Om du har en sparhorisont på mer än några år är aktier ett överlägset sätt att spara pengar på. Inget sparkonto i världen kan slå avkastningen på börsen.
Vi har satt ihop en guide för dig som vill börja investera i aktier. Vi ska gå igenom vad aktier är, hur du kan köpa aktier och några tips gällande aktier.
Observera att Spargrisarna inte ger några investeringstips. All information på denna sida är endast avsedd att fungera som inspiration! Vi rekommenderar att ta kontakt med en licensierad oberoende finansiell rådgivare.
Vad är en aktie?
Aktier är andelar i ett bolag. När man pratar om att investera i aktier är det som regel i aktiebolag som handlas på börsen man tänker på.
Hur fungerar aktier? När du köper aktier i ett bolag blir du delägare. Det innebär bland annat att:
- Du får ta del av utdelningar.
- Du kan tjäna pengar på aktier när priset stiger.
- Du får rösta på bolagsstämman.
Företag väljer att gå till börsen för att få in kapital i verksamheten. När företaget finns på börsen kan det även göra nyemissioner för att ta in ännu mer kapital. Då ges fler aktier ut och pengarna från de nya ägarna går in i företagets verksamhet.
Att äga och investera i aktier är omåttligt populärt över hela världen, och aktier passar ypperligt både för den erfarne investeraren och för småsparande nybörjare. Alla spelar på samma spelplan men medan investeringsproffset lägger ned många timmar för att analysera detaljer i intressanta företag så vill oftast småspararen på ett enkelt sätt hitta de bästa aktierna för nybörjare.
A och B aktier
Aktier kan finnas i flera så kallade aktieslag, vanligtvis A och B aktier. Skillnaden mellan A och B aktier är att de som har A-aktierna har mer rösträtt på bolagsstämman. B-aktier brukar vanligtvis väga 10 gånger mindre i omröstningen. Bolag ger ut olika aktieslag för att få in mer kapital utan att späda ut röststyrkan hos befintliga ägare.
Ska man köpa A eller B aktier? I de flesta fall är valet mellan A och B aktier inte så svårt. Köp helt enkelt den aktie som är billigast för tillfället. Om du är en vanlig småsparare så har du knappast något intresse av att rösta på bolagsstämman och då gör det inget att du äger B-aktier istället för A-aktier.
Utdelningsaktier
Många bolag som går med vinst väljer att dela ut en del av vinsten till aktieägarna en eller flera gånger om året. Om du äger aktier i ett sådant bolag kommer pengarna in på kontot automatiskt. Det är styrelsen på respektive företag som föreslår hur stor utdelningen ska bli.
En akties direktavkastning avser hur stor utdelningen är i förhållande till aktiepriset. Om utdelningen är 6 kronor och du köper aktier till priset 200 kronor per aktie motsvarar det en direktavkastning på 3% (6/200 = 0,03 = 3%) vid det tillfället.
Det kan vara smart att satsa på aktieutdelningar oavsett om du är nybörjare eller proffs. En populär strategi är att köpa utdelningsaktier i bolag som höjer utdelningen regelbundet och som har utdelningar varje år. Orsaken till att denna typ av aktier lyckas så bra är att endast kvalitetsbolag kan höja utdelningarna under en längre tid.
Däremot kan det vara klokt att inte fokusera allt för mycket på att hitta aktier med stor utdelning. Det är mycket viktigare att utdelningen är stabil och att den växer på sikt.
Tips: Köp nya aktier för utdelningarna. Då kommer du att få utdelningar även från de nyinköpta aktierna nästa år. Det innebär en slags extra ränta på ränta-effekt!
Preferensaktier
Förr eller senare stöter du på begreppet preferensaktier. Det ska inte blandas ihop med ”vanliga” aktier. Företag ger ut preferensaktier istället för att ta lån. Om du köper preferensaktier får du förtur till utdelningen och ofta en högre utdelning än på vanliga aktier. Vanligtvis är det också utdelning fyra gånger per år istället för en eller två gånger.
Trevligt, eller hur? Men tänk på detta: Till skillnad från stamaktierna är kursutvecklingen ofta mycket svagare på preferensaktier. De påverkas av ränteläget och kan därför i mångt och mycket liknas vid obligationer.
