Är Lendo bra?

Publicerad 7 november 2019 – Uppdaterad 22 juni 2020

Lendo är en låneförmedlare som erbjuder en mycket bra tjänst för dig som vill jämföra räntor på privatlån.

Det visar kundernas omdöme och vårt eget test.

Även om man har betalningsanmärkning kan låneförslag fås – men från ett mindre antal kreditgivare.

Men är Lendo bra? – Läs vidare och se vad kunderna, vi och fakta säger.

Läs mer: Vad är en låneförmedlare?

Vad är Lendo?

Vad är Lendo?

Låneförmedlaren Lendo

Låneförmedlaren Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för privatlån. Du skickar in en gratis ansökan och bankerna som samarbetar med Lendo får se ansökan och ge låneförslag.

I dagsläget har de cirka 35 banker och långivare som samarbetar med dem, både storbanker, mindre banker och långivare, av dessa kreditgivare så finns det flera som även lånar ut pengar till dem som har betalningsanmärkningar.

En låneansökan via Lendo ger enbart en registrerad kreditupplysning hos UC. Detta är en stor fördel gentemot att själv skicka in en ansökan hos varje kreditgivare som då, förutom att det är ett tidskrävande jobb, skulle resultera i en stor mängd förfrågningar hos UC. Vilket i sin tur kan påverka din kreditvärdighet.

Att ansöka om ett lån via Lendo är väldigt enkelt – och en ansökan är ej bindande på något vis – DU avgör själv om något låneerbjudande som Lendos samarbetspartners erbjuder passar just dig.

  1. Skicka in ansökan
  2. Bankerna och långivare ger förslag på lån
  3. Välj erbjudandet med den lägsta effektiva räntan

Lendo produktinformation: Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Är Lendo bra?

Test av Lendo – Vi utmanar dem

Självklart har vi själva testat deras tjänst för att granska användarvänlighet, kundsupport och låneerbjudanden.

Användarvänlighet

Användarvänlighet

Vi har över en tid testat flera låneförmedlare, vi har använt Lendo, Advisa samt Freedom Finance och processen är nästan identisk hos dessa låneförmedlare. Det är väldigt enkelt att göra en ansökan, lätt att nå kundtjänst och smidigt att jämföra räntor. I många positiva omdömen om Lendo så nämns att det är ”snabbt och smidigt” – det är bara att hålla med.

Kundsupport

Kundsupport

När låneförslagen hade kommit in, och vi inte tecknat något lån, kontaktade kundtjänst oss för att hjälpa till i processen. Det kan upplevas lite påträngande då vi aldrig uppgett att vi önskat få kontakt med kundtjänst i själva låneansökan. Men samtidigt var det smidigt eftersom vi då kunde ställa lite frågor kring tjänsten och även få tips på hur vi ytterligare kunde sänka ränta.

Läs mer: Är Advisa bra?

Låneerbjudanden

Låneerbjudanden

Via Lendo fick vi uppåt 15 olika låneerbjudanden men i praktiken var det tre som var relevanta. Övriga hade så mycket högre ränta att det inte fanns en tanke på att granska deras villkor närmre.

Först var vi lite besviken på att inte fler banker gav erbjudande med låg ränta. Men det är lite grundtanken med låneförmedlare också, att kunna rensa bort sämre erbjudanden och välja de lån som är riktigt bra.

Lendo har samarbete med 35 banker och långivare, dessa har i sin tur en rad olika målgrupper. För vår kreditvärdighet och önskad lånesumma samt amorteringstid så fanns det tre stycken bra låneerbjudanden. Om man uppger andra förutsättningar, så som lånesumma och amorteringstid, så kan låneförslag från helt andra kreditgivare vara de intressanta.

Ränta

Ränta

Via Lendo fick vi som lägst 4,8 % i ränta. För jämförelsens skull använde vi en annan låneförmedlare, Freedom Finance, ett antal månader senare och angav exakt samma premisser, detta för att se om ännu lägre, eller högre, ränta skulle erbjudas. Det blev i princip samma låneerbjudanden.

