Allt fler upptäcker tjusningen i att resa och samla på upplevelser istället för att köpa på sig en massa nya prylar.
Mycket har hänt inom resebranschen de senaste tio åren. Idag finns det nästan oändligt med möjligheter för dig som vill resa billigt. En del människor har till och med gjort det till en livsstil att resa och lever billigare utomlands än hemma i Sverige!
1. Res när andra inte reser
Spargrisarna.se har letat reda på de bästa sätten att resa billigt – oavsett om du är ute efter en all inclusive resa billigt, sista minuten eller om du vill resa billigt till Thailand.
Priserna för flygbiljetter, hotellpriser och annat som tillhör resande och turism beror till stor del på efterfrågan. När det är semestertider, sportlov, långhelger och stora sportevenemang är det fler folk i farten. Följaktligen blir resorna och hotellpriserna dyrare då.
Här är några exempel på resmål som är extra billigare vissa månader om du flyger från Arlanda, Stockholm:
- London, Storbritannien: januari och februari
- Bangkok, Thailand: maj (extremt varmt i maj, mars eller september kan passa bättre)
- Barcelona, Spanien: januari och november
- Malaga, Spanien: januari
- Palma de Mallorca, Spanien: augusti
- Dubai, Förenade Arabemiraten: november
- Aten, Grekland: januari
- Beirut, Libanon: februari
- Berlin, Tyskland: mars
Andra intressanta fakta när du vill resa billigt med flyg:
- billigast att flyga på tisdagar
- dyrast att flyga på lördagar
- billigast att boka flygbiljett på torsdagar
- dyrast att boka flygbiljett på måndagar
- billigast att flyga på kvällen
- dyrast att flyga på eftermiddagen
2. Boka i tid
Ju närmare avresedatum du kommer desto färre biljetter och hotellrum finns kvar att boka. Utbudet minskar alltså, vilket gör att priset på de platser som finns kvar stiger.
Det är en sanning med modifikation eftersom flygbolag och hotellbokningssajter till viss del låter datorer bestämma priset. Om antalet bokningar inte faller ut som beräknat kan priset sjunka igen trots att det inte är många dagar kvar.
Tendensen är ändå – det är billigare att boka i tid! Hur långt i förväg ska man boka? Ifall du kan boka dina flygbiljetter 60-120 dagar i förväg kan du generellt sett få ett bra pris.
Försök åtminstone att boka senast 30 dagar innan avresa. När det bara är en vecka kvar innan avresa stiger priserna rejält. Ironiskt nog kan det bli dyrare att boka flyg ifall du bokar i allt för god tid.
Sista-minuten-resor är givetvis också ett undantag. Tänk bara på att jämföra priset för din sista minuten resa med motsvarande reguljära resor för att kontrollera om sista minuten resan verkligen är billig. Vanligtvis är det även billigare att boka hotell och hyrbil i god tid.
3. Jämför flyg på olika sidor
En gång i tiden fick vi gå till en resebyrå för att boka flygbiljetter. Idag kan vem som helst göra en sökning på någon av resesajterna och boka biljetter på ett par minuter. Det är lätt att boka, men även lätt att invaggas i en falsk trygghet – har du verkligen hittat de billigaste biljetterna?
Det finns mängder med resesajter och priserna för samma resa kan skilja sig åt dels beroende på vilken resesajt du bokar med, dels vilken resebyrå som du klickar dig vidare till från resesajten.
Dessutom är det inte alla resor som finns med på alla sajter. Speciellt mindre flygbolag och lågprisflyg tenderar att inte dyka upp ibland. Priserna skiljer sig också åt beroende på vad som ingår i priset.
Numera är det nästan standard att inte inkludera bagage, med undantag för några få flygbolag. Kostnaden för ett eller flera bagage beror inte bara på flygbolaget utan även på resebyrån.
Ibland går det att hitta billigare biljetter om du bokar direkt från flygbolaget. Andra gånger är flygbolagets egen biljettförsäljning dyrare. Det är bara jämföra!
Spargrisarnas tips är därför:
Söka på flera sajter, t.ex.
Kontrollera även priserna på flygbolagets egen sajt.
4. Välj bort dyra tillägg
De flesta resebyråer erbjuder diverse tillägg mot en extra avgift. Här hittar vi bland annat:
- Supportpaket / kundtjänst
- Reseförsäkring
- Bagageförsäkring
- Förseningsskydd
- Försäkring mot konkurs
- Avbeställningsskydd
- Ombokningsbar flygbiljett
När Spargrisarna undersökte hur man kan resa billigt till Berlin räknade vi ut att det skulle kosta oss 1822 kronor extra per person om vi valde alla tillägg!