Det finns lägen då det är bra att köpa preferensaktier, men om du har en lång sparhorisont gör du bäst i att välja vanliga utdelningsaktier istället.
Index för Stockholmsbörsen
Tittar man på indexet för Stockholmsbörsen OMX30, dvs de 30 mest omsatta aktierna och just dessa brukar ofta användas som måttstock på hur bra börsen går i Sverige.
De sista 10 åren har OMX30 index ökat från 951,72 till 1771,85, alltså nästan en fördubbling! Har börsen gått plus varje år? Nejdå, under denna 10-årsperiod så gick börsen ned 3 år, 2011, 2015 och 2018 (dock var nedgången 2015 endast på blygsamma 1,2%).
Utdelning är inte medräknat i kurserna ovan utan bara själva aktiekursen, att äga så kallade Utdelningsaktier och få aktieutdelning med jämna mellanrum är en av de trevligare sakerna med att äga aktier.
Köpa aktier på börsen
Hur köper man aktier? Aktier kan köpas och säljas på ett flertal olika ”börser”, i Sverige är den största och mest välkända Nordic OMX Exchange Stockholm, i dagligt tal Stockholmsbörsen. Men det finns flera marknadsplatser så som NGM, First North, Nordic MTF, Spotlight (fd Aktietorget) med flera.
För att kunna köpa aktier så behöver du använda en aktiemäklare, det enklaste och smidigaste sättet är genom en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Du kan även handla aktier via någon av storbankerna, dock har de renodlade nätmäklarna betydligt mer information och utbildning på sina hemsidor.
Öppna “konto” eller öppna “depå”? Det är bara två olika namn på samma sak, vi kommer oftast att använda ordet “konto”.
Om du ska börja med aktier är vårt tips att öppna ett konto hos Avanza. De erbjuder lågt courtage och har användarvänliga gränssnitt. Det är gratis att öppna ett konto och du kan snabbt komma igång med din aktiehandel.
Så här gör du för att spara i aktier:
- Öppna konto hos Avanza bank: Vi rekommenderar att öppna ett ISK konto hos nätmäklaren Avanza. Det är gratis. ISK är för privatpersonen den bästa kontotypen i de flesta fall (se nedan). Företag (AB) bör oftast välja ett KF konto eller Aktie- och fondkonto.
- För över pengar: Med banköverföring kommer pengarna in på en bankdag.
- Köp aktier: Välj ut ett antal aktier till din portfölj. Ange hur många aktier av varje bolag du ska köpa. Klicka på köpknappen. Grattis: nu är du ägare i ett bolag. Fortsätt med nästa. Svårare än så är det inte att börja handla med aktier! Se våra börstips här nere i nästa kapitel.
- Spar regelbundet: Ta för vana att köpa aktier varje månad, gärna direkt efter att du fått lön.
Just att spara/köpa aktier regelbundet är viktig ur flera synvinklar:
- Vanans makt! När man köper regelbundet, varje månad är en passande rekommendation, så blir det ganska snabbt ”ingen kostnad” för din ekonomi, du vänjer dig ganska så snabbt att en del av inkomsterna ska läggas på investeringar och (vid behov) dragit ned på utgifterna lite grann.
- Minskar risken! Börsen och/eller dina aktier kommer inte att gå upp i värde varje dag i oändlighet. Förr eller senare kommer det ett år, eller kanske till och med två år på rad där börskursen minskar, om du då sparar 1) Långsiktigt och 2) Regelbundet så kommer dessa nedgångar inte alls kännas så svåra – MEN, läs mer under ”Bygg en diversifierad portfölj”.
Börskurser
Om du vill hålla koll på hur det går för dina aktier är det bara att logga in på ditt konto och följa utvecklingen på dina aktie kurser. De uppdateras i realtid. På Avanza och Nordnet kan du även se hur din portfölj utvecklats sedan start. Dessutom kan du jämföra den med aktieindex.
Ifall du spanar efter nya aktier eller vill se andra börskurser kan vi tipsa om Avanzas Börsen idag. Dessutom har Avanza en aktielista med aktiekurser.
Ett annat alternativ är Di Börskurser. Lär dig om andras framgång och misstag genom att följa bloggar om aktier, det gör du enkelt via StockBlogs.se.
