Bensinkort, vilka ger bäst rabatt?

Uppdaterad 5 maj 2020

Med ett bensinkort ges bland annat billigare drivmedel, reseförsäkring samt olika erbjudanden.

Vill du ha ett bensinkort främst för att få rabatt på drivmedel bör du även titta på andra kreditkort.

Det finns nämligen flera kort som ger bättre bonus än vad de klassiska bensinkorten ger. Här presenteras de vanligaste bensinkorten men även flera kreditkort med drivmedelsrabatt eller bonussystem.

Bästa Bensinkort

Komplett Bank

Komplett Bank kreditkort

✔️ 1% i bonus som då ger ca 15 öre/liter i drivmedelsrabatt

✔️ Gäller alla stationer, oavsett kedja, bemannade eller obemannade

✔️ 1% bonus på allt du handlar, överallt

✔️ Extra: 2% bonus i E-butiker

🔹 Årsavgift: 0 kr

🔹 Aviavgift: 0 kr med E-faktura

🔹 Räntefria dagar: upp till 50

🔹 Ränta: 21,40% (varuinköp) 24,90% (kontantuttag)

🔹 Kreditgräns: 50 000 kr

Vi utnämner Komplett Bank och deras kreditkort till det bästa bensinkortet.

1% i bonus, ca 15 öre per liter, på alla bensinmackar, även på obemannade. Det ger en högre bonus än vad många bensinkort ger.

Utöver bonusen på bensin och diesel så har du 1% på allt annat du handlar, förutom på E-handelsbutiker där kortet ger 2% och hela 4% hos data/elektronik företaget Komplett.se.

Ingen årsavgift, betala räkningen med E-faktura så slipper du aviavgiften, inga avgifter för kontantuttag i Bankomat. Nackdelen med kortet är den förhållandevis snäva gränsen för maxbonus per år. Det kan behövas ett kort till för att få bonus och rabatter under hela året.

Sammantaget så är Komplett Banks kreditkort ett riktigt riktigt bra kreditkort, generös bonus på drivmedel och vardagsinköp samt extra bonus hos E-handelsföretag.

Bank Norwegian

Bank Norwegian kreditkort

✔️ 0,5% i bonus som då ger ca 7,5 öre/liter i drivmedelsrabatt

✔️ Gäller alla stationer, oavsett kedja, bemannade eller obemannade

✔️ 0,5% bonus på allt du handlar, överallt

✔️ Inga uttagsavgifter i Bankomat

✔️ Räntefria dagar även på kontantuttag

🔹 Årsavgift: 0 kr

🔹 Aviavgift: 0 kr med E-faktura

🔹 Räntefria dagar: upp till 45

🔹 Ränta: 19,99%

🔹 Kreditgräns: 100 000 kr

Silverplatsen går till Bank Norwegian och deras VISA kreditkort, kanske förvånande om man tittar enbart på drivmedelsrabatten men vi ska förklara fördelarna.

Bonusen på drivmedel är 0,5% som ger ca 7,5 öre per liter, lägre än ettan Komplett Bank och även lägre än flera andra bensinkort. Men med Norwegiankortet så har du bonus överallt, på alla bensinstationer oavsett kedja, så tanka vart du vill, shoppa, handla mat och du kommer att få bonus (ingen bonus vid finansiella tjänster/spel).

Inga avgifter vid kontantuttag i Bankomat – till och med räntefria dagar även vid kontantuttag, extremt ovanligt!

Sen får du 4% eller 10% i bonus när du flyger med Norwegian Air. Nackdelen då? Det är enbart via Norwegian Air du kan få ut bonusen, eller så ser man det som en klar fördel eftersom du sparar ihop till billigare (eller tom gratis) flygresor varje gång du handlar mat eller tankar bilen.

Funkar det verkligen så, tjaa, jag (StigH) har tankat med enbart Norwegiankortet i ett antal år nu, trots att mitt Cirkle K kort ger mer rabatt på just bensin (har inte ens använt det kortet, det stod Statoil på kortet sista gången jag använde det).

Bank Norwegian är även det bästa rese kreditkortet! Så tanka, handla och shoppa samtidigt som du sparar ihop till flygresan – Helt perfekt!

OKQ8 pausat

Tidigare så hade vi bensinkortet från OKQ8 som vinnare, mest pga den förhållandevis höga rabatten på bensin och diesel samt att de har många stationer spridda över hela landet, men nu har vi helt tagit bort kortet från vår topplista – varför då?

Jo, de sista dagarna i april så släppte OKQ8 nyheten att de skulle komma med ett helt nytt kort nu under sommaren 2020, de påstår att det nya bensinkortet ska få flera förbättringar – detta återstår att se …

När nu OKQ8 kommer med sitt nya bensinkort någon gång i sommar så kommer vi att noga utvärdera kortet och ge vårt betyg. Skulle du ändå vilja beställa ett kort hos dem, trots att nuvarande villkor bara gäller någon månad, så kan ni göra det via denna länk.


Välja bensinkort – eller annat kreditkort?

Välja bensinkort – eller annat kreditkort?

