Är Advisa bra?

Publicerad 29 mars 2020 – Uppdaterad 2 december 2020

Advisa är en mycket bra låneförmedlare som via en smidig tjänst jämför närmare 40 långivares räntor.

Det vi framförallt anser vara positivt är att så många olika långivare jämförs samt att de vänder sig till flera olika kundgrupper.

Dessutom får kundtjänst och användarvänlighet högt betyg – både av oss och i kundomdömen.

Läs vidare och se vad vårt test, fakta och användare säger.

Vad är Advisa


Vad är Advisa – Hur fungerar tjänsten?

Info sign

Advisa erbjuder en enkel och gratis tjänst för att jämföra ca 40 långivare inom privatlån.

Tack vare att många olika långivare svarar på låneansökan blir det ett effektivt sätt att ställa deras räntor mot varandra och hitta billigaste lånet.

  1. Skicka in en låneansökan via Advisa.

Låneansökan kan gälla privatlån, billån eller samlingslån.

  1. Advisa tar en kreditupplysning hos UC.

En fördel med tjänsten är att enbart en kreditupplysning tas. Även om närmare 40 långivare får möjlighet att lämna svar på låneansökan så registreras alltså enbart en kreditupplysning.

  1. Långivarna ger förslag – Välj bäst ränta

Inom 24 timmar har samtliga långivare, som är villiga att erbjuda lån, gett ett låneförslag. Därefter kan det alternativ väljas som har lägst effektiv ränta.


Advisa produktinformation: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 600000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 932872 kr. Månadskostnad: 6478 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Test av Advisa


Test av Advisa – Vi testar tjänsten

För att kunna ställa Advisa mot andra låneförmedlare har vi genomfört ett test. Samma person som bland annat testat Lendo och även Freedom Finance.

Hos Advisa har långivarna räntor mellan 2,95 % och 26,05 % och lånebeloppen ligger på mellan 5000 kr och 600 000 kr.

Check mark

Användarvänlighet

Låneansökan är väldigt pedagogisk uppbyggd och det är mycket enkelt att förstå vad som ska anges. Utöver lånesumma och önskad amorteringstid anger du personuppgifter och detaljer kring din ekonomi.

Vid ”Kostnad cirka” visas en ungefärlig månadskostnad för lånet. Ökas amorteringstiden kommer månadskostnaden att minska. Minskas amorteringstiden kommer månadskostnaden att öka.

Kom ihåg att det bara är ett räkneexempel. Din exakta månadskostnad visas när en låneansökan genomförts.

Check mark

Kundservice

Det är mycket positivt att kundservice går att nå alla dagar i veckan, något som inte gäller för alla låneförmedlare. De har även en bra FAQ, har kontaktuppgifterna tydligt på hemsidan och flera olika kontaktmöjligheter.

En rekommendation är att även följa Advisa på Facebook där de delar med sig av värdefulla tips inom privatekonomi.

Läs mer: Vad är en låneförmedlare?

Check mark

Låneerbjudande

Efter att låneansökan skickats, på förmiddagen, tog det inte mer än en minut innan första låneerbjudandet kom.

De flesta långivare skickade sina förslag inom 2 – 3 timmar och den sista kom vid 15-tiden. Advisa säger att ”inom 1 arbetsdag har du i regel alla långivares svar” vilket alltså stämmer.

I vissa fall kan låneansökan behöva kompletteras med lönebesked eller liknande (som bevisar inkomst) och i så fall kan det alltså ta längre än ett dygn.

Advisa samarbetar med närmare 40 långivare och vi fick svar från 18 av dessa. Du bör alltså inte räkna med att få 40 förslag även om du har god ekonomi och inte ansöker om jättestort belopp.

Orsaken är att de samarbetar med långivare inom flera olika segment – vissa vänder sig inte till den kundgrupp som vår testperson tillhör.

Check mark

Ränta

Inte oväntat var det ICA-banken och SEB som gav lägst ränta. De har kommit i topp även hos andra låneförmedlare när samma testperson jämfört räntejämförelser via dem.

När däremot en person med betydligt svagare ekonomi testade Advisa gav dessa banker inte något förslag alls utan det var helt andra långivare som gav låneförslag.

Vad har Advisa för krav?

För att Advisa ska göra en räntejämförelse krävs det att du:

  • Fyllt 18 år
  • Ha inkomst på minst 10 000 kr per månad eller 120 000 kr per år


Hur bra är Advisa?

Hur bra är Advisa? – Enligt Trustpilot

Advisa har ett genomsnittligt kundbetyg på 4,7 av 5 vilket är imponerande högt. Detta med 3209 kundrecensioner (december 2020).

