Billån – Behöver man bil då?

Ett billån tecknas för att man ska kunna köpa en bil. Det är nog vad de flesta tänker. Men det är inte hela sanningen. Du kan redan äga bilen eller inte ens vilja ha en bil …

För många är det självklart att ett billån tecknas när en ny bil ska köpas. Är det en nyare bil som köps via bilhandlare tecknas lånet oftast direkt hos bilhandlaren. I dessa fall används bilen som säkerhet. Men det krävs då att bilen inte är äldre än 6 – 8 år för att dessa lån ska få tecknas.

Den vanligaste låneformen är däremot billån utan säkerhet (lån utan kontantinsats). Ett lån som kan tecknas oavsett vilken bil som köps, dess ålder eller om du avser att använda pengarna till annat än köpa en bil…

Bilån via MyLoan


En ny(are) bli känns alltid tryggt

Privatlån och billån – är ofta exakt samma sak

Om du vill köpa en bil, men inte har kontanter, är chansen mycket stor att du vill teckna ett billån. Du kanske googlar för att få fram information om flera olika långivares billån så att dessa kan ställas mot varandra. Sedan tecknar du lånet hos en av dessa.

Att många just söker efter ett billån när de ska finansiera bilinköpet vet långivarna och erbjuder därför mycket ofta billån i låneutbudet som ett komplement till privatlånet. De flesta erbjuder dessa billån utan säkerhet och i så fall är det mycket ofta exakt samma sak som deras privatlån.

Ett exempel kan tas från Lån & Spar Bank

Privatlånet – Låna 50 000 kr till 500 000 kr under 2 – 12 år med en ränta på 3,45 % – 8,95 %. Ingen säkerhet krävs.

Billånet – Låna 20 000 kr till 350 000 kr under 2 – 12 år med en ränta på 3,45 % – 8,95 %. Ingen säkerhet krävs.

Eftersom ingen säkerhet krävs behöver inte registreringsnummer anges. Därmed kan du i princip teckna deras billån utan att ens ha en tanke på att köpa bil …

Även om lånen marknadsförs med olika namn – så är det exakt samma sak.

Men det finns undantag…

De flesta långivare som erbjuder billån utan säkerhet har alltså exakt samma villkor på deras privatlån som billån. Det är bara två olika ord på samma låneform. Men det finns undantag.

Sevenday och Ikano har både privatlån och billån men hos dem skiljer det sig i ränta och lånebelopp mellan de olika lånen. Detta utan att någon säkerhet krävs. Vad som är orsaken är svårt att se men det kan handla om att man vill skilja på de olika lånen tydligare så att de även kan marknadsföras mot olika målgrupper.

Men om jag måste ange registreringsnummer?

Det finns långivare som kräver att man ska ange registreringsnummer på den bil man förväntas köpa. Betyder det att man måste köpa en bil? Nej, så länge du tecknar ett lån utan någon säkerhet kan inte långivaren kräva att pengarna ska användas till ett specifikt syfte. Du kan därmed i princip ange vilket registreringsnummer som helst men se till att det inte är ett registreringsnummer från en bil i miljonklassen bara …

Bilån via MyLoan


En trasig bil är aldrig kul

Billån med säkerhet – kräver inköp av bil

Det finns alltså bara ett enda lån där pengar måste gå till bilinköp. Det är när ett lån tecknas och bilen används som säkerhet. Det finns ett fåtal långivare som erbjuder dessa lån online men de flesta lån direkt via bilhandlaren när bilen köps.

Detta är däremot, i ordets rätta mening, inte ett lån utan att kreditköp. Du får aldrig lånesumman utbetald till ditt konto utan enbart en månadsavi som ska betalas. Så länge som kreditsumman inte betalats tillbaka till fullo har kreditgivaren laglig rätt att ta tillbaka bilen. Detta förutsatt att inte betalning skett enligt gällande avtal. Det kan alltså liknas med att köpa vitvaror på avbetalning via en elektronikbutik.

Det enda billånet som kräver bilinköp är där du har bilen som säkerhet. Här ges heller inte alternativet att använda pengarna till annat då någon utbetalning av lånesumman till dig inte sker. Alla andra lån kan likställas med privatlån där du kan göra vad du vill med pengarna. Kanske vill du köpa en ny säng från pengarna du lånar via billånet? Då kan du sova gott och slippa oroa dig för dyra bilreparationer och höjda bensinpriser.

Bilån via MyLoan