ISK, kapitalförsäkring eller ”vanligt” aktiekonto/depå
När du ska köpa aktier har du i princip tre slags konton att välja mellan:
- Investeringssparkonto (ISK)
- Kapitalförsäkring (KF)
- Aktie- och fondkonto
Investeringssparkonto – ISK
Varje kontotyp har sina för- och nackdelar. För privatpersoner är ett investeringssparkonto (ISK) i de flesta fall det bästa valet. Därför är det också den vanligaste typen av aktiekonto och konto för fonder.
När du spar i aktier eller andra värdepapper på ISK betalar du inte skatt på själva vinsten utan istället schablonbeskattas hela innehavet en gång om året, det görs i deklarationen under inkomstslaget kapital. För tillfället är ISK-skatten 0,375 procent, men den ändras i takt med att statslåneräntan förändras.
Det är bara privatpersoner som kan öppna ISK.
Kapitalförsäkring – KF
Kapitalförsäkring (KF) kan vara ett alternativ till ISK. Egentligen är en KF inget konto. Det är en försäkring. I praktiken kan du handla aktier på en KF på samma sätt som på ett ISK.
Det finns ändå flera skillnader. När du har aktier på KF har du inte rätt att rösta på bolagsstämman eftersom det är försäkringsbolaget (eller nätmäklarens försäkringsbolag) som står som ägare för aktierna.
En annan viktig skillnad är att du kan ha en annan förmånstagare för din depå i en KF, t.ex. en make/maka eller barn. Dessutom får även företag ha innehav på en KF.
Precis som med ISK så schablonbeskattas hela innehavet i en KF, det är snarlika uträkningar och i skrivande stund har en KF 0,375 procent i skatt precis som ett ISK. Till skillnad mot ISK så dras schablonskatten från KF kontot.
Slutligen kan det vara smidigt att ha utländska utdelningsaktier på en KF istället för ett ISK eftersom banken då sköter hanteringen av källskatten.
ISK och KF enklast och bäst – men inte alltid!
I de flesta fall är ett ISK eller en KF det bästa valet ur skattesynpunkt. Det förutsätter dock att dina innehav har mer än 1,27 procent avkastning (2020).
Av den anledningen är det inte så bra att ha räntefonder på ett ISK eller i en KF.
En annan nackdel med ISK och KF är att det inte går att kvitta eventuell vinst mot förlust eller vice versa.
Man kan inte vara flera ägare (samäga) ett ISK eller KF konto, dock kan ju KF ägas av företag, dessa kan i sin tur ha ett flertal ägare.
Aktie- och fondkonto
Om du har aktier på ett aktie- och fondkonto får du betala 30 procent reavinstskatt på eventuell vinst. Å andra sidan får du kvitta vinster mot förluster i deklarationen.
Beroende på vilken typ av andra affärer du gör kan det finnas lägen då ett aktie- och fondkonto är bättre.
Denna artikel tar upp långsiktig och förhållandevis ”säkert” sparande i aktier – Tänker du vara mera riskfylld så är ett aktie och fondkonto via ditt eget företag (AB) det bästa alternativet.
Om du har räntefonder är det lämpligt att ha dessa på ett aktie- och fondkonto ifall den förväntade avkastningen inte är högre än 1,27 procent (2020). Samma sak gäller ifall du tänker ligga likvid (inte investera pengarna) under en längre tid.
Både företag och privatpersoner kan ha aktier och andra värdepapper på ett aktie- och fondkonto. Slutligen är det den enda kontotyp som stöder samägande av värdepapper.
ISK, KF eller aktie- och fondkonto?
Vilket konto väljer Spargrisarna?
Henrik (artikelförfattaren) med fru vill ha det så enkelt som möjligt och har därför nästan alla sina innehav på ISK.
Räntepapper får ligga på ett aktie- och fondkonto.
De utländska utdelningsaktierna får bo på en KF.
Köpa aktier som privatperson eller genom företaget?
Många som har enskild firma eller driver aktiebolag undrar om det kan vara en idé att köpa och äga aktier via bolaget istället för privat. Först och främst bör nämnas att det inte går att köpa aktier via enskild firma. Det beror på att den enskilda firman inte är en separat juridisk person. Företaget och ägaren är en och samma ”person”.