Den vanligaste orsaken till att bensinkort tecknas är för att man vill få rabatten som ges på drivmedel. Ett enkelt sätt att minska sina kostnader för bensin och diesel. Pendlar du till jobbet är posten för drivmedel troligtvis en av de största i månadsbudgeten. Men se även på alternativen.

”Används kreditkortet enbart vid inköp av bensin och diesel hos en specifik kedja? Välj ett bensinkort från dem”

Jag använder kreditkortet enbart på bensinstationen
 • Jag använder kreditkortet enbart på bensinstationen

Du tycker det är bekvämt att samla månades bensinkostnader på en faktura för att betala den i efterskott. Du handlar även nästan uteslutande från en och samma bensinstation.

I detta fall bör du välja ett bensinkort från just denna kedja. Har du en Cirkle K station i närheten och nästan uteslutande handlar där kommer deras kort ge bäst bonus, rabatter och fördelar.

Jag tankar hos flera olika bensinkedjor
 • Jag tankar hos flera olika bensinkedjor

Ibland tankar du på Preem, ibland OKQ8 och på semestern kan det bli olika mackar varje tankning. Väljer du exempelvis ett bensinkort från Preem kommer du enbart få billigare bensin hos just dem. Övriga inköp av drivmedel ger varken bonus, rabatt eller aktiverar Tanka-fel-försäkringen (krävs att man tankar på rätt kedja).

I detta fall bör du välja ett kreditkort med hög bonus på bensin. Du kommer helt enkelt inte att utnyttja fördelarna tillräckligt mycket för att det ska vara förmånligt att ha ett klassiskt bensinkort. Välj istället Komplett Banks kort som alltid ger 1% på ALLA bensinstationer. Det innebär ca 15 öre/liter vilket till och med är mer än vad många bensinkort ger på deras egna bensinstationer.

”Används kreditkortet i vardagen ges fler förmåner och rabatter med klassiskt kreditkort”

Jag använder kreditkortet både till drivmedel och vardagsinköp
 • Jag använder kreditkortet både till drivmedel och vardagsinköp

Bensinkort ger i regel 0,3 % -0,6 % i bonus på alla inköp som sker utanför den egna kedjan. Undantaget är Circle K som ger 1% förutsatt att du tankar 1000 liter per år. Är det bonus som väger tyngst är det bättre att välja kort som ger högre allmän bonus.

I detta fall bör du välja ett kreditkort med hög bonus:

Komplett Banks kort ger 1% på alla inköp samt 2% vid E-butiker samt hela 4% på datorer och elektronikprylar hos Komplett.se, bonusen kan kvittas mot kommande faktura eller användas vid köp hos Komplett.se

Bank Norwegians kort ger 0,5% i bonuspoäng som används för att betala flygbiljetter hos Norwegian Air, kortet ger även 4 - 10% bonus på flygbiljetterna.

Vilka förmåner har bensinkorten?

Vilka förmåner har bensinkorten?

Följande förmåner finns på de flesta bensinkort. Många av dessa fördelar finns även hos andra kreditkort.

Reseförsäkring – Finns på alla kreditkort
 • Reseförsäkring – Finns på alla kreditkort

Alla svenska kreditkort har en reseförsäkring inkluderad. Det är en kompletterande försäkring som ger skydd utöver den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen.

Framförallt bör man se till att ha avbeställningsskydd på det kreditkort som väljs eftersom detta annars behöver tecknas hos resebyrån. Reseförsäkringarna kan bland annat ge ersättning vid försenat anslutningsflyg, försenat bagage eller om resan behöver förkortas på grund av sjukdom.

Är det viktigt för dig?

Ja – Om du ska resa utomlands rekommenderas starkt att resan köps in med ett kreditkort vilket innebär att reseförsäkringen automatiskt börjar gälla. Däremot ingår det i alla kreditkort.

Nej – Du behöver inte välja bensinkort utifrån dess reseförsäkring. Välj kort efter dess förmåner och rabatter i vardagen. Inför semesterresan kan sedan exempelvis Bank Norwegians kort tecknas som är ett tydligt resekreditkort.

Rabatter och Erbjudanden
 • Rabatter och Erbjudanden

Med de flesta kreditkort följer rabatter. Med bensinkort från drivmedelskedjor kan exempelvis rabatt ges på biltvätt, godis, kaffe och bildelar. Här ligger fokus på att ge rabatt i den egna butiken. Detta gäller generellt bensinkort som ges ut i samarbete med en butikskedja.

Tänk även på att även allmänna kreditkort kan ha rabatter eller bonusar som passar just dig, exempelvis elektronik-prylar från Komplett eller flygresor via Norwegian. Genom att kolla på vilka rabatter som ges kan stora summor sparas.

Är det viktigt för dig?

Ja – Om du ofta handlar varor och tjänster hos en specifik bensinstation kan rabatterna ge tydliga fördelar. Välj då det bensinkort från den mack du tankar oftast/alltid på.

Nej – Om du tankar/handlar hos olika drivmedelskedjor och sällan söker efter tidsbegränsade erbjudanden är detta inte en viktig punkt. Välj då istället ett kreditkort med allmänt hög bonus som ges på samtliga inköp.