Det är få företag som har så högt betyg på Trustpilot även om ett flertal låneförmedlare ligger kring denna nivå. Som exempel hade Lendo 4,6 vid samma tillfälle.

De allra flesta (84 %) ger låneförmedlaren högsta betyg och omdömet ”Utmärkt”. Enbart 1 % ger omdömen dålig eller mycket dålig.

Beröm

Plus sign

Snabbt, enkelt och bra service

Vid positiva omdömen är det framförallt att tjänsten är snabb och enkel som lyfts fram. Många poängterar även att kundservice är trevliga och behjälpliga vid frågor.

”Ni räddade mig från ett ekonomiskt dödläge efter december och januari. Tack så mycket” (11 feb 2020)

Plus sign

Även bra vid svag ekonomi

Tack vare att Advisa samarbetar med ett tiotal långivare som tillåter betalningsanmärkningar kan lån även erbjudas personer med svag ekonomi. I dessa fall till högre räntenivåer.

En kund sammanfattar det med ”Ett halvtaskigt alternativ är bättre än inga alternativ alls. Jättenöjd.”

Plus sign

Jämförde och fick bättre ränta än hos Lendo

En del anger att de både ansökt hos Advisa och Lendo och därefter fått bäst ränta från Advisa. Det kan bero på vilka långivare som de olika låneförmedlarna samarbetar med men även i vilket ordning som deras tjänster utnyttjats.

Flera långivare ger inget låneförslag via Lendo om ansökan först sker hos Advisa (och vice versa). Detta om ansökan sker kort inpå varandra.

Läs mer: Är Lendo bra?

Kritik … eller missuppfattningar

Kritik som framförs mot låneförmedlare är ofta felaktigt riktad. Det är viktigt att komma ihåg att låneförmedlarna enbart förmedlar långivarnas förslag. Låneavtal och villkor gäller sedan med den långivare som avtalet skrivs med. Det visar sig även i den kritik som framförs.

Minus sign

Påminnelser

Ett par nämner att Advisa skickar ut mail och sms som marknadsför deras tjänst efter att ett lån har tecknats. Detta påtalas även av de som gett högsta betyg. Det är som en kund skriver ”egentligen inget jättebekymmer”.

Minus sign

Väldigt många UC-kontroller … nej nej, bara kopior

När låneansökan sker hos Advisa tar de en kreditupplysning. Långivarna kan sedan begära en kopia på denna och varje kopia innebär att du blir underrättad per post. Detta kan upplevas som att ett flertal kreditupplysningar är genomförda men så är alltså inte fallet.

En kopia räknas inte som en kreditupplysning och påverkar därmed inte din kreditvärdighet negativt.

Även kundomdömen via Eniro ger högt betyg

Info sign

Även på Eniro.se kan kundomdömen lämnas efter att Advisas tjänst använts. Här har visserligen färre (ca 700) lämnas kundrecension med både det genomsnittliga betyget samt lämnade omdömen är liknande som hos Trustpilot.

Det genomsnittliga betyget är 4,5 av 5 och eftersom betyget ges i skala på 0,5 är det näst bästa betyg som går att få. Fördelar som lyfts upp är enkelhet, kundservice och en förbättrad lånesituation. De som är negativa är detta främst för att de inte fått ett lån beviljat.

Suverän service, mycket trevlig rådgivare. Fick en mycket bra ränta på lånet som jag sökte.

Även recensioner via Google My Business är med liknande inriktning. Genomsnittligt kundbetyg är 4,3 av 5 och de positiva recensionerna lyfter upp kundtjänst och att tjänsten är enkel och smidig. Bland de negativa recensionerna nämns att Advisa skickar reklam.

Någon enstaka nämner att företaget ska vara ”oseriöst” men eftersom de inte är mer konkreta än så är det mycket svårt för företaget att bemöta. Vårt test, andras omdömen och företagets historik pekar däremot tydligt på att Advisa har en seriös och smidig tjänst för räntejämförelse.


Vilka banker samarbetar Advisa med?

Vilka banker samarbetar Advisa med?

Det är viktigt att låneförmedlare samarbetar med många olika långivare samt att dessa har fokus på olika kundgrupper. Detta uppfyller Advisa klockrent.