Vårt tips: Välj bort alla tillägg och lägg undan dessa pengar i din sparbuffert istället. Skulle du behöva köpa nya flygbiljetter av någon anledning tar du bara pengar från din buffert. Det kommer förmodligen att bli billigare i längden.
Men ska man inte ha reseförsäkring i alla fall? Självklart, men din hemförsäkring innehåller troligen redan en reseförsäkring. Kontrollera hemförsäkringen först, om du sedan betalar resan med kreditkort så kan kompletterande reseförsäkringar ingå. Så kontrollera även försäkringar på kreditkortet.
Ska du vara på resande fot längre än vad reseförsäkringen gäller, oftast 45 eller 60 dagar, så bör (läs: måste) man teckna en extra reseförsäkring. Om du är ute på långresa eller vill ha en extra reseförsäkring är det smartare och billigare att teckna en försäkring själv. Spargrisarna har använt ERV ett flertal gånger och vi är mycket nöjda.
5. Lågprisflyg är inte alltid billigare
Lågprisflygen har förvandlat resandet. Tack vare lågprisflyget går det ibland att hitta flygbiljetter för några hundralappar tur och retur. De ”vanliga” flygbolagen har börjat anpassa sig och vissa har idag liknande erbjudanden som lågprisflyget.
Avgiftsbelagd mat ombord och bagageavgift är kanske de mest påtagliga exemplen. När du bokar flyg bör du hålla koll på alla eventuella extra avgifter som flygbolaget lägger på. Detta är särskilt viktigt för lågprisflyg.
Håll särskild koll på följande avgifter:
- Serviceavgift
- Bagageavgift
- Incheckningsavgift
- Obligatoriska familjesäten, barn-avgift
- Kortbetalningsavgift
- Administrationsavgift
- Spädbarnsavgift
- Bokningsavgift
Tänk också på att många lågprisflyg använder mindre flygplatser som kan ligga långt ifrån resmålet och kanske inte alls har bra och billiga kommunikationer. Vilket i sin tur kan påverka kostnaden för resan eftersom transfer då måste räknas in vid jämförelse av priserna.
6. Jämför olika boende
För många resor är boendet den största kostnaden. Precis som vid flygbokningar kan det skilja en hel del i pris mellan olika bokningssajter för exakt samma boende.
Vissa hotell lägger ut en del av rummen på Booking.com och resten på Hotels.com eller en annan bokningssajt. Det är inte säkert att rummen är likvärdiga.
Spargrisarna har till och med sett lägenhetshotell som har en del av rummen på Airbnb och resten på Booking.com. Vi brukar själva jämföra hotell och annat boende på dessa sajter:
- Booking.com: Världens största bokningssajt för hotell, rum, bed and breakfast, villor, hostels och andra former av boende. Snygg plattform som är lätt att använda.
- Hotels.com: Främsta konkurrenten till Booking.com. Inte lika snygg men det går ibland att hitta boenden som inte finns med på Booking.com. Ibland är det även billigare.
- Hostelworld.com: En urgammal bokningssajt som många glömt bort. Fokuserar på hostels men det finns även privata rum med eget badrum billigt.
- HotelsCombined: Jämförelsesajt som jämför priserna på olika bokningssajter för hotell. Hjälper dig att dra nytta av konkurrensen mellan de olika plattformarna.
Tips: Om du vill bo gratis kan du börja med couch surfing, se till exempel couchsurfing.com. Det innebär att du får bo gratis hemma hos någon. Du kan själv även erbjuda en sovplats hemma hos dig om du vill. Coachsurfing är perfekt om du vill upptäcka en ny plats med hjälp av lokalbefolkningen.
7. Undvik paketresor
Ett trick som många resebyråer använder sig av är att slå ihop flyg och hotell i ett paket. Det hela marknadsförs som en besparing för dig, men i själva verket blir det ofta dyrare. Oavsett om du ska boka en weekend eller en annan typ av resa klarar du detta fint på egen hand.
Jämför gärna ändå paketresor eftersom det kan finnas undantag men generellt sett brukar det bli billigare att boka flyg och hotell separat. Det främsta undantaget från denna regel är om det finns något i paketet som du inte kan boka på egen hand.
Det bästa exemplet är rundresor med expertguide. Denna typ av innehåll tillför ett mervärde som du kanske är villig att betala för. Ett annat undantag är om du lyckas hitta all inclusive resa billigt.
Om du vill vara på en och samma plats och tycker det känns OK att äta och dricka det som ingår i priset kan all inclusive vara någonting för dig, och du vet i förväg vad allt kommer att kosta.