För aktiebolag kan man säga att det faktiskt är förvånansvärt liten skillnad mellan att köpa privat jämfört med via bolaget. Det finns dock både för- och nackdelar för de två alternativen men det varierar mycket från fall till fall.
Till exempel kan det vara en idé att spara i aktier via aktiebolag ifall du avser att använda kapitalet inom företaget vid ett senare tillfälle.
Ett annat exempel är ifall du inte vill ta ut pengarna ur ditt aktiebolag, till exempel av skatteskäl. Då kan det vara bra att investera dem i aktier genom bolaget istället.
Risker med aktier
Är pengarna säkra när man har aktier? Alla investeringar innebär ett risktagande. Den absolut största risken med aktier är marknadsrisken. Börsen och enskilda aktier går aldrig i en rak linje uppåt.
Det svänger. Räkna med dippar då och då på 10 till 20 procent. Ibland blir det värre med perioder då börsen sjunker 30-40 procent eller mer. Det är naturligt. Detta är bra att känna till för att kunna vara långsiktig, fortsätta spara och inte drabbas av panik.
Enskilda aktier kan tappa stora delar av sitt värde, t.ex. om företaget misslyckas med en satsning, börjar gå back eller drabbas av en kris. Detta kallas för bolagsrisk. Denna risk motverkar du genom att diversifiera din aktieportfölj med flera innehav. Mer om detta om en stund.
En annan risk är likviditetsrisken. Det innebär att det ibland kan vara svårt att sälja en aktie. Brist på likviditet uppstår om det finns många fler säljare än köpare. Då uppstår en så kallad spread – en stor skillnad mellan köpkurs och säljkurs.
I ett sådant läge kan du kanske inte få ut det pris för dina aktier som du förväntat dig. Brist på likviditet i orderdjupet är vanligt i småbolag men mindre vanligt till exempel på Stockholmsbörsens Large Cap och Mid Cap-lista.
Ifall du äger utländska aktier har du även en valutarisk. Om du exempelvis har aktier i USA och dollarn försvagas mot kronan kommer det att påverka din avkastning negativt.
Investerarskydd och insättningsgaranti
Ännu en risk som vi måste fundera på är – vad händer om nätmäklaren eller banken går i konkurs? Banken eller nätmäklaren måste enligt lag hålla dina tillgångar avskilda från sina egna tillgångar. Skulle det bli konkurs får alltså inte konkursförvaltaren nalla av dina aktier eller fonder för att betala tillbaka konkursboets skulder.
Däremot kan man tänka sig ett scenario där banken eller nätmäklaren går i konkurs precis då du har en pågående aktieaffär. Går hela systemet ner kan det bli svårt att reda ut vems tillgångarna är. Gick affären igenom eller inte? Då träder investerarskyddet in. Det är en statlig garanti på upp till 250 000 kronor per person och institut.
Om du har likvida medel (pengar du inte köpt aktier, fonder eller finansiella instrument för) på kontot gäller den statliga insättningsgarantin. Den innebär full ersättning av staten upp till 950 000 kronor per person och per institut.
Tänk på att investerarskyddet och insättningsgarantin gäller på ISK och aktie- och fondkonto. Insättningsgarantin gäller även sparkonto och likvidkonto. Banker såväl som nätmäklare som Avanza och Nordnet omfattas.
Kapitalförsäkring (KF) omfattas inte, varken av investerarskyddet eller insättningsgarantin. Pengar som du har på en KF omfattas istället av reglerna för försäkringsbolag. De är strängare än för ISK och innebär bland annat att försäkringstagarna har förmånsrätt vid konkurs.
Aktier – några tips
Det är lättare än vad man tror att köpa aktier. Att leta efter tips på de bästa aktierna är egentligen helt fel. I alla fall om du frågar oss.
Istället finns det ett antal saker som du själv kan göra för att hitta bästa sättet att investera – oavsett om du ska investera 1 miljon eller några hundra kronor.
1. Köp aktier med hög kvalitet
Det är ingen idé att köpa aktier som alla pratar om eller som förväntas bli nästa aktieraket. Det kan lyckas men oftast blir det inget av snacket i slutändan. Köp istället kvalitetsaktier.
Vad är det? Håll utkik efter bolag som går med vinst, företag med en ledning som verkar förtroendeingivande och bolag som växer och expanderar.
