Bensinkort, vilka ger bäst rabatt?

Publicerad 15 augusti 2019 – Uppdaterad 3 januari 2021

Med ett bensinkort ges bland annat billigare drivmedel samt olika erbjudanden som billigare biltvätt, fika m.m.

Bensinkort är helt enkelt ett kreditkort, de flesta större bensinkedjorna i Sverige ger ut egna bensinkort.

Det kan vara en bra idé att titta på vanliga kreditkort som även har rabatt på drivmedel samt annan rabatt/cachback, det finns några stycken.

Detta eftersom bensinkedjornas bensin/kreditkort inte ger rabatt och erbjudanden hos konkurrerande bensinstationer.

Bästa Bensinkort 2021

Här presenteras de vanligaste bensinkorten men även flera kreditkort med drivmedelsrabatt eller bonussystem. Vi har listat korten i första hand på hur många stationer du får rabatt på med respektive bensin/kreditkort.

Komplett Bank

Komplett Bank Kreditkort

✔️ 0,5% i bonus som då ger ca 7,5 öre/liter i drivmedelsrabatt

✔️ Gäller alla stationer, oavsett kedja, bemannade eller obemannade

✔️ 0,5% bonus på allt du handlar, överallt

✔️ Extra: 4% bonus hos elektronikföretaget Komplett.se

🔹 Årsavgift: 0 kr

🔹 Aviavgift: 0 kr med faktura via E-post

🔹 Räntefria dagar: upp till 50

🔹 Ränta: 21,40% (varuinköp) 24,90% (kontantuttag)

🔹 Kreditgräns: 50 000 kr

Komplett Bank har sedan några år tillbaka ett kreditkort som även konkurrerar med bensinbolagens bensinkort.

0,5% i bonus, ca 7,5 öre per liter, på alla bensinmackar, även på obemannade. Utöver bonusen på bensin och diesel så har du även 0,5% på allt annat du handlar samt 4% hos data/elektronik företaget Komplett.se.

Ingen årsavgift, uppge E-post adress och få räkningen via E-post så slipper du aviavgiften, inga avgifter för kontantuttag i Bankomat.

Sammantaget så är Komplett Banks kreditkort ett riktigt bra kreditkort, ingen jätterabatt på drivmedel men kortet gäller på alla mackar, även obemannade, vilket är ett stort plus.

Du får samma rabatt/bonus på alla på alla vardagsinköp med ett och samma kort samt extra bonus (4%) hos dataföretaget Komplett.se

Bank Norwegian

Bank Norwegian Kreditkort

✔️ 0,5% i bonus som då ger ca 7,5 öre/liter i drivmedelsrabatt

✔️ Gäller alla stationer, oavsett kedja, bemannade eller obemannade

✔️ 0,5% bonus på allt du handlar, överallt

✔️ Inga uttagsavgifter i Bankomat

✔️ Räntefria dagar även på kontantuttag

🔹 Årsavgift: 0 kr

🔹 Aviavgift: 0 kr med E-faktura

🔹 Räntefria dagar: upp till 45

🔹 Ränta: 19,99%

🔹 Kreditgräns: 100 000 kr

Bank Norwegian och deras VISA kreditkort fungerar även som ett bensinkort med rabatt på drivmedel.

Bonusen på drivmedel är 0,5% som ger ca 7,5 öre per liter, lägre än flera andra bensinkort. Men med Norwegiankortet så har du bonus överallt, på alla bensinstationer oavsett kedja, så tanka vart du vill, även på obemannade stationer, shoppa, handla mat och du kommer att få bonus (ingen bonus vid finansiella tjänster/spel).

Inga avgifter vid kontantuttag i Bankomat – till och med räntefria dagar även vid kontantuttag, extremt ovanligt!

Sen får du 4% eller 10% i bonus när du flyger med Norwegian Air. Nackdelen då? Det är enbart via Norwegian Air du kan få ut bonusen, eller så ser man det som en klar fördel eftersom du sparar ihop till billigare (eller tom gratis) flygresor varje gång du handlar mat eller tankar bilen.