Jämför ändå med vad det skulle kosta om du bokade allt separat. Ibland är all inclusive billigare, men långt ifrån alltid.
8. Billiga och gratis guidade turer
Visst kommer man långt med en guidebok och lite nyfikenhet. Ändå kan det vara kul att gå en guidad tur då och då. Sen slipper man pressen som säger ”Åhh, måste hitta något bra och sevärt, vad ska jag göra”.
Spargrisarna har provat GetYourGuide för att hitta billiga guidade turer på de platser vi besökt. Det finns även ett antal organisationer som förmedlar gratis guidade turer, till exempel freetoursbyfoot.com och freetour.com.
9. Skaffa ett kreditkort för resor
När du är ute och reser kan du minska dina kostnader genom att ha ett bra kreditkort för resor. Ett bra resekort har inga uttagsavgifter när du tar ut pengar i bankomat/ATM. Dessutom bör valutapåslaget vara så litet som möjligt.
Bank Norwegians VISA är helt klart ett kreditkort som fungerar bra för resan. Ingen avgift för kontantuttag i ATM, förutom eventuella lokala avgifter (ex: Thailand 220 Baht) och en valutaväxlingsavgift på enbart 1,99%. Kortet har ingen årsavgift.
Använd kortet i vardagen och du får 0,5% i bonus som du kan flyga för, sedan kopplar du kortet till Norwegian Reward och får ytterligare 4-10% bonus på flygresor med Norwegian Air. Kortet har även räntefria dagar även på kontantuttagen, kontanter behövs i de flesta länder därför passar Bank Norwegians kreditkort för utlandsresor!
10. Skaffa rabattkort
Om du gillar att gå på museum, åka turistbuss och besöka diverse sevärdheter dit du reser kan det löna sig att skaffa ett rabattkort.
I vissa städer finns det gratis rabattkort som gör att du kan få 50 procent rabatt eller mer på olika inträden. På en del platser kostar rabattkortet en slant, men det brukar ändå vara värt det.
11. Köp ett lokalt telefonkort
Inom EU är det numera billigt att ringa och använda Internet via mobilen eller surfplattan på semestern. Utanför EU kan telefonkostnaderna bli galet stora om du inte passar dig. I vissa länder är det skrattretande dyrt.
Slå av dataförbindelsen på mobilen och köp ett kontantkort till mobilen när du kommer fram istället. Ibland krävs att du registrerar dig men det brukar vara snabbt gjort.
OBS Utanför EU kan det även vara mycket dyrt att ta emot samtal från Sverige om du har ett svenskt SIM-kort, till och med dyrare än att ringa (dyrt) till Sverige. Så innan kompisen/släktingen ringer upp dig (så det inte ska bli så dyrt för dig) så är det bäst att kolla upp priserna!
12. Rewardprogram och bonusprogram
Om du reser mycket kan det löna sig att gå med i olika rewardprogram och bonusprogram. Hos många flygbolag kan du samla poäng som du kan växla in mot gratis flyg senare.
Det brukar vara svårt att komma upp i några belopp men reser du mycket så är det värt det. Med Hotels.com Rewards får du var 11:e hotellnatt gratis. Den typen av obegränsade rabatter gillar vi på Spargrisarna! Många flygbolag och hotellkedjor har egna nyhetsbrev där det brukar dyka upp erbjudanden och rabatter då och då.
13. Gör som lokalbefolkningen
Nästan var du än åker i världen kommer det mesta att vara både dyrare och sämre på de platser där turisterna flockas. Bara ett par kvarter bort från de populäraste turiststråken burkar man kunna hitta mer genuina ställen.
När du letar efter en restaurang försök då att bedöma om restaurangens gäster är turister eller ortens lokalbefolkning. Där lokalinvånarna äter är det nästan alltid både billigare och godare.
Henrik skriver om ekonomi, lån, investeringar och annat som har med pengar att göra. Han arbetar med innehållsmarknadsföring med fokus på ekonomi. När Henrik inte är här på Spargrisarna jobbar han troligtvis på nya aktiestrategier eller är ute och upptäcker annorlunda resmål någonstans i världen.
”Pengar och ekonomi styr det mesta av det som händer runt omkring oss – oavsett om vi vill det eller inte. Jobb, forskning, uppfinningar, välfärd och politik. Pengar behövs och pengar motiverar. Läskunnigheten i Sverige är nästan fullständig men vi har mycket kvar att lära om ekonomi – inte minst hushållsekonomi. Många svenska hamnar i skuldfällan eller har svårt att ta sig ur ekorrhjulet. Jag tror att det behövs mer upplysning. Ekonomi kan trots allt vara roligt också!