Det måste inte nödvändigtvis vara de största bolagen. Det finns många små bolag som går med vinst och som har utdelningar.
Poängen är: skippa förhoppningsbolagen och högriskaktier och köp aktier i bolag som lyckas visa upp resultat år efter år.
2. Bygg en diversifierad portfölj
Lägg inte alla äggen i samma korg. Det händer att aktier utvecklas sämre än vad man tänkt sig. Ibland drabbas enskilda bolag av en kris och aktiepriset sjunker. Därför bör du alltid ha en diversifierad aktieportfölj.
Hur många aktier ska man köpa? Allt för många svenskar har 1 eller 2 aktier i portföljen. Det är på tok för lite. Minst 15 aktier skulle vi föreslå är ett bra mål. Då blir exponeringen för varje aktie knappt 6,7% (100 / 15), vilket är en OK risk.
Om en av aktierna tappar halva sitt värde men resten av aktierna ligger kvar på samma nivå har portföljen då endast minskat med 3,3 procent. Känns tryggt.
Det är upp till dig hur många aktier du ska ha i din portfölj men tänk så här: Tillräckligt många för att få god riskspridning men tillräckligt få för att du ska kunna hålla ordning på dem. Det brukar bli att man landar på 15 – 20 aktier.
Är inte rädd för att sälja ut dåliga aktier! Ta förlusten och gå vidare.
3. Balansera om regelbundet
Detta är något som nästan alla glömmer bort. Vissa av aktierna i portföljen kommer att stiga i värde mycket mer än andra. Några aktier kommer att tappa värde under vissa perioder.
Genom att balansera om regelbundet, till exempel en gång om året, ser du till att varje innehav är värt lika mycket som de andra.
Varför ska man balansera om sin portfölj?
Det har med risk att göra. Tänk dig att du har 15 aktier i portföljen och en av aktierna lyckas stiga mycket mer än övriga aktier år in och år ut. Efter ett antal år kan det hända att denna aktie står för t.ex. hälften av portföljens värde.
Kul att du tjänat så mycket pengar kan du tycka men tyvärr är risken alldeles för stor. Om något händer med bolaget och det tappar 50 procent av värdet (det händer ibland) då kommer du att förlora 25 procent av portföljvärdet i ett svep.
Nej, då är det bättre att sälja lite av de aktier som gått bra en eller två gånger om året och köpa mer av dem som gått sämre. Det ger en jämnare utveckling och lägre risk för ditt sparande. Det kallas även för att man fått en god riskjusterad avkastning eller hög sharpekvot.
4. Försök inte tajma börsen
Historiskt sett har börsen alltid stigit på sikt. Då och då blir det dock kalabalik och aktiekurserna faller. Under finanskrisen föll kurserna i många aktier med 50 procent eller mer. Tappa halva värdet på besparingarna? Otäckt! Ändå har det visat sig att det bästa att göra är att inte försöka tajma börsen.
Varför ska man inte försöka tajma börsen? Orsaken är att nästan ingen lyckas med det på sikt. Till och med börsproffs med många års erfarenhet har svårt att lyckas med att tajma när de ska köpa och sälja aktier. Resultatet blir ofta att man säljer när börsen sjunkit en bit och sedan köper igen när den gått upp mer än så.
Istället bör du vara långsiktig. Tänk dig att du ska kunna avvara pengarna i minst 3 år men gärna minst 5 år. Helst 10 år eller längre, men kom ihåg att balansera om regelbundet .
Endast då kan du bygga en långsiktig aktieportfölj där du inte riskerar att falla för frestelsen att försöka tajma börsen bara för att du är rädd att förlora pengar. SAMT att den riktigt effektiva ränta-på-ränta effekten tar nästan 10 år att bygga upp.
Undantag: Det kan ibland finnas undantag, om inte försöka tajma börsen så iaf att sälja ut lite tidigare, ex: ”Vi planerar att köpa hus och kommer att använda en stor del av aktiekapitalet för inköpet.
Vi ska ha rätt hus i rätt område så det kan ta 1-2 år innan det blir något köp” – Att i ett sådant läge, eller något liknande, sälja hela eller en del av aktiestocken är bara sunt förnuft.
Bästa aktierna 2020
Vad är egentligen bästa investeringen? Det är givetvis svårt att på förhand veta vilka som är de bästa aktierna 2020.
