9 saker att tänka på inför resan – checklista

Visst är det roligt att resa! Men det finns ett antal saker att tänka på för att glädjen ska bli långvarig. Spargrisarna har sammanställt en checklista med de viktigaste sakerna att tänka på inför resan så att du kan resa säkert!

1. Titta på UD avråder

Info signInnan du bokar en resa bör du kontrollera att UD inte avråder från resa till just det landet. Det kan till exempel vara på grund av krig, oroligheter eller terrorhot. Ibland avråder UD endast från resa till ett särskilt område, avrådan gäller då inte hela landet.

Så har det ofta varit för resor till vissa områden i exempelvis Thailand, Egypten och Turkiet. Om du reser till ett område som UD avråder från finns stor risk att din reseförsäkring inte gäller. Se listan på UD:s hemsida. På UD:s hemsida kan du skriva ut tidskriften Resklar. Dessutom har UD en egen app som du kan installera i mobilen.

Läs mer: 13 sätt att resa billigt

2. Anmäl dig på svensklistan

Info signUD har en lista med svenskar utomlands som du kan anmäla dig till. Det är givetvis helt frivilligt. Fördelen för dig som ska resa är att UD lättare kan kontakta dig ifall det skulle bli krisläge i landet du reser till. Du bestämmer själv hur länge uppgifterna ska sparas men maximalt sparas de i ett år. Anmäl dig till svensklistan.

Skaffa reseförsäkring

3. Skaffa reseförsäkring

Plus signInnan du reser iväg är det viktigt att kontrollera att du är försäkrad under resan. Ifall du har hemförsäkring har du ett grundskydd som brukar räcka i 45 dagar. Du bör kontrollera att alla som ska ut och resa verkligen täcks av hemförsäkringen.

Ska du vara borta i mer än 45 dagar behöver du förlänga reseskyddet i hemförsäkringen eller köpa en speciell reseförsäkring, det senare brukar ofta vara billigare (!) alternativet. Gör det innan du lämnar Sverige eftersom det är svårare att förlänga eller köpa ny reseförsäkring under resans gång.

Tips: Ta med servicekortet (utlandsresekortet) som följer med din hemförsäkring och din reseförsäkring. Där finns viktiga larmnummer och information till sjukhus om vilket skydd du har.

Få ersättning vid försenat flyg

4. Skaffa extra kreditkort

Plus signTa för vana att alltid ha med dig mer än ett kreditkort på resan. Det ger ökad trygghet ifall det ena kortet slutar fungera. Spargrisarna rekommenderar att skaffa ett kreditkort för resor utomlands. Då ingår ofta en kompletterande reseförsäkring, ett slags extra skydd utöver hemförsäkringens reseförsäkring.

Dessutom finns det resekort utan uttagsavgift i bankomat utomlands och med låg kostnad för att växla valuta. Med ett sådant kort blir det ofta billigare att ta ut pengar i utlandet än att växla innan resa (på vissa platser tar dock de lokala bankerna ut en extra avgift). Med vissa resekort kan du samla bonuspoäng på till exempel flyg.

Bank Norwegian Kreditkort

✔️ Även kontantuttag har räntefria dagar!

✔️ Ingen uttagsavgift i Bankomat / ATM

✔️ Valutaväxlingsavgift på endast 1,75%

✔️ 4 – 10% bonus hos Norwegian Air

✔️ Årsavgift: 0 kr

✔️ Aviavgift: 0 kr med E-faktura

✔️ Räntefria dagar: upp till 45

✔️ Ränta: 19,99%

Tips: Om du betalar resan med kreditkort får du ofta gratis avbeställningsskydd på köpet. Det kan vara tryggt ifall du inte kan resa på grund av sjukdom. Kontrollera bara så att alla resenärer täcks av avbeställningsskyddet!

EU-kortet – europeiska sjukförsäkringskortet

5. EU-kortet – europeiska sjukförsäkringskortet

Om du ska resa inom EU, EES och till vissa andra länder bör du ha med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort, eller EU-kortet som det också kallas. Det ger dig rätt till sjukvård på samma villkor som invånarna i landet du åker till. I vissa länder innebär det gratis sjukvård.

Plus signEU kortet gäller i EU:s 28 medlemsländer samt på Island, i Schweiz, Norge och Lichtenstein. Dessutom har Sverige avtal med vissa länder utanför EU/EES. Ta för vana att ha EU-kortet i plånboken så slipper du fundera! Beställ kortet gratis på Försäkringskassans hemsida. Det är giltigt i tre år. Tänk på att EU-kortet endast gäller för nödvändig sjukvård, inte sådant som är planerat.