Funkar det verkligen så, tjaa, jag (StigH) har tankat med enbart Norwegiankortet i ett antal år nu, trots att mitt Cirkle K kort ger mer rabatt på just bensin (har inte ens använt det kortet, det stod Statoil på kortet sista gången jag använde det).

Bank Norwegian är även det bästa rese kreditkortet! Så tanka, handla och shoppa samtidigt som du sparar ihop till flygresan – Helt perfekt!

OKQ8

OKQ8 bensinkort

✔️ 20 öre/liter rabatt på bemannade stationer

✔️ Rabatter, erbjudanden, återbäring

✔️ 2 betalningsfria månader per år

🔹 Årsavgift: 0 kr

🔹 Avgift: 25 kr vid delbetalning

🔹 Aviavgift: 0 kr med E-faktura

🔹 Räntefria dagar: upp till 45

🔹 Ränta: 14,95%

🔹 Kreditgräns: 100 000 kr

Bensinkort från OKQ8, med hela 650 stationer spridda över hela landet så är OKQ8:s bensinkort ett bra val för många.

20 öre per liter i drivmedelsrabatt på bemannade stationer, återbäring på 0,3% eller 0,6% på allt annat du handlar utanför OKQ8 (förutom hos konkurrerande bensinmackar och spel med pengar).

Lägg sedan till att OKQ8s kort inte alls har några årsavgifter, ingen aviavgift när du betalar med E-faktura, samt att du till och med får plusränta (0,75%) om du sätter in extra pengar på kortet.

Nackdelar:

Även om OKQ8 har flest mackar så finns det ytterligare ca 2 000 mackar till i Sverige så fundera alltid på om ett kreditkort med generell bonus som Komplett Banks kreditkort passar bättre (trots lägre rabatt på just bensin).

Kortet har höga avgifter vid kontantuttag (använd annat kort för kontantuttag) och att de har en extra avgift för delbetalning (25kr).

Sammantaget så har OKQ8 tagit fram ett mycket bra bensinkort, ett gratis kort med bra rabatt på bensin och diesel!


Välja bensinkort eller kreditkort

Välja bensinkort – eller annat kreditkort?

Den vanligaste orsaken till att bensinkort tecknas är för att man vill få rabatten som ges på drivmedel. Ett enkelt sätt att minska sina kostnader för bensin och diesel. Pendlar du till jobbet är posten för drivmedel troligtvis en av de största i månadsbudgeten. Men se även på alternativen.

Det är enbart ett fåtal “vanliga” kreditkort som har rabatt även på drivmedel, vi på Spargrisarna har skrivit en artikel som tar upp de bästa kreditkorten på marknaden.

”Används kreditkortet enbart vid inköp av bensin och diesel hos en specifik kedja? Välj ett bensinkort från dem”

Välja rätt bensinkort

 • Jag använder kreditkortet enbart på bensinstationen

Du tycker det är bekvämt att samla månades bensinkostnader på en faktura för att betala den i efterskott. Du handlar även nästan uteslutande från en och samma bensinstation.

I detta fall bör du välja ett bensinkort från just denna kedja. Har du en Cirkle K station i närheten och nästan uteslutande handlar där kommer deras kort ge bäst bonus, rabatter och fördelar.

Välja rätt bensinkort

 • Jag tankar hos flera olika bensinkedjor

Ibland tankar du på Preem, ibland OKQ8 och på semestern kan det bli olika mackar varje tankning. Väljer du exempelvis ett bensinkort från Preem kommer du enbart få billigare bensin hos just dem. Övriga inköp av drivmedel ger varken bonus, rabatt eller aktiverar Tanka-fel-försäkringen (krävs att man tankar på rätt kedja).

I detta fall bör du välja ett kreditkort med bonus på bensin, diesel och allting annat du handlar. Du kommer helt enkelt inte att utnyttja fördelarna tillräckligt mycket för att det ska vara förmånligt att ha ett klassiskt bensinkort. Välj istället Komplett Banks kort som alltid ger 0,5% på ALLA bensinstationer.

Koppla kortet! Du kan lätt “koppla” kreditkortet till ex Cirkle Ks bonusklubb EXTRA och få deras 15-25 öre/litern i rabatt PLUS Kompletts bonus! Går även ypperligt att koppla kortet till exempelvis ICAs och Willys medlemssklubbar!

