Bästa PPM-fonderna 2019

Vilka PPM-fonder är egentligen bra? Vi får själva välja fonder till vår premiepension. Visst är det toppen med valfrihet, men många blir förvirrade av det stora utbudet.

Även om pensionsmyndigheten redan rensat bland PPM-fonderna finns det fortfarande ett stort antal fonder att välja bland. Expressen Dina Pengar påpekade nyligen att det fortfarande finns många halvskumma (och helskumma) fonder med skyhöga avgifter.

Lista: Bästa PPM-fonderna 2019

Är det svårt att pensionsspara?Ska det verkligen vara så svårt att skapa ett bra erbjudande för oss som vill spara till vår pension? Egentligen är det där med pensionssparande inte så svårt.

Dock vill diverse ”experter” och säljare få det att framstå som raketvetenskap. Just deras fonder ska berättiga hutlösa avgifter utan något formellt krav på motprestation från fondförvaltarens sida.

Nej, så ska det inte behöva vara. Spargrisarnas recept för ett framgångsrikt fondsparande är enkelt:

  • Välj billiga PPM-fonder, gärna indexfonder
  • Diversifiera ”lagom” med 2-5 olika fonder
  • Byta PPM fonder gör du enkelt själv hos Pensionsmyndigheten

Lista: Bästa PPM-fonderna 2019

Spargrisarna får medhåll från experter i branschen. Dessa är de fem bästa PPM-fonderna 2019 enligt småspararguiden.se (kommentarer av Spargrisarna.se):

PPM Fond - AP7 Såfa

1. AP7 Såfa

AP7 Såfa är en global aktiefond som investerar 100 procent i aktier. Nåja, egentligen är det 110 procent aktier eftersom AP7 Såfa använder hävstång.

Det gör att aktiefonden utvecklas starkare än index i uppgång men tappar mer i nedgång. Eftersom den långsiktiga trenden på börsen är positiv förväntas hävstången löna sig på sikt.

Efter 55 års ålder trappas hävstången automatiskt ned för att minska risken. Dessutom börjar då en del av aktieinnehavet sakta bytas ut mot räntepapper.

En annan finess med AP7 Såfa är att den är statligt förvaltad, vilket innebär en skattelättnad på 0,25 procent. Förvaltningsavgiften är låga 0,10 procent.

PPM Fond - Handelsbanken Pension

2. Handelsbanken Pension XX

Handelsbanken Pension XX – byt ut XX mot önskad generation, till exempel 60 eller 70. Det handlar med andra ord om en generationsfond, precis som AP7 Såfa. Det innebär att aktierna byts ut mot räntepapper allteftersom du närmar dig pensioneringen. Även detta är en global fond.

Den stora skillnaden mot AP7 Såfa är att det inte finns någon hävstång, vilket är bra för dig som vill vara extra försiktig eller om börsen är inne i en skakigare period.

Handelsbanken Pensions stora fördel är den superlåga förvaltningsavgiften på 0,01 procent. Nästan gratis!

Det generella tipset brukar ju vara att inte bry sig om konjunkturen om man har långt kvar till pension, men det kanske ska nämnas att i skrivande stund (augusti 2019) så är vi troligen på väg mot en lågkonjunktur och då brukar räntebärande papper (och guld) vara ett bra investeringsval.

PPM Fond - Länsförsäkringar Global Indexnära

3. Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringar Global Indexnära passar för dig som vill pensionsspara i en globalfond men varken vill ha en generationsfond eller hävstång på ditt sparande. Denna fond är fullinvesterad i aktier och har en låg förvaltningsavgift på 0,16 procent.

Varför välja bort räntepapper? Man kan resonera att själva tanken med premiepensionssystemet är att kunna unna sig en högre risk och därmed få möjlighet till en lite högre pension.

Inkomstpensionen finns ju trots allt som en grundtrygghet, vad som än händer på världsmarknaderna. Om du tänker så är Länsförsäkringar Global Indexnära ett bra val.

Eller kanske räntebärande papper?

PPM Fond - SPP Global Plus

4. SPP Global Plus

Ifall du gillar tanken med Länsförsäkringar Global Indexnära men vill satsa på en globalfond som är ännu mer hållbar då är SPP Global Plus ett intressant val. Den får maxpoäng på hållbarhet samtidigt som förvaltningsavgiften är låga 0,18 procent.

PPM Fond - Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

5. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Det kan vara en god strategi att lägga större delen av sitt pensionssparande i en globalfond och komplettera med en Sverigefond. Vill du sprida på riskerna ytterligare och kanske även ha möjlighet till ökad avkastning på sikt kan du krydda med en tillväxtmarknadsfond.

Generellt sett så är tillväxtmarknadsfonder dyra, men denna PPM-fond från Länsförsäkringar kostar bara 0,20 procent i förvaltningsavgift.

PPM Fond - SPP Aktiefond Sverige

6. SPP Aktiefond Sverige

Vi avslutar listan med bästa PPM-fonderna 2019 med ett eget tillägg från Spargrisarna. Om du tycker att det kan vara trevligt att ha med en svensk fond bland dina PPM-fonder ligger SPP Aktiefond Sverige bra till.

Detta är en indexfond som eftersträvar att följa utvecklingen på den svenska aktiemarknaden. Avgiften är endast 0,16 procent.

Denna fond placerar i 80-110 svenska bolag, vilket är en skillnad mot till exempel den avgiftsfria Avanza Zero som bara placerar i de 30 mest omsatta aktierna. Denna sistnämnda fond är annars ett bra alternativ.

Pensionsgrisarna

PPM bantas: minst 240 fonder borta

Nu bantas utbudet av PPM-fonder. I juni förra året sade Pensionsmyndigheten upp sina avtal med de fondbolag som finns med på deras fondtorg på grund ...
Hyra ut bostad – Vad gäller?

Hyra ut bostad – Vad gäller?

Att hyra ut en del av bostaden är ett mycket enkelt sätt att tjäna extrapengar varje månad. Men planera nivån på inkomsten så att den ...
Svenska kronan faller

Kronan faller som en sten …

Det är mycket snack om kurser på aktier, råvaror och fonder. Men det är inte alls lika ofta som valutakursen diskuteras och analyseras. En kurs ...
Henrik Olofsson
Senaste inläggen av Henrik Olofsson (se alla)