Ofta är det rabatterna som ger den största ekonomiska fördelen med kreditkort. Detta förutsatt att inte ersättning från försäkring ges.

Rabatter och Erbjudanden
 • Tanka-fel-Försäkring

Tankar du fel bränsle blir du snart ståendes med bilen. I detta fall behöver tanken tömmas och rengöras vilket kan kosta relativt mycket. Med denna försäkring betalas en del eller hela kostnaden för denna rengöring ersättas.

Däremot finns ofta en begränsning för hur mycket ersättning som går att få. Shell har exempelvis denna nivå på 3000 kr, det är inte alls säkert den summan täcker hela kostnaden. Försäkringen aktiveras genom att en viss mängd drivmedel (se detaljer för respektive kort, ex minst 20 liter eller 30 liter) tankas med kortet OCH tankningen måste vara gjord hos någon av de stationer som bensinkedjan har.

Är det viktigt för dig?

Ja – Om du tror att risken är stor att feltankning sker bör du välja ett bensinkort som har denna försäkring.

Nej – Försäkringen ger enbart ersättning vid feltankning och vi känner inte att denna försäkring behövs, det finns bättre och viktigare fördelar med andra kort.

Hög sparränta – Men med begränsningar
 • Hög sparränta – Men med begränsningar

Många av de klassiska bensinkorten har sparränta. Är skulden på kreditkortsfakturan på 10 000 och du sätter in 15 000 kr kommer du ha ett plussaldo på 5000 kr. Det är denna summa som därmed skapar ränteintäkt.

När du sedan använder kortet kommer först plussaldot minska varpå krediten utnyttjas. Genom att ha en större summa på kortet ges alltså alltid ränta – och någon kredit används aldrig.

De bensinkort som har högst ränta har däremot begränsningar. Gränsen är generellt på att maximalt 15 000 kr ger ränta.

Är det viktigt för dig?

Ja - Om du använder kreditkortet som ett sparkonto och du maxar kontot (15 000 kr). OKQ8 ger sparränta på ända upp till 150 000 kr, dock är det endast 0,75% ränta hos dem (mot 1,32 - 2,00% hos Cirkle K, Preem och Shell).

Nej - Inte om du använder kreditkortet för löpande inköp.

Att välja det bästa kreditkortet eller bensinkortet

Vilket kort passar dig?

🔷 Jag vill ha billigare bensin

Tankar du enbart på bemannade stationer hos Cirkle K eller Preem? Välj då deras bensinkort.

Tankar du hos olika bensinkedjor, under 1000 liter/år hos Circle K eller på obemannade stationer? Välj då Komplett Bank.

🔷 Jag vill ha ett gratis bensinkort / kreditkort

Alla bensinkort / kreditkort i listan är helt utan årsavgift, aviavgift tillkommer om du inte väljer att betala med E-faktura (som du självklart ska använda).

En del av bensinkorten har dock den mindre snygga avgiften som kallas "delbetalningsavgift", dvs betalar du inte hela fakturan blir det, förutom räntan, en extra avgift. OKQ8, Preem, och Shell har denna avgift.

🔷 Jag vill ha så stor bonus som möjligt

Välj då kreditkortet från Komplett. Med 1% i fysiska butiker och 2% på E-butiker vinner de (med marginal) över andra bensin/kreditkort gällande bonus. Dessutom är kortet utan årsavgift.

🔷 Jag vill ha tanka-fel-försäkring

Välj bensinkort från Preem, Circle K eller Shell. OBS – kontrollera högsta ersättningsnivån. Ibland är det enbart ett par tusen i ersättning.


OKQ8
0Kr/år
 • OKQ8 bensinkort
 • 20 öre/lit (bemannade)
 • 5 öre/lit (obemannade)
 • Bästa
 • Bensinkortet
Komplett Bank
0Kr/år
 • Komplett Bank kreditkort
 • 1% bonus – ca 15 öre/lit
 • Gäller alla stationer
 • Bästa kreditkortet
 • Bonus
Bank Norwegian
0Kr/år
 • Bank Norwegian kreditkort
 • 0,5% bonus – ca 7,5 öre/lit
 • Gäller alla stationer
 • Bästa kreditkortet
 • Resor
Vad är ett kreditkonto?

Vad är ett kreditkonto?

Ett kreditkonto eller kontokredit, även kallat onlinekredit, är en slags flexibel kredit som kan användas när behovet av extra pengar uppstår, när du behöver lite ...
Läs mera
ICAs kreditkort får skäll

Snålgrisen sågar (också) ICA kreditkort

För någon månad sedan sågade jag Coops kreditkort. Min skribentkollega StigH ville då skriva något om kreditkortet från ICA som han var ”missnöjd” med ...
Läs mera
Bästa kreditkortet

Bästa kreditkortet 2020

Det bästa kreditkortet som är perfekt för alla, finns det? Ofta behöver du flera kreditkort för att utnyttja alla fördelar de olika kreditkorten erbjuder ...
Läs mera