Hur bra är Lendo

Hur bra är Lendo – Enligt Trustpilot

Totalt har Lendo 4,6 av 5 i betyg på Trustpilot. Det ger det högsta omdömet som är ”Utmärkt”.

Av de 800 recensioner som lämnats på Trustpilot så är en väldigt stor majoritet (92 %) positiva eller mycket positiva till låneförmedlaren och detta ger betyget: ”Utmärkt”. Totalt 45 användare (5 %) har gett dåligt eller mycket dåligt betyg.  (Siffror uppdaterade juni 2020).

I jämförelse så ligger Lendo i nivå med de andra stora låneförmedlarna:

  • Advisa – 4,7 av 5, med över 3 tusen omdömen.
  • Freedom Finance – 4,5 av 5, baserat på över 7 tusen omdömen.

Det finns enstaka låneförmedlare med lite högre betyg, dock så har de så pass få recensioner att man inte helt kan lite på betygen. Lendo har med sina cirka 800 omdömen så pass många omdömen att det känns som ett helt tillförlitligt betyg.

Beröm

Plus sign

Snabbt, smidigt och bra

Snabbt, smidigt och bra är ord som ofta förekommer i recensionerna. Enkelheten att jämföra många bankers räntor är uppenbarligen det som främst uppskattas.

Plus sign

Bättre ränta än

Lendos affärsidé är att jämföra banker så kunderna kan hitta lägre ränta på sina lån. När det lyckas är det självklart uppskattat av kunderna.

Kritik (eller missuppfattningar)

Flera kommentarer som kritiserar Lendo bygger på missuppfattningar av vad tjänsten innebär.

fått en hög ränta

Jag har fått en hög ränta

Det är inte Lendo som sätter räntan. De förmedlar låneansökan till flera olika kreditgivare som sedan sätter räntan utifrån låntagarens kreditvärdighet.

jämföra storbanker också

Borde jämföra storbanker också

Ja, men de gör det. Lendo samarbetar exempelvis med SEB, Swedbank, Santander och ICA. Generellt har storbankerna högre krav på låntagarna och erbjuder därför inte alla ett lån. Detta är troligen orsaken att en del (fåtal) gett kritik mot att Lendo inte skulle samarbeta med storbanker.

Läs mer: Privatlån och blancolån – vad gäller?

Ni spammar mig…

Ni spammar mig…

En del kritik handlar om att användare upplever att Lendo ”spammat” med mail och telefonsamtal. Om det är så bör man kontakta kundtjänst och be dem ta bort all personlig information – vilket de då måste enligt lag.

Vid själva låneansökan kommer däremot ett mail och sms skickas ut för varje bank som ger låneförslag. Det är en fördel så man lättare får koll på de olika erbjudandena.

Även Eniro ger högt betyg

högt betyg

Eniro ger ett liknande genomsnittligt betyg som Trustpilot även om det här finns betydligt fler recensioner. Totalt finns över 1300 omdömen på sidan och ett totalbetyg på 4,5 av 5.

De som är positiva lyfter främst fram att det är snabbt, enkelt och bekvämt. Flera nämner även att de fått en betydligt bättre ränta än tidigare.

Även här visar kritiska röster att man inte riktigt skillnaden mellan Lendo och långivare. Ett exempel är en person som säger att han inte fick lån på grund av sin ålder. En annan att räntan var för hög. Men det är bankerna och långivarna som avgör räntan och villkoren på lånen, inte Lendo.

Vilka banker och långivare samarbetar Lendo med?

Vilka banker och långivare samarbetar Lendo med?