Många anser att inte aktie tips inte handlar om att peka på en särskild aktie eller några toppaktier. Istället handlar det om att hitta rätt tillvägagångssätt som vi förklarade i avsnittet här ovanför.
Bra aktier att köpa
Med det sagt – är du nybörjare och snabbt vill komma igång och köpa aktier har vi i alla fall ett köptips på aktier som vi vill dela med oss av: Köp aktier i investmentbolag.
Vad är investmentbolag? Det är bolag som köper aktier i andra bolag. Det finns flera stora och fina investmentbolag i Sverige som är delägare i både börsnoterade bolag och aktier som inte finns på börsen.
Finessen med investmentbolag är att de drivs av långsiktiga investerare och att du genom en enda aktie själv blir delägare i flera bra bolag. Det blir lite som att äga fonder men utan att betala någon fondavgift!
Många investmentbolag har slagit index historiskt sett. Det är ofta bra aktier. Så här har utvecklingen för Stockholmsbörsens fem största investmentbolag sett ut de senaste fem åren:
Investmentbolag | Kursutveckling 5 år | |
1 | Investor | 77 % |
2 | Lundbergföretagen | 131 % |
3 | Industrivärden | 53 % |
4 | Latour | 187 % |
5 | Kinnevik | -6 % |
Källa: Borsdata.se. Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning.
Ett annat tips på aktier för 2020 är att bygga en portfölj med utdelningsaktier. Det finns inga ”säkra aktier” men utdelningsaktier är mycket mer defensiva än många andra aktier. Så här kan du tänka:
- Leta efter aktier som har regelbundna utdelningar som tilltar år efter år.
- Välj aktier där utdelningsandelen (utdelning som del av vinsten) inte är för hög. Säg max 70-80%. Om bolaget delar ut all vinst som utdelning finns inga pengar kvar att återinvestera i bolaget.
- Var skeptisk mot en allt för hög direktavkastning. En direktavkastning på över 4-5 % är ofta för mycket för att det ska vara intressant i det långa loppet.
Spargrisarna har letat fram ett antal aktier som matchar dessa kriterier. OBS! Detta är inget investeringstips, bara lite gratis inspiration:
Bolag | Utdelningsandel | Utdelningstillväxt per år, 5 år | Utdelningstillväxt per år, 10 år | Direktavkastning % |
Hexpol | 51 % | 13,9 % | 36,88 % | 2,6 % |
Vitec Software | 33 % | 12,4 % | 19,6 % | 0,6 % |
Vitrolife | 25 % | 23,2 % | 23,9 % | 0,4 % |
Fenix Outdoor | 23 % | 24,6 % | 19,6 % | 1,2 % |
Hexagon | 30 % | 13, 8 % | 19,5 % | 1,2 % |
Lagercrantz | 46 % | 10,8 % | 17,5 % | 1,6 % |
Loomis | 46 % | 10,8 % | 14,2 % | 2,9 % |
Nolato | 56 % | 10,5 % | 16,7 % | 2,5 % |
Latour | 34 % | 10,8 % | 13,8 % | 1,6 % |
Wallenstam | 27 % | 11,1 % | 13,4 % | 1,5 % |
Beijer Ref | 52 % | 16,0 % | 12,4 % | 1,2 % |
Indutrade | 37 % | 11,7 % | 12,1 % | 1,3 % |
AarhusKarlshamn | 36 % | 13,3 % | 11,5 % | 1,2 % |
Assa Abloy | 43 % | 10,1 % | 11,3 % | 1,5 % |
Källa: Borsdata.se. Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning.
Frågor och svar om aktier
Ska man köpa aktier eller fonder?
Huruvida du ska köpa fonder eller aktier beror på hur mycket du vill sätta dig in i ditt sparande.
Aktier kräver något mer tid men det är lättare än vad många tror. Du kan spara mycket pengar på att köpa aktier istället för fonder eftersom du slipper dyra förvaltningsavgifter.
Fonder är bra, speciellt indexfonder, t.ex. Avanza Zero, ifall du vill ha ett sparande som inte kräver någon tid alls. Savr är en plattform som erbjuder över 1 300 fonder, de erbjuder enbart fonder och har på kort tid blivit kända för låga avgifter.
Vad är bäst – Avanza eller Nordnet?