Tips: EU-kortet täcker inte hemtransport, helikoptertransport, ersättning vid överfall, stulna tillbehörigheter och flera andra saker. Därför behöver du alltid ändå en reseförsäkring!

6. Vaccinationer och läkemedel

Check markVaccination: Innan du reser bör du i god tid kontrollera vilka vacciner som krävs. I vissa länder blir du inte insläppt om du inte kan visa ett fullgott skydd. Dessutom handlar det om din hälsa.

Check markOriginalförpackning: Om du tar medicin ska du ta med dig dina läkemedel i originalförpackning. Det är bra ifall du behöver köpa mer läkemedel på plats. Dessutom är det för att kunna bevisa för tullpersonal att ditt läkemedel inte är olagligt i just det landet.

Check markExtra medicin: Om du ska vara borta en längre tid så kanske du behöver ta ut mer medicin än normalt, i normala fall ger Apoteket ut medicin enbart så att du klarar dig under en viss tid. Visar du upp exempelvis inköpta flygresor som visar hur länge du kommer att vara borta så brukar det inte vara några problem att får ut tillräckligt med medicin för resan.

Check markNarkotikaklassad medicin: Om du tar läkemedel som är narkotikaklassat behöver du intyg från apoteket. För resa till vissa länder krävs läkarintyg. Fråga ambassaden i det land du ska resa till ifall du är osäker!

Tips: Tänk på att det finns begränsningar för hur stora läkemedelsförpackningar med vätska du får ta med dig i handbagaget på flyget!

Boka resan billigt

7. Pass och visum

Info signTa för vana att kontrollera att ditt pass är giltigt i god tid innan avresa. Vissa länder kräver att passet ska vara giltigt i minst sex månader under den tid du vistas i landet. För resa till vissa länder krävs visum. Andra länder kräver visum endast om du stannar efter en viss tid, t.ex. mer än 30, 90 eller 180 dagar. Visum söker du som regel hos ambassaden eller konsulatet för det land du ska resa till.

8. Papperskopior

Info signÄven om du köper flygbiljetter som elektronisk biljett kan det vara bra att ta för vana att skriva ut biljetterna. Incheckningen kan fungera även utan utskriven biljett men i passkontrollen kan du behöva visa upp din returbiljett. Ta också gärna med dig en papperskopia av pass och andra viktiga handlingar ifall du blir bestulen eller tappar bort handlingar under resan.

Läs mer: 13 sätt att resa billigt

9. Spara viktiga nummer i mobilen

Info signNär allt är frid och fröjd är det lätt att gå ut på Internet och leta reda på alla nummer som behövs. Ifall du snabbt behöver ringa SOS International för att anmäla sjukdom eller skada är det däremot kanske inte läge att börja leta. Kanske har du inte ens Internetuppkoppling där du är. Ta för vana att spara följande nummer i telefonboken på mobilen – och gärna även i skriven form i plånboken:

  • SOS International: +45 70 10 50 50
  • Lokalt nödnummer: Inom EU är det 112. Åker du utanför EU behöver du ta reda på de lokala nödnumren.
  • Sjukvårdsrådgivning (1177) från utlandet: +46 771-11 77 00
  • Närmast anhöriga: Spara numren som ”.ICE namn” i mobilen så kan sjukvårdspersonal eller polis snabbt komma i kontakt med dina anhöriga.
  • Svenska ambassaden / konsulatet:Sweden Abroad finns kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat.

Trevlig resa!

Resa

Tanka bilen billigare med bensinkort

Bensinkort, vilka ger bäst rabatt?

Med ett bensinkort ges bland annat billigare drivmedel, reseförsäkring samt olika erbjudanden. Vill du ha ett bensinkort främst för att få rabatt på drivmedel bör ...
Spargrisan ska resa billigt

13 sätt att resa billigt

Allt fler upptäcker tjusningen i att resa, mycket har hänt inom resebranschen och idag finns det nästan oändligt med möjligheter för dig som vill resa ...
Ta ut pengar i ATM

Problem att ta ut pengar i ATM

Det kan självklart hända att det blir något problem när man ska ta ut pengar i en Bankomat/ATM ... nedanstående exempel tillhör dock det absolut ...
Henrik Olofsson
Senaste inläggen av Henrik Olofsson (se alla)