Check mark

Storbanker

Swedbank, SEB, Nordea, Santander Consumer Bank, ICA-Banken

Check mark

Nischbanker

IKANO Bank, MedMera Bank, Forex, Bank Norwegian, Marginalen Bank, Resurs Bank, Nordnet Bank, Collector, re:member, SevenDay Bank, Komplett Bank, Brocc, Lendify, Instabank, Credento, Konsumentkredit, Fellow Finance, Wasa Kredit Nordax Avida, Lån & Spar Bank, MoneyGo, BRAbank

Check mark

Kreditbolag som tillåter betalningsanmärkningar

SVEA, Nystart Finans, Bigbank, Moank, Risicum, Euroloan, Friia, Northmill Bank, TryggKredit, Primal Capital.

(Listan ovan är kontrollerad december 2020)

Om du inte får lånet…

Får du inte ett enda låneförslag beror detta till största sannolikhet på en mycket låg kreditvärdighet. Lösningen kan då vara följande:

Info sign

Ansök med medsökande

I ansökan kan du ange att du har en medsökande till lånet. Det betyder att ni bägge är lika betalningsskyldiga och att långivaren därmed lättare kan bevilja lånet. Medsökande kan även resultera i bättre ränta.

Att stå två på lånet ger ofta bättre villkor.

Info sign

Ansök om lägre belopp

Fick du inte något låneerbjudande? Kontakta Advisa och be om ny räntejämförelse på lägre belopp. Genom att kundtjänst kontaktas behöver inte någon ny låneansökan fyllas i och inte heller någon ny kreditupplysning ske.

Info sign

Se dyrare alternativ via Klara Lån

I likhet med Advisa är Klara Lån en låneförmedlare. Advisa har främst långivare som vänder sig till personer med stabil inkomst och ca 10 långivare godkänner betalningsanmärkning.

Klara Lån vänder sig främst till personer som har svårt att få lån och de flesta långivare godkänner betalningsanmärkning Här erbjuds därmed lån med högre räntesatser. Många erbjuder räntor kring 30 % och flera är högkostnadskrediter.

Har du betalningsanmärkningar kan du jämföra räntor via Klaralån!

Info sign

Följ ditt UC-score

Ett UC-score talar om hur kreditvärdig du är. Hur värdet förändras över tid kan följas via tjänsten Kreditkollen. Via tjänsten ges även tips på hur betyget kan förbättras vilket betyder att du lättare kan få ett lån beviljat.

Följ din kreditvärdighet via Kreditkollen – Läs om tjänsten här


Sammanfattning av Advisa

Sammanfattning

Advisa har en enkel och smidig tjänst som snabbt jämför räntor hos 35-40 långivare (kan variera från månad till månad). Skicka in en låneansökan via hemsidan och samtliga långivare ges möjlighet att ge ett låneförslag. Svaren kommer inom ett dygn och därefter kan bästa räntan väljas.

Är Advisa bra? – Ja, låneförmedlaren får mycket gott betyg. Framförallt tack vare bredden på långivare som de samarbetar med.

Oavsett om du har en mycket god ekonomi eller låg inkomst och betalningsanmärkningar finns ett tiotal långivare som kan ge låneförslag. Men även för bra kundtjänst och god användarvänlighet ges högt betyg.

Utifrån dessa punkter anser vi att Advisa är en av de tre bästa låneförmedlarna i Sverige, om inte den bästa.

FAQ om Advisa

🔷 Hur mycket kan jag låna hos Advisa?

Via de banker och långivare Advisa samarbetar med kan du jämföra och låna från 5000 kr och upp till 600 000 kr.

🔷 Vad har Advisa för ränta?

Samarbetande långivare erbjuder ränta mellan 2,95 % och 26,05 %. Advisa jämför alltså inte högkostnadskrediter.

🔷 Är Advisa bra?

Ja, Advisa är riktigt bra! Både vårt test och i kundomdömen får Advisa mycket gott betyg. Detta tack vare en användarvänlig och snabb tjänst som jämför närmare 40 långivare.

🔷 Kan Advisa ge lån trots betalningsanmärkning?

Ja, ett tiotal långivare som jämförs tillåter att låntagaren har betalningsanmärkning.

Är Advisa bra?

Är Lendo bra?

Lendo är en låneförmedlare som erbjuder en mycket bra tjänst för dig som vill jämföra räntor på privatlån. Det visar kundernas omdöme och vårt eget ...
5 skäl att samla lånen

5 skäl att samla lånen

När man samlar sina lån innebär det att man tar ett större lån för att betala tillbaka de andra mindre lånen. Bankerna och långivarna måste ...
Vad är en låneförmedlare?

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som gratis hjälper privatpersoner att jämföra räntan hos flera olika banker och kreditbolag. Genom att använda en låneförmedlare hittar du ...

Nicklas Andersson
Senaste inläggen av Nicklas Andersson (se alla)