommer även betydligt längre uppsägningstider. Sker inte uppsägning inom en viss tid före ett bundet avtal löper ut kan det annars automatiskt förlängas.

Check markByte av elbolag kan ske: Efter att uppsägningstid och bindningstid löpt ut. Enklast är att kontakta bolaget och fråga vilket datum som tidigast byte kan ske.

Jämför olika elbolag

Jämfor elavtal

Förutsatt att det finns möjlighet att byta elbolag (se rubrikerna ovan) är nästa steg att jämföra olika bolag och avtal för att hitta ett bättre alternativ. Det kan enkelt ske via jämförelsesidor, som exempelvis Bytaelbolag.se, där fördelar, nackdelar och prisnivåer kan ställas mot varandra.

Innan en jämförelse sker bör man först fundera över följande frågor:

  • Vilken boendeform gäller avtalet? Hyresrätt, bostadsrätt eller villa
  • Önskas fast pris, rörligt pris eller timpris?
  • Hur lång bindningstid kan accepteras?
  • Är det viktigt hur elen är producerad?
  • Kan betalning ske via önskat betalningsalternativ?
  • Erbjuds hjälp att mäta och minska elförbrukningen? (Främst villa)

För många är det enbart priset som avgör vilket elbolag som väljs. För andra är exempelvis produktionsalternativ samt hjälp att planera förbrukningen viktigare. Det finns också många andra saker man kan göra för att sänka elkostnaden.

Check markByte av elbolag kan ske: Om du får bättre pris eller andra villkor är byte fördelaktigt. Jämför olika alternativ och var ärlig mot nuvarande bolag varför flytt önskas.

Kontrollera omdöme

Kontrollera omdöme

Kontrollera omdömeSök på företagsnamnet på Google för att se vad andra skriver om dem. Kontrollera även gärna omdömen på elbolagen hos Trustpilot. Självklart måste inte bolaget ha högsta betyg men är genomsnittligt betyg på exempelvis 3 av 5 kan det ses som en liten varningssignal.

Kontrollera omdömeDessutom kan Konsumenternas Energimarknadsbyrås klagomålslista kontrolleras. Det är en lista på de elbolag som fått flest klagomål, under de senaste 12 månaderna, i förhållande till antalet kunder som de har. Dessutom måste antalet klagomål vara över en viss nivå. Det är därmed inte säkert att det finns något företag alls på listan, även om det sällan är så.

En övervägande majoritet av företagen på den svenska marknaden för elhandel har mycket få klagomål till oss på Konsumenternas energimarknadsbyrå, men det finns stora skillnader. /Energimarknadsbyrån

Check markByte av elbolag kan ske: Om inte företaget finns med på Klagomålslistan. Vi rekommenderar inte att avtal signeras mot bolag som finns på denna lista.

Kontakta nya elbolaget och säg upp gamla

Efter att olika elbolag, och dess avtal, jämförts samt bolagens rykte kontrollerats kan det nya avtalet tecknas. Uppsägning av tidigare avtal kan ske via två vägar:

Via nya elbolaget

De flesta elbolag erbjuder sig att hjälpa nya kunder med uppsägning hos tidigare bolag. Det kan ske genom att en fullmakt signeras som ger dem rätten att agera åt kunden. Det nya bolaget kan därmed ta hand om all kontakt med det gamla och se till att det inte blir något ”tidsglapp” mellan avtalen.

På egen hand

Konsumenternas Energimarknadsbyrå anger att det är ”bra om du själv har skickat ett meddelande om uppsägning”. Orsaken är att personen då kan vara säker på att uppsägning sker inom rätt tidsperiod. Det finns exempelvis en risk att det nya elbolaget väntar några dagar och därmed riskerar att avtalet hinner förlängas eller liknande.

Skicka alltid in uppsägning skriftligen. Då finns det bevis på att, och när, uppsägning skett och onödiga tvister kring detta kan undvikas.

Nu är bytet genomfört och du kan spara pengar på ett bättre elavtal!

Författare - Nicklas Andersson
Bild - Nicklas Andersson

Nicklas har lång erfarenhet av att skriva om privatekonomi både till egna tidigare bloggar och till webbportaler inom ämnet. På Spargrisarna har han främst ansvar för faktatexter och guider men tar sig ibland friheten att dela med sig åsikter i en krönika eller berätta om personliga erfarenheter.

”För mig är kunskap inom privatekonomi en grundläggande bas i livet. Att man fortfarande inte infört det som ett eget ämne i skolan är märkligt. En hel del samhälliga problem skulle undvikas om ungdomarna hade bättre förståelse för ekonomi. Se bara på hur många som fastnar hos Kronofogden i ung ålder. Svaret på det problemet är – lär unga ekonomi.