”Används kreditkortet i vardagen ges fler förmåner och rabatter med klassiskt kreditkort”

Välja rätt bensinkort

 • Jag använder kreditkortet både till drivmedel och vardagsinköp

Bensinkort ger i regel 0,3 % -0,5 % i bonus på alla inköp som sker utanför den egna kedjan. Väger vardagsinköp tyngre än rabatt på bensin, som det gör för många, så bör du absolut välja kort som ger en allmän bonus.

Välj ett kreditkort med allmän generell bonus:

Komplett Banks kort ger 0,5% på alla inköp (även drivmedel) samt samt hela 4% på datorer och elektronikprylar hos Komplett.se, bonusen kan kvittas mot kommande faktura eller användas vid köp hos Komplett.se

Bank Norwegians kort ger 0,5% i bonuspoäng (även drivmedel) som används för att betala flygbiljetter hos Norwegian Air, kortet ger även 4 – 10% bonus på flygbiljetterna.


blank

Vilka förmåner har bensinkorten?

Följande förmåner finns på de flesta bensinkort. Många av dessa fördelar finns även hos andra kreditkort.

Välja rätt bensinkort

 • Reseförsäkring – Finns på alla kreditkort

Nästan alla svenska kreditkort har en reseförsäkring inkluderad (enbart ett fåtal undantag). Det är en kompletterande försäkring som ger skydd utöver den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen.

Framförallt bör man se till att ha avbeställningsskydd på det kreditkort som väljs eftersom detta annars behöver tecknas hos resebyrån. Reseförsäkringarna kan bland annat ge ersättning vid försenat anslutningsflyg, försenat bagage eller om resan behöver förkortas på grund av sjukdom.

Är det viktigt för dig?

Ja – Om du ska resa utomlands rekommenderas starkt att resan köps in med ett kreditkort vilket innebär att reseförsäkringen automatiskt börjar gälla. Däremot ingår det i alla kreditkort.

Nej – Du behöver inte välja bensinkort utifrån dess reseförsäkring. Välj kort efter dess förmåner och rabatter i vardagen. Inför semesterresan kan sedan exempelvis Bank Norwegians kort tecknas som är ett tydligt resekreditkort.

Välja rätt bensinkort

 • Rabatter och Erbjudanden

Med de flesta kreditkort följer rabatter. Med bensinkort från drivmedelskedjor kan exempelvis rabatt ges på biltvätt, godis, kaffe och bildelar. Här ligger fokus på att ge rabatt i den egna butiken. Detta gäller generellt bensinkort som ges ut i samarbete med en butikskedja.

Tänk även på att även allmänna kreditkort kan ha rabatter eller bonusar som passar just dig, exempelvis elektronik-prylar från Komplett eller flygresor via Norwegian. Genom att kolla på vilka rabatter som ges kan stora summor sparas.

Är det viktigt för dig?

Ja – Om du ofta handlar varor och tjänster hos en specifik bensinstation kan rabatterna ge tydliga fördelar. Välj då det bensinkort från den mack du tankar oftast/alltid på.

Nej – Om du tankar/handlar hos olika drivmedelskedjor och sällan söker efter tidsbegränsade erbjudanden är detta inte en viktig punkt. Välj då istället ett kreditkort med allmänt hög bonus som ges på samtliga inköp.

Ofta är det rabatterna som ger den största ekonomiska fördelen med kreditkort. Detta förutsatt att inte ersättning från försäkring ges.

Välja rätt bensinkort

 • Tanka-fel-Försäkring

Tankar du fel bränsle blir du snart ståendes med bilen. I detta fall behöver tanken tömmas och rengöras vilket kan kosta relativt mycket. Med denna försäkring betalas en del eller hela kostnaden för denna rengöring ersättas.

Däremot finns ofta en begränsning för hur mycket ersättning som går att få. Preem har exempelvis denna nivå på 3000 kr, det är inte alls säkert den summan täcker hela kostnaden. Försäkringen aktiveras genom att en viss mängd drivmedel (se detaljer för respektive kort, ex minst 20 liter eller 30 liter) tankas med kortet OCH tankningen måste vara gjord hos någon av de stationer som bensinkedjan har.