Storbanker

Storbanker

SEB, Swedbank, Santander Consumer Bank, ICA Banken

Nischbanker

Nischbanker

IKANO Bank, Forex, Wasa Kredit, Collector, Villabanken, Credento, Avida Finans, Konsument Kredit, Marginalen Bank, MoneyGo, Nordax Bank Resurs Bank, re:member, Sevenday, MedMera Bank, Lån & Spar, Lendify, TF-Bank, Thorn, BraBank, Instabank, Brocc

tillåter betalningsanmärkning

Kreditbolag som tillåter betalningsanmärkning

Svea Ekonomi, Nystart Finans, Balanzia, Big Bank, Euroloan, Good Cash, Credway, Moank

När du gör en ansökan via Lendo så kommer en del av ovanstående kreditgivare att ge ett låneerbjudande – och det är då helt upp till dig att tacka ja eller inte till dessa låneförslag (Listan ovan är kontrollerad och uppdaterad juni 2020).

Om du har betalningsanmärkning/ar är det alltså maximalt åtta kreditbolag som kan ge låneförslag. Men på svenska kreditmarknaden finns minst 20 kreditföretag som accepterar detta. Den tydligaste nackdelen med Lendo är alltså att de har förhållandevis få banker och kreditbolag som accepterar betalningsanmärkning.

Är Klaralån ett alternativ?

svårt att få andra lån

Klaralån är en låneförmedlare enbart inriktad mot lån för personer som har svårt att få andra lån. Här jämförs upp mot 20 kreditgivare.

Om lånesumman är under 30 000 kr tas ingen UC och alla kreditgivare accepterar betalningsanmärkning.

Lånen är generellt dyrare än de som förmedlas via Lendo. Men låneförmedlaren visar tydligt att Lendo skulle kunnat bredda sitt utbud för personer med betalningsanmärkningar.

Sammanfattning och FAQ om Lendo

Sammanfattning

Lendo är en användarvänlig tjänst

Lendo är en användarvänlig tjänst för jämförelser av räntor på privatlån. Du gör en ansökan och enbart en kreditupplysning genomförs. Totalt samarbetar över 30 banker med Lendo vilket gör jämförelsen bred. Även kundtjänst får gott betyg tack vare bra service och goda öppettider.

Men antalet kreditgivare som godkänner betalningsanmärkningar är för få. Det finns fler, även om de ger högre räntesatser.

rekommenderar Lendo starkt

Så, till frågan i början av artikeln: Är Lendo bra? – Ja, Lendo är bra! Baserat på de betyg kunderna gett så anser de flesta att Lendo är bra. Det anser även vi på Spargrisarna och vi rekommenderar Lendo starkt.

Men har du mycket svag kreditvärdighet kommer du sannolikt inte få lån, då kan det vara idé att testa Klaralån istället eftersom de har betydligt fler långivare som godkänner betalningsanmärkningar.

5 korta FAQ om Lendo

🔷 Är Lendo bra?

Ja, absolut bland de bästa låneförmedlarna på marknaden.

🔷 Vad ger Lendo för ränta?

Lendo bestämmer inte räntan, det gör de banker och långivare som samarbetar med Lendo. Totalt sett så erbjuder dessa samarbetspartners lån med en ränta som ligger mellan 2,95 % – 29,95 % (juni 2020).

🔷 Kan jag låna hos Lendo med betalningsanmärkningar?

Ja, Lendo har en handfull kreditgivare som godkänner lån om du har betalningsanmärkningar.

🔷 Är Lendo seriöst?

Ja! Lendo är ett mycket seriöst företag. Ett av de största och med längst erfarenhet i Sverige inom låneförmedling.

🔷 Hur mycket kan jag låna hos Lendo?

Du kan ansöka om lån på mellan 10 000 kr och 600 000 kr via Lendo. Du lånar inte direkt av Lendo utan från någon av de kreditgivare som Lendo har samarbete med.

Är Advisa bra?

Är Advisa bra?

Advisa är en mycket bra låneförmedlare som via en smidig tjänst jämför närmare 40 långivares räntor. Det vi framförallt anser vara positivt är att så ...
Vad är en låneförmedlare?

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som gratis hjälper privatpersoner att jämföra räntan hos flera olika banker och kreditbolag. Genom att använda en låneförmedlare hittar du ...
Privatlån

Privatlån och blancolån – vad gäller?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, dvs det finns ingen "pant" som ex en bostad som säkerhet för lånet, privatlån kallas även för blancolån ...
Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)