Både Avanza och Nordnet är bra nätmäklare med stor erfarenhet och användarvänliga gränssnitt. Avanza har fler funktioner och mer information. Nordnet har ett större utbud av värdepapper. Priserna (courtage) är ungefär lika.
Villkoren för att belåna aktieportföljen skiljer sig något åt. Vilken plattform som är snyggast är en smaksak. Allt som allt: det kvittar för de flesta. Testa bägge och välj den som du trivs bäst med!
Vilka aktier ska man köpa?
Du har störst chans att bli rik på aktier om du köper aktier i bolag som redan går med vinst. Försök hitta bolag som växer och som har en sund ledning. Håll utkik efter regelbundna utdelningar – det är ofta ett gott tecken. Undvik förhoppningsbolag.
Hur kan man lära sig mer om aktier?
Häng med i vad som händer på börsen. Läs aktie nyheter. Följ bolagens rapportering. Lek med en aktiescreener för att få en känsla för olika nyckeltal. Att läsa en bok om aktier är också en god idé!
Är det bra att köpa utländska aktier?
Det kan vara bra att ha vissa utländska aktier vid sidan av svenska aktier i portföljen, till exempel amerikanska aktier. Det ger ökad riskspridning. Samtidigt får du tänka på att du har en valutarisk. Sjunker värdet på kronan minskar värdet på dina innehav. Det omvända gäller givetvis också.
Hur hittar man köpvärda aktier?
Ett sätt att hitta köpvärda aktier är att leta efter bolag som är undervärderade. För att göra det måste du lära dig lite om aktievärdering.
Ett snabbt sätt att värdera aktier är genom att titta på nyckeltal som P/E eller P/S. P/E visar priset i förhållande till vinsten. P/S visar priset i förhållande till omsättningen. Ett lågt värde signalerar att det är billiga aktier.
Leta efter bolag som har ett lågt P/E- eller P/S-värde i förhållande till sitt historiska värde och i förhållande till liknande bolag i samma bransch. Tänk bara på att det ibland finns en anledning till varför en aktie är lågt värderad och då är den kanske inte så köpvärd längre.
Finns det flera börser eller liknande i Sverige?
Om vi tittar på Sverige och i Finansinspektionens värld så finns det två typer av marknadsplatser:
- Reglerade marknader: Stockholmsbörsen, NGM
- Multi Trading Facility (MTF): NGM MTF (samma bolag som ovan men en annan marknad), Spotlight och First North.
Reglerna är slappare för MTF. Det är lättare för bolag att noteras där. Därför är Spotlight och First North populärt bland mindre bolag som behöver plocka in kapital. Finns förstås mer pengar på Nasdaq Stockholm men det är svårare att ta sig in där. Säkert också dyrare.
Spotlight kallades tidigare för Aktietorget. Inte bara små och obskyra bolag där heller. Bahnof ligger t.ex. här. Fokus på Sverige men även danska bolag. NGM har precis som Nasdaq First North siktet på Norden. NGM är ett dotterbolag till Boerse Stuttgart. Fokus på att stötta de noterade bolagen i sin utveckling.
Sedan finns andra mindre plattformar för handel, ex. crowdfundingplattformar och liknande. Gränserna mellan börs, handelsplats och alternativa investeringar har suddats ut en aning.
Hur blir man rik på aktier?
För att bli rik på aktier måste du vara långsiktig. Satsa endast på aktier i bolag som går med vinst. Spara i aktier regelbundet, gärna varje månad. Sälj inte bara för att priset sjunker utan fortsätt att spara.
Håll nere risken genom att köpa 15–20 olika aktier. Balansera om portföljen regelbundet, t.ex. en gång om året.
Återinvestera utdelningarna!
Upprepa och ha tålamod!
Lycka till!
Observera att Spargrisarna inte ger några investeringstips. All information på denna sida är endast avsedd att fungera som inspiration! Vi rekommenderar alltid att ta kontakt med en licensierad oberoende finansiell rådgivare.
Vad är – Peer to Peer?
PPM bantas: minst 240 fonder borta
Hur skaffar man sig en sparbuffert?
- 13 sätt att resa billigt - 20 november, 2023
- Investera i aktier och fonder via företag eller privat? - 22 juli, 2020
- Aktier för nybörjare - 26 februari, 2020