Är det viktigt för dig?

Ja – Om du tror att risken är stor att feltankning sker bör du välja ett bensinkort som har denna försäkring

Nej – Försäkringen ger enbart ersättning vid feltankning och vi känner inte att denna försäkring behövs, det finns bättre och viktigare fördelar med andra kort.

Välja rätt bensinkort

 • Hög sparränta – Men med begränsningar

Flera av de klassiska bensinkorten har sparränta. Är skulden på kreditkortsfakturan på 10 000 och du sätter in 15 000 kr kommer du ha ett plussaldo på 5000 kr. Det är denna summa som därmed skapar ränteintäkt.

När du sedan använder kortet kommer först plussaldot minska varpå krediten utnyttjas. Genom att ha en större summa på kortet ges alltså alltid ränta – och någon kredit används aldrig.

De bensinkort som har högst ränta har däremot begränsningar. Gränsen är generellt på att maximalt 15 000 kr ger ränta.

Är det viktigt för dig?

Ja – Om du använder kreditkortet som ett sparkonto och du maxar kontot (15 000 kr). OKQ8 ger sparränta på ända upp till 150 000 kr, dock är det endast 0,75% ränta hos dem (mot 1,32 – 2,00% hos Preem och Shell).

Nej – Inte om du använder kreditkortet för löpande inköp.


blank

Vilket kort passar dig?

 

🔷 Jag vill ha billigare bensin

Tankar du enbart på bemannade stationer hos Cirkle K eller Preem? Välj då deras bensinkort.

Tankar du hos olika bensinkedjor eller ofta på obemannade stationer? Välj då Komplett Bank.

🔷 Jag vill ha ett gratis bensinkort / kreditkort

Alla bensinkort / kreditkort i listan är helt utan årsavgift, aviavgift tillkommer om du inte väljer att betala med E-faktura (som du självklart ska använda).

En del av bensinkorten har dock den mindre snygga avgiften som kallas “delbetalningsavgift”, dvs betalar du inte hela fakturan blir det, förutom räntan, en extra avgift. OKQ8, Preem, och Shell har denna avgift.

🔷 Jag vill ha bonus/rabatt på allt jag handlar

Välj då kreditkortet från Komplett. Med 0,5% bonus på alla bensinstationer och butiker, både fysiska och online, så är det absolut det enklast och smidigaste kortet. Dessutom är kortet utan årsavgift.

🔷 Jag vill ha tanka-fel-försäkring

Välj bensinkort från Preem, Circle K eller Shell. OBS – kontrollera högsta ersättningsnivån. Ibland är det enbart ett par tusen i ersättning.

OKQ8
0Kr/år
 • OKQ8 bensinkort
 • 20 öre/lit (bemannade)
 • 5 öre/lit (obemannade)
 • Bästa
 • Bensinkortet
Komplett Bank
0Kr/år
 • Komplett Bank kreditkort
 • 0,5% bonus – ca 7,5 öre/lit
 • Gäller alla stationer
 • Bästa kreditkortet
 • Bonus
Bank Norwegian
0Kr/år
 • Bank Norwegian kreditkort
 • 0,5% bonus – ca 7,5 öre/lit
 • Gäller alla stationer
 • Bästa kreditkortet
 • Resor
Vad är ett kreditkonto?

Vad är ett kreditkonto?

Ett kreditkonto eller kontokredit, även kallat onlinekredit, är en slags flexibel kredit som kan användas när behovet av extra pengar uppstår, när du behöver lite ...
ICAs kreditkort får skäll

Snålgrisen sågar (också) ICA kreditkort

För någon månad sedan sågade jag Coops kreditkort. Min skribentkollega StigH ville då skriva något om kreditkortet från ICA som han var ”missnöjd” med ...
Bästa kreditkortet

Bästa kreditkortet 2024

Det bästa kreditkortet som är perfekt för alla, finns det? Ofta behöver du flera kreditkort för att utnyttja alla fördelar de olika kreditkorten erbjuder ...
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)